H κοινωνία παραπαίει, παρασυρόμενη από την κρίση, μια κρίση που φταίει για όλα, που καλύπτει την δική μας ολιγωρία, την δική μας υστέρηση, και μικρότητα. Μια κρίση που αναδεικνύει την παρακμή μας ως ανθρώπους, και λογικά όντα που παραδόθηκαν αμαχητί στη δίνη που επέβαλλαν οι οικονομικοί εγκληματίες και τα σημεία των καιρών. Είναι τρελό να επιτρέπουμε να περιρρέει η άποψη πως δεν υπάρχει πια καμία σωτηρία.

Βρέφη πετιούνται στα σκουπίδια με εγκληματική βιαιότητα και αμέλεια από τη μια, η πλέον καταδικαστική πράξη της μητέρας, από την άλλη η κανιβαλιστική στάση της κοινωνίας που νοιώθεις πως είναι έτοιμη να την κατασπαράξει για να δείξει την ευαισθησία και την ανθρωποσίνη της. Η νεαρή κοπέλα μεταξύ άλλων που τη βασανίζουν έχει να αντιμετωπίσει τους απανταχού «δικαστές», αλλά και τον ίδιο τον εαυτό της. Γράφτηκαν πολλών ειδών αναλύσεις, θα γραφούν ακόμα περισσότερα τόσο από εξειδικευμένους όσο και από αδαείς, που θα της προσδώσουν πολλούς χαρακτηρισμούς και θα της προσάψουν άλλες τόσες κατηγορίες. Αλίμονο αν δεν γίνει έτσι… Η κυρά Κατίνα που κάθετε μπροστά στο χαζοκούτι της, κρίνει και κατακρίνει, καμαρώνει μπροστά στον καθρέφτη της πως δεν είναι σαν κι αυτή. Ξερογλείφεται που έχει μια λατρεμένη οικογένεια, χαίρεται ανυποψίαστη που το παιδί της είναι κλεισμένο με τις ώρες στο δωμάτιο κι ένας Θεός ξέρει τι μπορεί να κάνει.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομίας διαμηνύει πως η φορολογία στην χώρα μας δεν είναι υπερβολικά υψηλή. Οι κυβερνητικοί παράγοντες διατυμπανίζουν πως δεν είναι απατεώνες και πως θα εφαρμόσουν όλα όσα υποσχέθηκαν συν το χρόνο, σε μια άλλη ζωή σε ένα άλλο παράλληλο, την επόμενη τετραετία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοντοστέκεται να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών που του λύθηκαν μπροστά από το άγημα που στέκονταν προσοχή και δυο μέρες μετά ξέχασε να πάρει μαζί του διαβατήρια και τα υπόλοιπα έγγραφα προκειμένου να ταξιδέψει και αυτός θέλει να μας κυβερνήσει. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει πως η έξοδο στις αγορές μπορεί και να μην είναι και τόσο καθαρή, δηλώνει πως αφού πετσοκόψει για μια ακόμη φορά τις συντάξεις θα δώσει δέκατη τρίτη σύνταξη. Όμως είναι αλήθεια πως περάσαμε στα εντελώς ψηλά γράμματα το νόμο για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και προσπερνάμε βιαστικά και αδιάφορα τις όποιες διεργασίες που ξεκίνησαν για το όνομα των Σκοπίων.

Είναι φανερό πως απλούστευση είναι η πλέον βολική τακτική. Οι δύσκολες καταστάσεις γίνονται περισσότερο διαχειρίσιμες, προσεγγίζουν το κοινό λαϊκό αίσθημα και απογειώνουν το μικροαστισμό μας χωρίς να απαιτούνται λογικά επιχειρήματα και περισπούδαστες σκέψεις. Καλύπτουν ώρες εκπομπών, γεμίζουν οκτάστηλα εφημερίδων και περιοδικών. Εύκολη τροφή για ανθρωποφάγους που μέσα στη μίζερη ζωή αποζητούν τέτοιου είδους περιστατικά για να αισθανθούν ευτυχέστεροι μέσα στη κακομοιριά τους. Να επιδείξουν την, τάχα μου, ηθική τους και να βάλουν ένα ακόμα πετραδάκι στον τοίχο που χωρίζει τους φυσιολογικούς ανθρώπους από εκείνους τους περιθωριακούς. Πόσο τυχεροί είμαστε, τελικά, που βρισκόμαστε από την από δω πλευρά!

Κλείνουμε τα μάτια κάθε φορά που πρόκειται να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, κλείνουμε τα μάτια κάθε φορά πρέπει να κριθούμε για τον ανθρωπισμό μας. Κρυβόμαστε εκεί που η γνώμη μας έχει βαρύνουσα σημασία και ίσως μετρήσει για το δίκιο ή το άδικο. Μένουμε ουδέτεροι, κρατάμε ίσες αποστάσεις για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Να κοιμόμαστε ήρεμοι τα βράδια, χωρίς διλήμματα. Επιτέλους, ας πρόσεχαν κι οι άλλοι…

Η κοινωνία διαβρώνεται, αποσυντίθεται μέρα τη μέρα, οι άνθρωποι γίνονται όλο και περισσότερο εσωστρεφείς και αποστασιοποιημένοι από την πραγματικότητα, εθελοτυφλούν, φοβούνται να πλησιάσουν, πολύ δε περισσότερο να ασχοληθούν και να αγγίξουν οτιδήποτε πονάει και τους αφορά. Οτιδήποτε μπορεί να μας φέρει απέναντι από τα κέντρα αποφάσεων είναι πλέον απαγορευμένο. Υιοθετούμε τσιτάτα και τα έχουμε για μια ώρα ανάγκης έτοιμα να τα αναρτήσουμε στον τοίχο μας. Ένας τοίχος ανώτερος και από τον ίδιο τους τον εαυτό μας αν και εφόσον υπάρχει και δεν έχει αλλοιωθεί εντελώς.
Η κοινωνία,  πλέον πολύ εύκολα και τούτο είναι που βολεύει τους πάντες, μεταφέρει τα βάρη σε όσους θεωρεί αδύναμους και μάλιστα γίνεται σκληρή και αυστηρή  μαζί τους. Τούτο αποδείχτηκε πως είναι το πιο εύκολο, χωρίς κανένα κόστος και πιάνει κιόλας.-

Θεόδωρος Ψαλλίδας