Facebooktwitterlinkedinmail

Είκοσι Οκτωβρίου 2019: Αστυνομικοί σέρνουν γυναίκα ΑμεΑ με ψυχολογικά προβλήματα στον δρόμο και στη συνέχεια την καταβρέχουν με μανία με τη μάνικα που βρίσκεται στην είσοδο του Α.Τ. Ομόνοιας, στο οποίο έχουν καταγγελθεί βασανισμοί και έχουν υπάρξει έως και θάνατοι κρατουμένων. Ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης, που τολμά να καταγγείλει το περιστατικό, κρατείται με χειροπέδες.

Ολα αυτά έχουν καταγραφεί σε βίντεο από κάμερα του τμήματος, που δημοσιοποίησε χθες η εφημερίδα «Documento». Αλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που προστίθεται στα πολυάριθμα της πρόσφατης περιόδου, με μια μικρή διαφορά: η ΕΛ.ΑΣ. το επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή της, αναφέροντας ότι διεξάγεται ΕΔΕ.

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται: «Από την ίδια ημέρα, το Αρχηγείο, μόλις έλαβε γνώση, κίνησε τις διαδικασίες διερεύνησης και ελέγχου. Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί συνελήφθησαν. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ολοκληρώνει τη διερεύνηση. Παράλληλα, από το Αρχηγείο διετάχθη την 27η Οκτωβρίου και Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία και αυτή ολοκληρώνεται και τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν».

Ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης, που κατήγγειλε το περιστατικό, περιέγραψε αναλυτικά στην «Εφ.Συν.» το «Εξπρές του μεσονυχτίου» που διαδραματίστηκε στην Ομόνοια.

«Κουμάντο εδώ κάνω εγώ»

«Βρέθηκα στο Α.Τ. Ομόνοιας προκειμένου να παραλάβω ένα υπηρεσιακό έγγραφο. Είδα ότι βρισκόταν στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας μία γυναίκα που ζητούσε βοήθεια και μου απάντησαν ότι θα μεταφερθεί στο ψυχιατρείο και να μην της απευθύνω τον λόγο.

Παρέλαβα τη βεβαίωση και, επιστρέφοντας στο Α.Τ. (σ.σ.: για να πάρει το μηχανάκι του), είδα τον σκοπό να σέρνει επί πάρα πολλά μέτρα πάνω στο πεζοδρόμιο τη γυναίκα και να τη βρίζει χυδαία. Αφού της παρείχα πρώτες βοήθειες και ψυχολογική υποστήριξη, τη συμβούλευσα να αποχωρήσει από το σημείο γιατί κινδύνευε. Ζήτησα ευγενικά εξηγήσεις από τον σκοπό. Η απάντησή του ήταν ιδιαίτερα προσβλητική και απαξιωτική. Τον ενημέρωσα για την ιδιότητά μου και ότι θα ανέβαινα στον 5ο όροφο προκειμένου να τον καταγγείλω στον διοικητή.

Καθώς τηλεφωνούσα στο 100 προκειμένου να προσέλθει στο σημείο, εμφανίστηκαν ένστολοι και αστυνομικοί με πολιτικά. Προσπάθησαν να μου αποσπάσουν το κινητό μου και, σε δευτερόλεπτα, βρέθηκα με χειροπέδες. Βρέθηκα κρατούμενος επί τέσσερις ώρες, έξω από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας που δεν εκτελούσε συννόμως τα καθήκοντά του, αλλά, αντιθέτως, εκτελούσε τις εντολές και τη βούληση των εμπλεκόμενων δραστών συναδέλφων του.

Λίγο πριν καταφθάσει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίστηκαν οι δύο εκ των εμπλεκομένων αστυνομικών, ο ένας που κακοποίησε τη γυναίκα και ο άλλος που μου πέρασε τις χειροπέδες. Προσπαθούσαν να μου αφαιρέσουν με ιδιαίτερη αγριότητα τις χειροπέδες, προκαλώντας μου κακώσεις στα χέρια. Με απειλούσαν ώστε να μην υποβάλω μήνυση, λέγοντάς μου ότι θα βρεθώ κατηγορούμενος για πολύ σοβαρά αδικήματα επειδή θα καταθέσουν εναντίον μου όλοι οι αστυνομικοί του Α.Τ.

Αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού είναι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας “Documento” κ. Βαγγέλης Τριάντης και η δικηγόρος κ. Μαρία Σπυράκη, τους οποίους προσπαθούσαν να εμποδίσουν να έχουν οπτική επαφή με τον χώρο. Ο δε ένας εκ των δραστών άρχισε να ωρύεται ότι “κουμάντο εδώ κάνω εγώ”, αν και δεν υπηρετούσε στο Α.Τ. Ομόνοιας, αλλά σε άλλη υπηρεσία».

Οπως μας εξηγεί ο κ. Απατσίδης, κάποιοι εκ των εμπλεκομένων δραστών, ναι μεν συνελήφθησαν, πλην όμως δεν οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, ενώ υποβλήθηκαν εναντίον του μηνύσεις εκ μέρους τους. Ο δικηγόρος κρατήθηκε μέχρι τη 1.30 της επόμενης μέρας.

«Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ουδέποτε έθεσε σε διαθεσιμότητα τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς και τους επιτρέπει να υπηρετούν στις ίδιες ακριβώς θέσεις, χωρίς να έχουν παραπεμφθεί αρμοδίως στην επιτροπή αφαίρεσης οπλισμού, διότι εμπλέκονται σε περιστατικά βίας σε βάρος πολίτη και δικηγόρου», σχολιάζει ο κ. Απατσίδης.

«Θεωρώ ανεπαρκείς τις έρευνες για αδικήματα που εμπλέκονται αστυνομικά όργανα και τη συγκάλυψη ή απόπειρα συγκάλυψης αυτών πολύ ειδεχθέστερα αδικήματα ακόμη και από τα πρωτογενή που είναι η αστυνομική βία και αυθαιρεσία που κατακλύζει την καθημερινότητα μας», δηλώνει ο κ. Απατσίδης, ο οποίος, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι μετά την καταγγελία και του συγκεκριμένου περιστατικού ακολούθησαν κι άλλα οργανωμένα, συντονισμένα και μεθοδευμένα αδικήματα αστυνομικών εναντίον του, για τα οποία ενημερώθηκε αρμοδίως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανακοίνωση του οποίου είναι σε δριμύ ύφος, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Αν ο κ. Χρυσοχοΐδης νομίζει ότι θα ξεφύγει από τις ευθύνες του διασπείροντας λάσπη και ψέματα, όπως κάνει σε συνέντευξή του, είναι γελασμένος. Αυτός και η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνολικά έχουν την πλήρη ευθύνη για την εκτροπή στην οποία έχουν οδηγήσει μια μειοψηφία ακραίων μέσα στην ΕΛ.ΑΣ.», επισημαίνει μεταξύ άλλων