Facebooktwitterlinkedinmail

Το Ανώτατο Δικαστήριο τερμάτισε τη συνταγματική προστασία για τις αμβλώσεις που ίσχυαν σχεδόν 50 χρόνια με μια απόφαση της συντηρητικής πλειοψηφίας του να ανατρέψει τη νομολογία της υπόθεσης Roe εναντίον Wade.

Η επισημοποίηση αυτής της οπισθοδρόμησης έρχεται περίπου έναν μήνα μετά τη διαρροή του σχεδίου γνωμοδότησης από τον δικαστή Samuel Alito που προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων στις ΗΠΑ και έφερε σε δεινή θέση τον Τζο Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο, ο οποίος εξαρχής είχε δηλώσει ότι μία τέτοια απόφαση θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» με τους Ρεπουμπλικάνους και τους ιδεολογικούς κύκλους που εκπροσωπούν, ενώ μάλιστα δεσμεύτηκε να δώσει στο πλάι του προοδευτικού κόσμου τη μάχη για την ανατροπή της απόφασης.

Πρόκειται για μία απόφαση που θα γραφτεί στις πιο μελανές σελίδας της σύγχρονης ιστορίας των ανθρωπίνων και γυναικείων δικαιωμάτων, με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις για εκατομμύρια γυναίκες. Από την άλλη, είναι αιτία πανηγυρισμού για τους υπερσυντηρητικούς, ακροδεξιούς και θρησκευτικούς κύκλους των ΗΠΑ που εκφράζονται διαχρονικά από τους Ρεπουμπλικάνους και ζητούν δραστικό περιορισμό ή απαγόρευση των αμβλώσεων σε όλες τις πολιτείες της χώρας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και ανακοινώσεις, δεκατρείς πολιτείες, κυρίως στο Νότο και στα Μεσοδυτικά, έχουν ήδη έτοιμους νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις σε περίπτωση ανατροπής του εμβληματικού νόμου. Σε άλλες τόσες πολιτείες ισχύει η ολοκληρωτική απαγόρευση της άμβλωσης μετά από 6 εβδομάδες εγκυμοσύνης, χρονικό όριο που θεωρείται ασφυκτικό, καθώς πολλές γυναίκες ενδέχεται να μην έχουν μάθει ότι είναι έγκυες. Πάνω από το 90% των αμβλώσεων λαμβάνουν χώρα τις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και περισσότερες από τις μισές γίνονται πλέον με χάπια και όχι με χειρουργική επέμβαση.

Η απόφαση αναμένεται επίσης να επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες των μειονοτήτων που αντιμετωπίζουν ήδη περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που αναλύονται από το Associated Press.

Έκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει έκτακτο διάγγελμα προς το Έθνος από τον Λευκό Οίκο για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στις 12:30 μ.μ. τοπική ώρα (7:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει την προσέγγισή του σε αυτή τη νέα φάση του αγώνα για το δικαίωμα στις αμβλώσεις, γεγονός που θέτει και επίσημα σε κίνηση μία νέα φάση πολιτικής αντιπαράθεσης στις άκρως πολωμένες ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για αυτή τη στιγμή από τότε που διέρρευσε το προσχέδιο της απόφασης τον Μάιο. Η κυβέρνηση έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με ηγέτες πολιτειών, υποστηρικτές, επαγγελματίες υγείας και οργανώσεις προκειμένου να προετοιμαστούν για μία πραγματικότητα χωρίς την απόφαση Roe v. Wade.

Τώρα, τα σχέδια του Μπάιντεν θα δοκιμαστούν σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο.

Πάντως, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να κεφαλαιοποιήσουν την οργή ενάντια στην απόφαση του δικαστηρίου με σκοπό συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου. Αν και η εθνική νομοθεσία που διασφαλίζει την πρόσβαση στην άμβλωση φαίνεται απρόσιτη, περισσότερες νίκες των Δημοκρατικών σε επίπεδο πολιτειών θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να αποφασίσουν την κατάργηση των αμβλώσεων σε μία επόμενη φάση. Βέβαια, οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί για τους Δημοκρατικούς σε αυτή τη φάση και μένει να φανεί αν το κίνημα υπέρ των αμβλώσεων θα καταφέρει τελικά να τους φέρει σε κυρίαρχη θέση έναντι των Ρεπουμπλικάνων.

Πώς δικαιολογεί το Ανώτατο Δικαστήριο την απόφαση

«Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα από τα άρθρα του δεν προστατεύει ρητά αυτό το δικαίωμα», γράφει στο σκεπτικό της απόφασης, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των 6 συντηρητικών δικαστών, ο Σάμιουελ Αλίτο. Η απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ «ήταν εξ αρχής πλήρως αθεμελίωτη» και «πρέπει να ακυρωθεί», πρόσθεσε.

«Ήρθε η ώρα να θέσουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού», στα τοπικά κοινοβούλια, γράφει επίσης ο δικαστής.

Η διατύπωση αυτή είναι πολύ κοντά στο κείμενο του προσχεδίου απόφασης που είχε διαρρεύσει στον Τύπο τον Μάιο.

