Το 5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα «Αλληλεπιδράσεις. Astro-school, Euro-school, Art-school» διοργάνωσε διάλεξη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των 2ου και 5ου ΓΕΛ Κατερίνης την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11πμ.

Το θέμα της διάλεξης:  «Έλληνες Αστροναύτες και Διαστημικά Ανάλογα σε Ακραία περιβάλλοντα: Από τη Γη στο Διάστημα, μέσω… Ανταρκτικής!», που παρουσίασε ο Ευάγγελος Καϊμακάμης MD, MSc, PhD.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Κατερίνης για τα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2018 και είχε την υποστήριξη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της ΔΙΔΕ Πιερίας.

Η μεγαλύτερη αίθουσα της πόλης ήταν κατάμεστη από μαθητές σχεδόν όλων των σχολείων της πόλης μας.

Ο κ. Καϊμακάμης με απλό και συνάμα μεστό λόγο κατάφερε να καθηλώσει για μιάμιση ώρα μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα βιώματα του μεγάλου επιστήμονα – ερευνητή συνδυασμένα με επιστημονικές αναλύσεις μετέφεραν πολλές γνώσεις σε όλους για την επιλογή αστροναυτών και την έρευνα για αποστολές στο διάστημα. Επίσης ήταν εντυπωσιακές οι πληροφορίες για την Ανταρκτική και την έρευνα στο επιστημονικό σταθμό Concordia.

 

Υ.Γ.:  Ο κ. Καϊμακάμης Ευάγγελος είναι διακεκριμένος ιατρός πνευμονολόγος. Το 2009 κατατάχθηκε ανάμεσα στους 45 υποψηφίους για τη θέση των Ευρωπαίων Αστροναυτών για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Το 2013 απεστάλη στη βάση της Ανταρκτικής Concordia από την ESA για να μελετήσει τις επιπτώσεις του ακραίου περιβάλλοντος και του περιορισμού στο ανθρώπινο σώμα και τις ψυχικές λειτουργίες.