Facebooktwitterlinkedinmail

Με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Ολλανδία έκλεισε κάθε συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την οποία έχει μεταθέσει για το 2021 και μετά, παρόλο που η μείωση αυτή παρουσιάστηκε ως κεντρική προεκλογική διεκδίκηση της Ν.Δ. καλλιεργώντας την εντύπωση ότι θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα της μελήματα ως κυβέρνηση.

Μιλώντας στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν πρόκειται να ζητήσει προσαρμογή του στόχου 3,5% και ήταν κάθετος: «Δεν θα ζητήσω τίποτα. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Θέλουμε να επιτύχουμε τον συμφωνημένο στόχο για το τρέχον έτος και είμαστε επικεντρωμένοι στον προϋπολογισμό του 2020», επαναλαμβάνοντας ότι «πρώτα θέλω να κερδίσω την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μου και ύστερα θα συζητήσουμε το μέγεθος του πλεονάσματος».

Στο ίδιο πλαίσιο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το ζήτημα των πλεονασμάτων είναι «ένα πρόβλημα το οποίο μας κληροδοτήθηκε από μια κυβέρνηση, η οποία επιβάρυνε τη χώρα με μια πολύ αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που μας επιβλήθηκε λόγω της δικής της αναξιοπιστίας», αποσιωπώντας βέβαια ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά οι στόχοι για τα πλεονάσματα έφταναν μέχρι και το 4,5%.

Στο Μαξίμου εντάσσουν το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Χάγη, όπως και τα αντίστοιχα σε Βερολίνο και Παρίσι, στο πλαίσιο της προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Θέμα που συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό όπου, σύμφωνα με το Μαξίμου, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ξένες επενδύσεις σε όλες τις μορφές ενέργειας αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων.

Η συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε διήρκεσε περίπου δύο ώρες και συζητήθηκαν ακόμα όλα τα διμερή και ευρωπαϊκά θέματα, ανάμεσα στα οποία το Brexit, η κλιματική αλλαγή, η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την αντίθεση της Ε.Ε. και το προσφυγικό, όπου διαπιστώθηκε προσέγγιση στην ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Η χορήγηση ασύλου

Σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «η Ελλάδα θα αλλάξει τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου, θα τις απλοποιήσει με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εν δυνάμει προσφύγων αλλά δεν θα επιτρέψει οι διαδικασίες αυτές να διαιωνίζονται σε τέτοιο βαθμό που τελικά κανείς ή σχεδόν κανείς να μην επιστρέφει στην Τουρκία ως αποτέλεσμα της πλημμελούς εφαρμογής της συμφωνίας από τη δική μας την πλευρά», στον απόηχο των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που στερεί από τους πρόσφυγες το θεμελιώδες δικαίωμα της προσφυγής σε δευτεροβάθμιο όργανο.

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ολλανδία η κυβέρνηση κινείται και επισήμως στους ρυθμούς της 84ης ΔΕΘ, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης ανεβαίνει την Παρασκευή με κεντρικό σύνθημα της ομιλίας του το «Ανάπτυξη για όλους». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν πυρετωδώς να κοστολογήσουν τις νέες εξαγγελίες που πρόκειται να ανακοινωθούν το Σάββατο το βράδυ