Facebooktwitterlinkedinmail

Είσαι αναρχικός; Είσαι τρομοκράτης! Από την Ηριάννα και τον «Ινδιάνο»… στον Πανούλη Καλαϊτζή, η κρατική αυθαιρεσία μεγαλουργεί και καταστρέφει ζωές νέων ανθρώπων, υπερβαίνοντας ακόμη και τους νόμους που η ίδια δημιούργησε, αντικατοπτρίζοντας στερεότυπα και αντιλήψεις ακραίας συντήρησης μέσα στο σύστημα των λεγόμενων «διωκτικών αρχών».

Για την Αστυνομία και την Αντιτρομοκρατική ειδικότερα, που συντάσσει κατηγορητήρια με βάση κακά επεξεργασμένα σενάρια, η έκπληξη δεν είναι και μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς τα ιστορικά της αμαρτήματα και τους ρόλους που επέλεξε να παίξει ως Σώμα στο παρελθόν.

Αλλωστε και διεθνώς, αυτές οι αστυνομικές πρακτικές δεν είναι ασυνήθεις. Ομως, όταν η Δικαιοσύνη παίρνει τη σκυτάλη, παραβλέποντας βασικές αρχές ανθρωπισμού, αδιαφορώντας για την επιείκεια που πρέπει να τη διακρίνει και παραγνωρίζοντας το τεκμήριο της αθωότητας, τότε η κατάσταση της δημοκρατίας σε μια χώρα καθίσταται εξόχως προβληματική.

Οποιος γνωρίζει τις δικαστικές περιπέτειες της Ηριάννας (πριν από μερικά χρόνια) και του «Ινδιάνου» (λίαν προσφάτως), που τελικά αθωώθηκαν αλλά πρώτα το κράτος συνέτριψε ανελέητα τις ζωές τους, δεν θα εκπλαγεί. Οπωσδήποτε όμως, θα νιώσει αποστροφή και με την υπόθεση του Πανούλη Καλαϊτζή, στη Θεσσαλονίκη. Οποιος δεν τις γνωρίζει, αναμφίβολα θα σοκαριστεί και πιθανότατα θα νιώσει πόσο ευάλωτος είναι απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία…

Το απόγευμα της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου 2022, προσάγεται από την Αντιτρομοκρατική ο Παναγιώτης Καλαϊτζής, έξω από το σπίτι της συντρόφου του. Λίγο αργότερα, η προσαγωγή του νεαρού μάγειρα μετατρέπεται σε σύλληψη. Μαζί με ακόμη δύο άτομα βρίσκεται να κατηγορείται αρχικά για την υπόθεση τοποθέτησης εμπρηστικού μηχανισμού στο Ιδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού και μετέπειτα για συμμετοχή στην οργάνωση «Αναρχική Δράση».

Στις καταθέσεις της Αντιτρομοκρατικής το όνομα του Παναγιώτη δεν θα αναφερθεί ούτε μία φορά. Μοναδικό στοιχείο για τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν ήταν το σπίτι που νοίκιαζε, το οποίο και είχε παραχωρήσει σε έναν συνάδελφό του για να περάσει την καραντίνα, αφού διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19 – εκεί εντοπίστηκαν τα «ευρήματα». Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού αλλά και οι γείτονές του θα βεβαιώσουν πως ο Παναγιώτης συχνά έμενε στο σπίτι της συντρόφου του. Ακόμη και ο φίλος του, που επίσης συνελήφθη, λέει ότι από τα πράγματα αυτά τίποτε δεν ανήκει στον Παναγιώτη. Ολα αυτά όμως, που οπωσδήποτε άφησαν παγερά αδιάφορη την Αντιτρομοκρατική, φάνηκε πως δεν είχαν καμία αξία και για τη «Δικαιοσύνη»! Ο άνθρωπος, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, θα κριθεί προφυλακιστέος κατηγορούμενος ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης!

Δεν θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε το ποιόν του Παναγιώτη Καλαϊτζή. Αυτό που όμως καταδεικνύεται ως εξόχως προβληματικό είναι το πώς αρκεί μια συναδελφική ή και φιλική σχέση για να συσχετιστεί κάποιος με μια «τρομοκρατική οργάνωση». Το πώς μπορεί να απαγγέλλονται κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, χωρίς να υπάρχει καν αναφορά του ονόματος ενός ανθρώπου στις καταθέσεις των κατηγόρων. Δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά δυστυχώς ούτε και η τελευταία φορά που οι δικαστικές αρχές στερούν την ελευθερία σε ανθρώπους λόγω κοινωνικών σχέσεων.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και το πρόσφατο παρελθόν (βλ. υπόθεση Ηριάννας) έχει δείξει πως, αργά ή γρήγορα, αυτές οι κατηγορίες πέφτουν, δεν μπορούν να σταθούν… Οι άνθρωποι αθωώνονται αλλά εν τω μεταξύ τσαλακώνονται, βασανίζονται, καταστρέφονται. Και τότε ποιος πληρώνει αυτή τη ζημιά; Ποιες κυρώσεις επιβάλλονται στους κρατικούς λειτουργούς που αυθαιρέτησαν ή έστω τους έκριναν τόσο λάθος;

Δράσεις για να λάμψει η αλήθεια

Η υπόθεση του Παναγιώτη ασφαλώς δεν έχει αφήσει αδιάφορους αυτούς που τον γνωρίζουν καλά. Συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι και όχι μόνο… Εχουν οργανωθεί με έναν και μόνο σκοπό, την ανάδειξη της αλήθειας και της αθωότητάς του, βλέποντας αυτό που οι ταγοί της Δικαιοσύνης δεν είδαν ή δεν θέλησαν να δουν.

«Κάποιοι θα αναφωνήσουν ότι βαρέθηκαν να ακούνε για αστυνομικές σκευωρίες. Εμείς όμως θα απαντήσουμε πως βαρεθήκαμε το τσουβάλιασμα ανθρώπων με καρμπόν κατηγορητήρια και τις “μετά θάνατον” συγγνώμες για λάθη που οδηγούν σε προφυλακίσεις. Και γνωρίζοντας τον ρυθμό με τον οποίο κινούνται τα δικαστήρια, οι προφυλακίσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν πάνω από έναν χρόνο», λένε στην «Εφ.Συν.» για τη δημοσιότητα που πρέπει να πάρει μια τέτοια υπόθεση.

«Δημοσιεύουμε αυτή τη σειρά γεγονότων σαν φίλοι, συγγενείς και σύντροφοι του Παναγιώτη τόσο για να βάλουμε τον καθένα στη θέση του, αλλά και στη δική μας. Δημοσιεύουμε αυτή την κωμικοτραγική ιστορία για να δείξουμε το πώς από τη μια μέρα στην άλλη ένας άνθρωπος μπορεί να στερηθεί την ελευθερία του, αλλά και οι φίλοι και συγγενείς να χάσουν τη συντροφιά του, την παρέα του… και κλείνουμε με μια υπόσχεση… Δεν θα αφήσουμε ούτε μια ώρα να πάει χαμένη χωρίς να την αφιερώσουμε στην ανάδειξη αυτής της σκευωρίας. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, πριν να έχουμε τον Πάνο και πάλι δίπλα μας, ελεύθερο, έστω και μέσα σε αυτή την παράνοια καταστολής και ανελευθερίας», καταγγέλλουν.

Το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν παρέμβαση για τον Πάνο έξω από το θέατρο «Αριστοτέλειο» όπου παίζεται η παράσταση «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού». Δυστυχώς, αν και το ζήτησαν, δεν κατάφεραν να αποκτήσουν βήμα και εντός του θεάτρου, για λόγους ας πούμε «αισθητικής και ευνομίας». Τα στερεότυπα, βλέπετε…

efsyn