Facebooktwitterlinkedinmail

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ζητά να ληφθούν μια σειρά μέτρων για την υγεία αλλά και μέτρα προστασίας για το προσωπικό.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Την ερχόμενη Τρίτη, το σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή μας. Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού» πρέπει να ακουστεί δυνατά. Οι διεκδικήσεις των υγειονομικών στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας είναι η καλύτερη συμβολή στην προσπάθεια να προστατευθεί ο λαός από αυτήν, αλλά και στον αγώνα που πρέπει να δυναμώσει, για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, στο ύψος των σύγχρονων δυνατοτήτων και λαϊκών αναγκών.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Γ.Ν. Κατερίνης

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Ζούμε μια περίοδο δοκιμασίας της Δημόσιας Υγείας. Οι  Υγειονομικοί παρουσιάζονται σήμερα από την κυβέρνηση ως σούπερ ήρωες που θα σώσουν τον κόσμο, χωρίς όμως τα κατάλληλα εφόδια, αποδεχόμενοι  χειροκροτήματα και βαρύγδουπες υποσχέσεις. Μερικά χρόνια πριν η ίδια κυβέρνηση, δια στόματος υπουργού υγείας, μας λοιδορούσε και ανακοίνωνε απολύσεις υγειονομικού προσωπικού και κλείσιμο νοσοκομείων.

Είναι αυτονόητο πως το προσωπικό στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας παρέχει τις υπηρεσία του με αυτοθυσία και φιλότιμο. Χρειάζεται όμως να προστατεύεται συνεχώς και να εφοδιάζεται επαρκώς με τα κατάλληλα μέσα, ώστε να μη λείψει κανείς από τη μάχη ενάντια στον «αόρατο εχθρό» και ταυτόχρονα να μη γίνει φορέας διασποράς προς στους υπολοίπους.

Πώς όμως θα δοθεί σωστά η μάχη, όταν στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας γίνονται μπαλώματα τα όποια όχι μόνο δεν μας προστατεύουν, αλλά μας αφήνουν και απροστάτευτους μπροστά σ’ αυτόν τον πόλεμο, όπως επιμένουν να τον αποκαλούν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ;

Στην περίπτωση του  Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, παρατηρούνται μετακινήσεις τόσο νοσηλευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας (από τον Ψυχιατρικό Τομέα και από το Κέντρο Υγείας  Κατερίνης), όσο και ιατρικού (8 Γενικοί Ιατροί από το ΚΥΚ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργούν οι παραπάνω χώροι παροχής υπηρεσιών Υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται  για το λαό της Πιερίας. Αξίζει να σημειωθεί και το απαράδεκτο γεγονός της αναστολής λειτουργίας των  περιφερειακών αγροτικών  ιατρείων με απόφαση της κυβέρνησης, ώστε οι ιατροί να «αξιοποιηθούν» προς πάσα κατεύθυνση!

Σαν να μην έφτανε αυτό,

  • Οικογένειες ασθενών που νοσούν από το νέο κορονοϊό δεν εξετάζονται με το επιχείρημα οτι δεν επαρκούν τα τεστ
  • υπάρχει τμήμα του ΓΝΚ όπου οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές με δικά τους χρήματα αγοράσανε όχι μόνο μάσκες, αλλά και ηλεκτρονικό θερμόμετρο (!)..
  • τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης δεν έχουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, με κίνδυνο ίσως και να ξεμείνουν τις επόμενες μέρες
  • το Αστικό ΚΤΕΛ Κατερίνης μείωσε τα δρομολόγια από και προς το ΓΝΚ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα για το πώς θα μετακινηθούν

Οι συμβουλές και κατανόηση περισσεύουν συνάδελφοι. Η ατομική ευθύνη αν και αυτονόητη, χρησιμοποιείται για να κρύψει την κρατική.

Με απόλυτη ευθύνη και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει να είσαι στον πόλεμο δίχως όπλο,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

– Πλήρη και συνεχή εξοπλισμό όλων των εργαζομένων στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας. Όχι υλικά με το σταγονόμετρο.

– Διενέργεια test για έλεγχο κορονοϊού  σε όλο το προσωπικό. Να πραγματοποιούνται δωρεάν έλεγχοι σε όλο το λαό, με βάση τις επιστημονικές υποδείξεις.

-Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Μονιμοποίηση  των Συμβασιούχων –Επικουρικών.

– Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό για έγκαιρη διάγνωση και ασφαλέστερη διαχείριση των ασθενών με COVID-19, όσο και για τον περιορισμό της διασποράς. 24ωρη λειτουργία της.

– Ένταξη των ιδιωτών ιατρών στο σχέδιο ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας. Να αξιοποιηθούν  δωρεάν για τα περιστατικά που δεν απαιτείται νοσηλεία, είτε στα ιατρεία τους, είτε με επισκέψεις κατ οίκον.

– Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε όσους το δικαιούνται.

– Να δοθεί λύση  στην μετακίνηση του προσωπικού και του κόσμου από και προς το νοσοκομείο καθώς τα δρομολόγια έχουν μειωθεί και ενδέχεται να κοπούν εντελώς

– Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη όλων των εργαζομένων στην υγεία στα ΒΑΕ.

ΚΕΝΤΡIΚΗ ΠΥΛΗ Γ.Ν. Κατερίνης, Τρίτη 7/4 και ώρα 2:30μμ

odelalis.gr