Facebooktwitterlinkedinmail

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 η πρώτη μέρα της εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο της υπόθεσης της Ηριάννας και του Περικλή – Κατάμεστη η αίθουσα – Κατέθεσαν ένας αστυνομικός, οι γονείς του Περικλή, οι γονείς της Ηριάννας, συγγενείς τους και ο Κωνσταντίνος που έχει αθωωθεί για παρόμοιες κατηγορίες – Στις 10 Μαΐου η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου

 

Φωτογραφία: @episodiakos

«Ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου και αυτό επισφραγίζει η γνώση μου πως ό,τι έχω χτίσει καταστρέφεται» Ηριάννα Β.

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11, σήμερα 21 Μαρτίου στο Εφετείο στη Λουκάρεως,  η δίκη για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, όπως είναι ευρέως γνωστή, σε δεύτερο βαθμό. Η σημερινή διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 και οι επόμενες δικάσιμοι είναι στις 10 και 24 Μαΐου.  Κατάμεστη η αίθουσα από φίλους, συγγενείς και αλληλέγγυους στους δύο κατηγορούμενους.

Το σχετικό hashtag στο Twitter: #Εφετείο_Ηριάννας

Όπως αναφέρει το OmniaTVπου μεταδίδει άμεσα από το Εφετείο, η δίκη διεξήχθη στο Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (Λουκάρεως, 6ος όροφος, αίθουσα Δ120Γ).  Το κοινό, φίλοι και αλληλέγγυοι προς τους κατηγορούμενους είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα. Ο πρόεδρος έδωσε και τις ημερομηνίες των επομένων δικασίμων, κατά τις οποίες θα συνεχιστεί η δίκη: 10 και 24 Μαΐου.

Πριν την προσέλευση των κατηγορουμένων, σχετικά με αίτημα της υπεράσπισης για βιολόγους όσον αφορά στο DNA, ο πρόεδρος είπε: «Το DNA δεν αρκεί από μόνο του. Δεν το απαξιώνουμε αλλά δεν αρκεί». Μετά και την είσοδο των κατηγορουμένων, ξεκίνησε η διαδικασία

Πάνω από 270 βιοεπιστήμονες υπογράφουν υπέρ της αποφυλάκισης της Ηριάννας

«Την 1η Ιουνίου, η Ηριάννα Β. Λ. καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή για συμμετοχή στη ΣΠΦ και για οπλοκατοχή με μόνο στοιχείο ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA που βρέθηκε σε γεμιστήρα εκτός όπλου, το οποίο μάλιστα δεν έχει συνδεθεί με τη ΣΠΦ», αναφέρουν σε κείμενό τους πάνω από 270 βιολόγοι/βιοεπιστήμονες που, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «νιώθουμε την επιστημονική αλλά και ηθική υποχρέωση να τοποθετηθούμε» (διαβάστε αναλυτικά)

Το ιστορικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κατά συγχώνευση ποινή 13 ετών.Το δικαστήριο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της Ηριάννας με μοναδικά στοιχεία τη σχέση της με τον Κ. Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα- και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που «ταυτοποιήθηκε» με τον δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην πανεπιστημιούπολη.Αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες έχει επιβληθεί και στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή Μ., ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.

Πορεία αλληλεγγύης για τους κρατούμενους πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας».

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έχει απορρίψει την αίτηση αναστολήςτης ποινής και των δύο τις πρώτες δύο φορές, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο και το Οκτώβριο του 2017, με το σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή.

Την τελευταία φορά, οι εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο νεαρών, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή προτείνοντας την απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας «ως αβάσιμης». Τόνισε πως «υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη δεν απεδείχθη». Επίσης, υποστήριξε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον». Τέλος είπε, ότι η αίτηση της 29χρονης δεν στηρίχθηκε σε νέα γεγονότα, αλλά σε αυτά τα οποία δεν έγιναν δεκτά κατά την εκδίκαση της πρώτης αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον περασμένο Ιούλιο.

left.gr