Facebooktwitterlinkedinmail
Πολλά στελέχη της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για τη σειρά τροπολογιών που συνόδευσαν το νομοσχέδιο, κρίνοντας πολλές από αυτές μη επείγουσες.

Με τη σχεδόν… καθιερωμένη στα κοινοβουλευτικά χρονικά «βροχή» τροπολογιών, πριν από γιορτές και εκλογές, κυρώθηκε χθες από τη Βουλή η σύμβαση δωρεάς μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου.

Μετά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών στην Ολομέλεια, όπου βουλευτές και πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωναν τα ξίφη τους εφ’ όλης της ύλης, με αποτέλεσμα να ακουστούν βαριές κουβέντες, χθες οι τόνοι ήταν ηπιότεροι. Βασικός λόγος, ότι στην αίθουσα ήταν ελάχιστοι βουλευτές, καθώς οι περισσότεροι «χτενίζουν» τις εκλογικές τους περιφέρειες εν όψει των πολιτικά κρίσιμων ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου.

Η δωρεά Παπαγιαννοπούλου, ύψους ενός εκατ. ευρώ, στο Παίδων Πεντέλης, έγινε δεκτή με ευρύτατη πλειοψηφία, ωστόσο η μάχη μεταξύ των εισηγητών των κομμάτων έγινε λόγω των δέκα υπουργικών και άλλων έξι βουλευτικών τροπολογιών που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν την τελευταία στιγμή. Το επιχείρημα από πλευράς κυβέρνησης ήταν ότι πρόκειται για επείγουσες μεμονωμένες ρυθμίσεις που επιλύουν ζητήματα, ενώ η αντιπολίτευση μίλησε για σειρά διατάξεων προεκλογικού χαρακτήρα.

Για απαξίωση της δωρεάς λόγω «άσχετων τροπολογιών» έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Ιάσων Φωτήλας, τονίζοντας ότι ο όγκος των τροπολογιών είναι πενταπλάσιος από την ίδια τη σύμβαση που κυρώθηκε. «Ολο το βράδυ έρχονταν τροπολογίες», είπε χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα και ο Κώστας Μπαργιώτας (ΔΗΣΥ) μίλησε για «μπάχαλο», σημειώνοντας ότι «αυτές οι τροπολογίες είναι η επιτομή του παλαιοκομματισμού, ο οποίος όλη τη Μεταπολίτευση δημιούργησε προβλήματα και εν μέρει οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας».

Ο Γιάννης Λαμπρούλης (ΚΚΕ) υπενθύμισε ότι η διάσκεψη των προέδρων έχει λάβει κατά καιρούς αποφάσεις που θα έπρεπε να αποτρέπουν την «απαράδεκτη, κατά τη γνώμη μας, διαδικασία με τη βιομηχανία των τροπολογιών». Και ο Γιώργος Μαυρωτάς του Ποταμιού υπογράμμισε ότι οι περισσότερες δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα, αλλά «μάλλον αυτό που τις κάνει επείγουσες είναι ότι πρόκειται για το τελευταίο νομοσχέδιο πριν από τις ευρωεκλογές, οπότε υπάρχει χρόνος για λίγες ακόμα διευθετήσεις».

Μεταξύ των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν χθες είναι η εξάμηνη παράταση για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, θέματα εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλών, σειρά ρυθμίσεων για τους πυρόπληκτους, όπως απλοποίηση έκδοσης οικοδομικών αδειών και ακύρωση προστίμων, τροποποίηση στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει για την πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού στην Υγεία, τροποποίηση της σύμβασης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, επιτάχυνση της διαδικασίας απομάκρυνσης των εργολάβων από τα νοσοκομεία με παράταση συμβάσεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μετάταξη και απόσπαση νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που είναι σύζυγοι ενστόλων, παράταση της προθεσμίας για την εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Τουριστικών Σκαφών, επιδόματα για κατηγορίες υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ωράριο φαρμακείων και άλλα

efsyn