Και όμως η Ευρώπη ξεκίνησε σαν πυρήνας ιδεών. Μέχρι εδώ, ή μάλλον μέχρι τότε όλα βαίνουν ή έβαιναν καλώς. Τώρα όμως η Ευρώπη έγινε ο θεματοφύλακας των αγορών. Μπορεί να ήταν ο απαρχής στόχος ή να πρόκειται για κατάντια για παρενέργεια. Σημασία έχει πως το αποτέλεσμα δεν είναι και ότι καλύτερο όχι μόνο για τον Έλληνα αλλά για όλους τους δύσμοιρους κατοίκους της γερασμένης Ηπείρου.

Αν μιλάμε ως στόχο της Ενωμένης Ευρώπης, την Ευρώπη των ιδεών, των αξιών, την Ευρώπη της ανθρωπιάς, μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση που υπάρχει σήμερα;

Όσο ρομαντικός και να είναι κάποιος, νομίζω πως η απάντηση είναι πως όχι. Το μεγαλείο του σάπιου λαϊκισμού και των ακροδεξιών κυβερνήσεων φυτρώνει σαν μανιτάρια ή μάλλον σαν καρκινώματα. Ακόμη και αυτή η Ευρώπη των αγορών, των τραπεζών και όλων των διαπλεκόμενων κεφαλαίων έχει τρομάξει.Ουγγαρία Αυστρία Ιταλία, ακόμη και αυτή η αντιπολίτευση της Ελλάδας κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά στο βωμό της εξουσίας.

Το μόνο που πέτυχε αυτή η Ευρώπη είναι την άνοδο των ακροδεξιών τάσεων. Θυμηθείτε τη Γερμανία 10 χρόνια πριν τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, μία κατάσταση παρόμοια.

Όχι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Όποιος υπαινίσσεται κάτι τέτοιο, δεν ξέρει ιστορία. Αν επαναλαμβανόταν δεν θα υπήρχε εξέλιξη.
Μέσα από καλές και κακές στιγμές η ανθρωπότητα εξελίσσεται. Θα έλεγα ότι η ιστορία θα μπορούσε να έχει τη μορφή σπειροειδούς ελατηρίου, αλλά όχι να επαναλαμβάνεται.
Όπως όμως και να έχει η κατρακύλα συνεχίζεται .Η σύγκρουση φαντάζει αναπόφευκτη, ,όσο περισσότερο αργεί τόσο πιο ισχυρή θα είναι.
Αλλά μην στεναχωριέστε, αλλά ούτε και να χαίρεστε .Όσοι και να χαθούν από διάφορες αιτίες ,το ανθρώπινο είδος θα συνεχίζει να υπάρχει, όπως θα συνεχίζει να υπάρχει και η Γη, για να δημιουργήσει μία νέα Ευρώπη έναν νέο φιλελευθερισμό μία νέα εξουσία και πολλούς πολλούς »ελεύθερους» δυστυχισμένους.