Οι τρεις προοδευτικοί δικαστές διαφώνησαν με την πλειοψηφία θεωρώντας ότι η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο άλλα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, όπως την αντισύλληψη και τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου» αλλά και «δυναμιτίζει τη νομιμότητα» του ίδιου του Δικαστηρίου. Η πλειοψηφία «χειραφετήθηκε από την υποχρέωσή της να εφαρμόζει τον νόμο με έντιμο και αμερόληπτο τρόπο», καταγγέλλουν σε οξύ ύφος οι τρεις δικαστές.

Ο επικεφαλής του Δικαστηρίου, ο μετριοπαθής συντηρητικός Τζον Ρόμπερτς, προσπάθησε να τηρήσει μια πιο ισορροπημένη στάση: ήθελε να δικαιώσει μεν την Πολιτεία του Μισισίπι (ένας νόμος της οποίας στάθηκε αφορμή για την ανατροπή του δεδικασμένου) χωρίς όμως να ανατρέψει την απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ.

Η «βόμβα» Τραμπ σε μια μόλις θητεία

Η απόφαση αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί, δυστυχώς, ως νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να βάλει «βόμβα» στα φιλελεύθερα θεμέλια της χώρας με μόλις μια θητεία.

Δική του απόφαση, άλλωστε, ήταν ο διορισμός τριών από τους έξι συντηρητικούς δικαστές Νιλ Γκόρσατς, Μπρέτ Κάβανο, Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ και τα αποτελέσματα φάνηκαν ξεκάθαρα σήμερα.

Πολιτείες ήδη ανακοινώνουν την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση

Ούτε λεπτό δεν χάνουν οι πολιτείες που αντιτίθεται στο δικαίωμα στην άμβλωση να νομοθετήσουν την κατάργησή του, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Πρώτη η πολιτεία του Μιζούρι ανακοίνωσε δια στόματος του Γενικού Εισαγγελέα της ότι από εδώ και στο εξής καθιστά παράνομες τις αμβλώσεις.

Με δύο αναρτήσεις του στο Twitter, ο Έρικ Σμιτ ανέφερε ότι «περήφανα» είναι ο πρώτος Γενικός Εισαγγελέας πολιτείας στη χώρα που υπογράφει την απόφαση κατάργησης των αμβλώσεων, μιλώντας ταυτόχρονα για μία «ιστορική μέρα» σε βίντεο που δημοσίευσε στην πλατφόρμα.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Άμεσα αντανακλαστικά έδειξαν φεμινιστικές οργανώσεις και πολίτες μετά την ανακοίνωση της απόφασης και ήδη εκατοντάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον ενώ διαρκώς προσέρχονται κι άλλοι διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές ακούγονται να φωνάζουν συνθήματα σε ντουντούκες όπως, «νόμιμη άμβλωση κατά βούληση» και «αυτή η απόφαση δεν πρέπει να περάσει».

Υπάρχουν σχέδια για διαδηλώσεις σε εκατοντάδες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και αμερικανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη ακτιβιστές υπέρ των αμβλώσεων, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικάτα θα συγκεντρωθούν στο Washington Square Park στο Κάτω Μανχάταν στις 6:30 μ.μ. τοπική ώρα.

Το βέβαιο είναι ότι οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν τόσο στο δημόσιο διάλογο όσο και στο επίπεδο του δρόμου τις επόμενες ώρες και μέρες και προβλέπεται να είναι μία γενικευμένη αντιπαράθεση με διάρκεια, ενώ είναι άγνωστο τί διαστάσεις θα λάβει.

Την ίδια στιγμή, αντισυγκέντρωση βρίσκεται σε εξέλιξη λίγο πιο δίπλα, με συγκεντρωμένους υπέρ της απόφασης, οι οποίοι κρατούν πικέτες που γράφουν «το μέλλον είναι κατά των αμβλώσεων» και «διαμελίστε τον Roe».

Σχόλιο για την απόφαση έσπευσε να κάνει και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, από την πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία είπε ότι η απόφαση «είναι εξωφρενική και σπαρακτική» και εκπληρώνει τον «σκοτεινό και ακραίο στόχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να καταργήσει το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για την αναπαραγωγική υγεία».

Ειπλέον, ο κυβερνήτης του Ιλινόι έχει δεσμευτεί να κάνει την πολιτεία καταφύγιο για τις γυναίκες που χρειάζονται άμβλωση, όπως και ο ηγέτης του Σικάγο, όπου έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία για τις 5 μ.μ. τοπική ώρα.

Όπως, πάντως, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, μια σειρά ερευνών κοινής γνώμης καταγράφει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών είναι αντίθετη στην ανατροπή του νόμου και στην πιθανότητα να αφεθεί εξ ολοκλήρου στα χέρια των πολιτειών.  Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του να είναι νόμιμη η άμβλωση σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί υποστηρίζουν επίσης περιορισμούς ειδικά αργότερα στην εγκυμοσύνη. Μόλις 1 στους 10 Αμερικανούς θέλει η άμβλωση να είναι καθολικά παράνομη