«Κανένας δεν μπορεί να υπηρετεί δύο κυρίους· επειδή, ή τον έναν θα μισήσει, και τον άλλον θα αγαπήσει· ή στον έναν θα προσκολληθεί, και τον άλλον θα καταφρονήσει. Δεν μπορείτε να υπηρετείτε τον Θεό και τον Μαμωνά» –ο ευαγγελιστής τα έλεγε αυτά, αλλά τον χωρίζουν σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια από όσα διαδραματίζονται σήμερα.

«Να μας δώσει την περιουσία μας που αξίζει τρισεκατομμύρια», αναφωνούσε, χθες, στο ΘΕΜΑ 104,6 ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ πριν τα βάλει με τους «κόκκινους»: «Τα κομμουνιστικά κοσμοείδωλα πέθαναν, δεν μπορούμε να παντρέψουμε τα κομμουνιστικά κοσμοείδωλα αυτά με κράτη δικαίου που είναι η Ευρώπη».

Από… τηλεοπτικού άμβωνος, ως επί το πλείστον, κάποιοι θυμήθηκαν τον «συμμοριτοπόλεμο», άλλοι καλούσαν σε πόλεμο και κάποιοι άλλοι, μέσω ακραίων ιστοσελίδων, άφηναν να διαρρεύσει χθες ότι θα φτάσουν στο σημείο να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Ιερώνυμου. «Θα είναι γκάφα ολκής αν το κάνουν και το ξέρουν. Μια φορά το επιχείρησαν με τον μακαριστό Χριστόδουλο και ηττήθηκαν κατά κράτος», σχολίαζε, χθες, στην «Εφ.Συν.», υψηλόβαθμο στέλεχος της Εκκλησίας.

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, πάντως, που εξαρχής έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του στον αρχιεπίσκοπο, χθες δεν μάσησε καθόλου τα λόγια του. Μιλώντας στην ΕΡΤ 3, ο κ. Ανθιμος ήταν αποκαλυπτικότατος και καυστικότατος για κάποιους εκ των συναδέλφων του: «Δεν πιστεύουμε το όψιμο ενδιαφέρον κάποιων και τώρα ξαφνικά τους έπιασε πόνος για τους κληρικούς.

Οψιμο και το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παλιότερα μιλούσε για χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, για πληρωμή του κλήρου με άλλον τρόπο, τα θυμόμαστε όλα αυτά, δεν έχουμε Αλτσχάιμερ. Γιατί αυτή η παλινωδία από τον κ. Μητσοτάκη;». Και η κατακλείδα του ήταν όλο νόημα: «Η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να συνδιαλέγεται με αυτόν που κάθε φορά ο ελληνικός λαός εκλέγει και τον οδηγεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Οποιον εκλέγει ο ελληνικός λαός, με αυτόν θα συνδιαλέγεται ο αρχιεπίσκοπος».