Facebooktwitterlinkedinmail

Σταθερά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και υψηλή θετικότητα των τεστ ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές καταγράφει η χώρα – το τίμημα της πρόωρης «λήξης» της πανδημίας που πριν από το Πάσχα «σφύριξε» η κυβέρνηση. Από την πλευρά της η επιστημονική κοινότητα εκφράζει φόβους για θερινό κύμα πανδημίας και ανοίγει τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίων στην ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν ωφελεί και πολύ.

Η άρση όλων των προληπτικών-περιοριστικών μέτρων και το υπόρρητο μήνυμα της γενικής χαλάρωσης, παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προειδοποιήσει ότι είναι «ασυγχώρητη επιπολαιότητα» να μιλάμε για το «τέλος της πανδημίας», έχει ως συνέπεια η χώρα να μετρά πλέον σταθερά πάνω από 10.000 κρούσματα εν μέσω καλοκαιριού, ενώ έχει ξεπεράσει τους 30.000 θανάτους (30.141 χθες) από την αρχή της πανδημίας.

Παρά τις αλχημείες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τους αριθμούς των διαγνώσεων, αφού επιλέγει τελευταία να ανακοινώνει ξεχωριστά τις λοιμώξεις, για πρώτη φορά, και τις επαναλοιμώξεις, χθες η χώρα κατέγραψε 12.271 κρούσματα. Αναλυτικότερα, στην εισαγωγή της ημερήσιας έκθεσης ο ΕΟΔΥ επιχειρεί να μπερδέψει τους πολίτες ανακοινώνοντας τα κρούσματα ως εξής:

Κατανομή κρουσμάτων
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 10.474». Λίγο παρακάτω προσθέτει πως «ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.797», χωρίς να διευκρινίζει αν τα κρούσματα αυτά προστίθενται στα προηγούμενα (10.474) αλλά και ούτε να αναφέρει ότι είναι μέρος τους. Πολλές σελίδες παρακάτω, στην κατανομή των κρουσμάτων ανά περιφέρεια, ο ΕΟΔΥ ομολογεί τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων:

«Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 12.271 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 8 είναι εισαγόμενα. Η κατανομή των 12.263 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα»…

Η θετικότητα στη χώρα είναι και αυτή στα ύψη, ξεπερνώντας το μη ασφαλές σύμφωνα με τον ΠΟΥ 5% την περασμένη εβδομάδα (13 Ιουνίου 2022-19 Ιουνίου 2022) οπότε ήταν 8,77% σε σύνολο 601.239 εργαστηριακών ελέγχων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κι αυτό την ώρα που πολύ λιγότεροι ελέγχονται –με απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση των τεστ (π.χ. στους χώρους εργασίας)– και οι περισσότεροι δεν αφήνουν αποτύπωμα.

Στο «κόκκινο» ήδη βρίσκονται πολλά νησιά, όπου ο ιός, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «βράζει». Πρώτη η Μύκονος, που η θετικότητα έχει ξεπεράσει το 50% (50,8%), ακολουθούν η Σαντορίνη με 33,51%, η Μήλος με 32,31% και η Πάρος με 23,81%.

«Ισχυρή σύσταση»
Σε αυτό το κλίμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ήρθε χθες να υπενθυμίσει στους 60 και άνω τη σημασία της 2ης αναμνηστικής δόσης (4ης δόσης), επαναλαμβάνοντας την ισχυρή σύσταση που έχει εκδώσει για την ηλικιακή αυτή ομάδα. Ωστόσο, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους 30-59 ετών να κάνουν και αυτοί τη 2η αναμνηστική δόση, ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της ότι «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα πρσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια».

Λίγες ώρες αργότερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δήλωνε στο Mega πως «δεν θα σας συνιστούσα τέταρτη δόση του εμβολίου», απευθυνόμενη στον παρουσιαστή Νίκο Ευαγγελάτο. Οπως είπε, η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα: «Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν», επισήμανε.

Οταν ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή για το αν εκείνος πρέπει να κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι είσαστε στην κατηγορία αυτών που θα συνιστούσα να κάνετε το εμβόλιο. Αλλά, αν φοβάστε πολύ, να το κάνετε»…