«Τρομάζω που βλέπω τόσους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για την τέχνη. Αν είχε η Ελλάδα τόσους φιλότεχνους, ίσως θα έπρεπε να είναι καλύτερα τα πράγματα. Αναρωτηθήκατε άραγε, τι είναι, κατά πόσο είναι…χρήσιμη η τέχνη σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από πράξεις καθαρά εμπορικές;».

Ο 87χρονος Κώστας Τσόκλης -τιμώμενος καλλιτέχνης της 2ης Art Thessaloniki Fair, που θα φιλοξενήσει έργα του στα περίπτερα 8, 9 και 10 της ΔΕΘ ΗELΕXPO ΑΕ, όπου θα αναπτυχθεί από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου- ολοκλήρωσε σύντομα και μάλλον αφοπλιστικά την λεκτική του παρέμβαση στην παρουσίαση της έκθεσης.

Απευθυνόμενους προς τους διοργανωτές και τους ενδιαφερόμενους, ζήτησε …συγγνώμη. «Τι προσδοκούμε άραγε από την τέχνη; Ό,τι και να?ναι, θέλω να ζητήσω συγγνώμη. Οι καλλιτέχνες είμαστε μάλλον κατώτεροι των προσδοκιών σας» είπε και αποχώρησε, κατευθυνόμενος προς το δημαρχιακό Μέγαρο, όπου φιλοξενήθηκε εκδήλωση προς τιμή του, με αφορμή την χρονικά παράλληλη με την 2η Art Thessaloniki Fair, έκθεση έργων του σε γκαλερί της Θεσσαλονίκης.

«Θυμάμαι με συγκίνηση κάποια έργα που δημιούργησα όταν ήμουν πολύ νέος. Μετά, η τέχνη έγινε επάγγελμα και τα έργα ψεύτικα…».

«Όταν είσαι ευτυχισμένος δεν έχεις λόγο να κάνεις τέχνη…ζεις. Το έργο αξίζει αν είναι φορτισμένο με συναισθήματα, με λόγια, με σκέψεις, αν το φορτίσουμε με το εμπόριο, είμαστε όλοι -έμποροι και καλλιτέχνες- διεφθαρμένοι» είπε ο Κώστας Τσόκλης, ευχαριστώντας για την τιμή της φιλοξενίας στην πόλη και δηλώνοντας: «Χαίρομαι που η χάρτινη βαρκούλα μου ταξίδεψε χωρίς να βουλιάξει μέσα στις φουρτουνιασμένες θάλασσες των χρόνων που ζούμε».

Έργα του Κώστα Τσόκλη θα εκτίθενται στα περίπτερα της 2ης Art Thessaloniki Fair, όπου επιλέχθηκε -μαζί με έργα του ανατρεπτικού Γερμανού εικαστικού Wolf Vostell (1932-1998)- να είναι οι τιμώμενοι καλλιτέχνες της διοργάνωσης.

Με διεθνοποιημένο πλέον χαρακτήρα (στην κλαδική έκθεση της HELEXPO συμμετέχουν 300 καλλιτέχνες μέσω 30 γκαλερί, από 10 χώρες) η 2η διοργάνωση της Art Thessaloniki Fair τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Εσωτερικών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης κά.

Στα περίπτερα 8, 9 και 10 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η 2η Art Thessaloniki Fair φιλοξενεί μεταξύ άλλων και έξι μουσειακές εκθέσεις.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *