Facebooktwitterlinkedinmail

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες εγκλώβισαν το μεσημέρι τους φοιτητές στην Κοράη, καθώς απέκλεισαν το πάνω και το κάτω μέρος της πλατείας, προκειμένου να μην μπορέσουν οι διαδηλωτές να κατέβουν στον δρόμο για να κάνουν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Η ΕΛ.ΑΣ. επιστράτευσε για μία ακόμα φορά «αύρα» νερού και την έστρεψε προς τους νέους και τις νέες αναγκάζοντάς τους να συγχρωτιστούν με κίνδυνο της υγείας τους εν μέσω πανδημίας. Αυτή την ώρα οι συγκεντρωμένοι αποχωρούν από τη Σταδίου κατευθυνόμενοι προς την Ομόνοια.  Νωρίτερα, πέταξαν τρικάκια υπέρ της δημόσιας Παιδείας και ενάντια στην αστυνομοκρατία Χρυσοχοΐδη και τη διαγραφή φοιτητών.

Eurokinissi

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται σε δημοσία διαβούλευση, και φέρνει αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτή, ιδρύει πανεπιστημιακή αστυνομία και βάζει τέλος στο δημόσιο ανοιχτό πανεπιστήμιο όπως διαμορφώθηκε από τη δεκαετία του ’70. «Έρχονται οι μπάτσοι, αλλοιώνεται ο πολιτισμός» έγραφε χαρακτηριστικά ένα από τα πλακάτ.

Όπως σημείωναν ο φοιτητικοί σύλλογοι στο κάλεσμά τους, «η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία με επιλογή της κυβέρνησης τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δεν θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν “έσβησαν” εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη».

Το ίδιο σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη

Του Νίκου Φωτόπουλου

Τις προθέσεις της για το πως σχεδιάζει να αντιμετωπίζει τους φοιτητές η πανεπιστημιακή αστυνομία έδειξε και σήμερα η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών για να διαλύσουν φοιτητική συγκέντρωση, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της πόλης!

Η καταστολή φαίνεται πως είναι το μόνο μάθημα στο οποίο αριστεύει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (αφού προστασία του πολίτη τελικά δεν το λες),  καθώς οι αστυνομικοί έκαναν επίδειξη ισχύος αλλά και αυθαιρεσίας γι’ άλλη μια φορά εις βάρος διαμαρτυρόμενων φοιτητών.

Μέλη φοιτητικών νεολαίων είχαν συγκεντρωθεί στο Άγαλμα Βενιζέλου, στην Αριστοτέλους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές. Τα ΜΑΤ όμως ήταν εκεί από νωρίς και τους περίμεναν. Όταν λοιπόν, επιχείρησαν να κατέβουν στο οδόστρωμα για να πραγματοποιήσουν πορεία, σιδηρόφρακτοι αστυνομικοί μπήκαν μπροστά τους για να τους εμποδίσουν.

Οι φοιτητές δεν υποχώρησαν κι ακολούθησε ένταση, μέρα μεσημέρι, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης που για μια ακόμη φορά λούστηκε με τα χημικά της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Ελλάς Ελλήνων αστυνομικών, ρουφιάνων, δολοφόνων και βασανιστών», ήταν η απάντηση – ξέσπασμα των φοιτητών που άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της ΕΛΑΣ και της κρατικής καταστολής.

Λίγο αργότερα η ένταση εκτονώθηκε με τους φοιτητές να παραμένουν στο σημείο, απέναντι στα ΜΑΤ που επίσης παρέμειναν παρατατεταγμένα κατά μήκος της οδού Εγνατίας περίπου ως τη 1.30 μ.μ.