Η κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός κατά του ΣΕΒ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του, Θεόδωρου Φέσσα, που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «νομοθετεί με τέτοιο τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές». Ο κ. Τσίπρας απέδωσε στην ηγεσία του ΣΕΒ «αμιγώς πολιτικά κίνητρα».

Χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην ηγεσία του ΣΕΒαποδίδοντας «αμιγώς πολιτικά κίνητρα», αναφέροντας κατ’ αρχάς ότι «είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς δυνάμεις εκπροσωπεί».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του συνδέσμου, στην οποία, όπως είπε, «επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του ’19 και του ’20, δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα περικοπής των συντάξεων συμβούλευσε την ηγεσία του ΣΕΒ «να πάψει να εκτίθεται».

Στην αντεπίθεση ο ΣΕΒ

Μία ημέρα μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνει ρύθμιση και για τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες μεταξύ επιχειρήσεων.

«Η κυβέρνηση νομοθετεί με τέτοιο τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές, προωθώντας διατάξεις που αντιστρατεύονται τη γνώμη του συνόλου των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών αλλά και εργαζομένων», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Απαντώντας στη χθεσινή κριτική του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαιρέσει τους εργοδότες σε καλούς και κακούς και πρόσθεσε ότι οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την τεχνητή πόλωση.

Σε ερώτηση για τη θέση του Συνδέσμου ως προς τις συντάξεις, απάντησε ότι η χώρα χρειάζεται ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και πως με το σημερινό ασφαλιστικό παίρνουν «πολλά» αυτοί που δεν έχουν πληρώσει τίποτα και λίγα όσοι έχουν συνεισφέρει στο σύστημα.

Γενικότερα για τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, ο κ. Φέσσας σχολίασε ότι είναι πλέον χλιαρή, σημειώνοντας ότι η διοικητική μεταρρύθμιση έχει μείνει στις καλένδες, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ξήλωμα μεταρρυθμίσεων, με βασικότερο τις αλλαγές στα εργασιακά, που αφορούν τη διαιτησία και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. «Δεν γνωρίζουμε γιατί θα πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση για τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες, όπως επισημάνθηκε από τον ΣΕΒ, δεν εξυπηρετεί τον λόγο για τον οποίο προωθείται, δηλαδή για την προστασία των εργαζομένων, ενώ δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

«Υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια την απορύθμιση της αγοράς εργασίας»

Με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Φέσσα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχολίασε: «Να θυμίσουμε, λοιπόν, και στον κο Μητσοτάκη, αλλά και στο ΣΕΒ που υπερθεματίζουν για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο και υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατεδάφιση κάθε εργασιακής κατάκτησης ότι ο ελληνικός λαός δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του υποχρεωτικού 12ωρου του κου Κουρτς, νέου φίλου και συμμάχου του κου Μητσοτάκη»