Αίσιο τέλος είχε και η τρίτη και τελευταία επιχείρηση διάσωσης στον λαβύρινθο μισοπλημμυρισμένων σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Απεγκλωβίστηκαν τα τέσσερα τελευταία παιδιά και ο 25χρονος προπονητής τους. Παραμένουν στο σπήλαιο ένας γιατρός και τρεις δύτες του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης που βρίσκονταν τις τελευταίες μέρες δίπλα στα παιδιά

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, εξέφρασε το πρωί την ελπίδα ότι αυτή θα είναι η τελευταία αποστολή, όπερ και εγένετο.

Νωρίς το πρωί στο σπήλαιο μπήκαν οι 19 έμπειροι σπηλαιοδύτες -οι περισσότεροι Βρετανοί- που αποτελούν την αποστολή διάσωσης και οι οποίοι δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα οδήγησαν στην έξοδο τους τελευταίους «αγριόχοιρους», όπως τους αποκαλούν από το όνομα της εφηβικής ομάδας ποδοσφαίρου στην οποία μετέχουν.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης ανήρτησε στο facebook: «Σήμερα είναι 10 Ιουλίου 2018. Θα διαρκέσει περισσότερο από τις προηγούμενες (σ.σ. επιχειρήσεις). Θα γιορτάσουμε μαζί! Hooyah!»

Η επιχείρηση ήταν επείγουσα καθώς μετεωρολόγοι προέβλεπαν ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή, από τις οποίες θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν εκ νέου οι σήραγγες με ταχείς ρυθμούς

Στο μεταξύ, όλα τα παιδιά βρίσκονται πλέον στο νοσοκομείο και υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Τα οκτώ που απεγκλωβίστηκαν πρώτα έχουν ήδη ανακτήσει τις δυνάμεις τους και αντιμετωπίζουν λοίμωξη αναπνευστικού -κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Όλοι θα μείνουν μία εβδομάδα στο νοσοκομείο για προληπτική παρακολούθηση, ενώ υποβάλλονται σε σειρά εξετάσεων για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από την αποκαλούμενη «νόσο των σπηλαίων», που προκαλείται από περιττώματα νυχτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία εάν ο ασθενής δεν υποβληθεί στην κατάλληλη θεραπεία