Facebooktwitterlinkedinmail

Ο τ. πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος, μίλησε στο independentnews για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αλλά και για τον αντισυνταγματικό νόμο για τις διαδηλώσεις που ψήφισαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ.

Εμείς οι φωτορεπόρτερ είμαστε υπέρ των διαδηλώσεων είμαστε κατά του νόμου για στηρίζουμε ταξικά την οποιαδήποτε διαμαρτυρία γιατί είμαστε κι εμείς εργάτες κλάδων, εργαζομένων, συλλογικοτήτων.

Θεωρούμε απαράδεκτο τον καινούργιο νόμο που ψηφίστηκε για τις διαδηλώσεις. Έχει ανασυρθεί από το χρονοντούλαπο σκοτεινών καιρών της ιστορίας της χώρας μας. Οι διαδηλώσεις είναι το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, των κλάδων και των συλλογικοτήτων να είναι στο δρόμο. Είναι αδιανόητο να ορίζεται επικεφαλής και υπεύθυνο διαδήλωσης. Θυμίζω ότι στις περισσότερες διαδηλώσεις παίρνουν μέρος διάφορες συλλογικότητες, άρα λοιπόν δεν μπορεί να υπάρχει ένας υπεύθυνος για όλη τη διαδήλωση ή τη συγκέντρωση. Όπως υπάρχουν και διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες που στήνονται εν τη γενέσει ενός γεγονότος. Ας θυμίσω τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008, τους Αγανακτισμένους στις πλατείες. Εκεί δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο κόμμα που όριζε τη διαδήλωση, ώστε να υπάρχει κι ένας υπεύθυνος.Πώς θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει αυτό στη διαδήλωση όταν πέρναγε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων ή στην αντιφασιστική που έγινε στη Βικτώρια. Σε μια διαδήλωση που ενώ έφευγε ησύχως την έπεσαν οι μηχανόβιοι της ΔΡΑΣΗΣ, άνευ λόγου και αιτίας. Πώς θα τραβάνε τον εκπρόσωπο της διαδήλωσης, ενώ δεν θα έχει δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο. Δεν γίνεται να παίρνεις άδεια από την εξουσία για να διαδηλώσεις κατά της εξουσίας. Αν θέλουν να λένε ότι έχουν μια υποτυπώδη δημοκρατία. Η επικαιρότητα τρέχει και δεν γίνεται σε μια αυθόρμητη διαδήλωση να έχεις πάρει άδεια από πριν. Και επαναλαμβάνω την περίπτωση της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Θα έπρεπε να πάρουμε άδεια από την αστυνομία το Σάββατο για να διαδηλώσεις την Τρίτη και αν σ’ το επέτρεπαν. Και να πρέπει να ορίσεις υπεύθυνο τον πρόεδρο του 15μελούς που κατέβαινε με το σχολείο. Δεν γίνονται αυτά.
Πεδίο δόξης λαμπρό για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Χρυσοχοΐδη, που ορίζει απαγόρευση διαδηλώσεων και άδεια από τις αστυνομικές αρχές ή από το κράτος, πράγμα αδιανόητο.

Διακριτικά στις αστυνομικές δυνάμεις
Ο κ. Χρυσοχοΐδης να βάλει διακριτικά στις αστυνομικέ δυνάμεις. Δηλαδή εμφανή διακριτικά στα κράνη των αστυνομικών των ΜΑΤ και εμφανή διακριτικά σε αυτούς του τύπους Ρόμποκοπ, που τους λέγανε παλιά Δελτάδες και τώρα ΔΡΑΣΗ με τα παπάκια. Έτσι ώστε όποιος παρανομεί να ξέρουμε ποιος είναι. Στο καθεστώς της Τουρκία, με ό,τι κι αν συμβαίνει, οι αστυνομικοί έχουν τεράστια νούμερα πάνω στα κράνη τους, άρα μπορεί να ξεχωρίσει ο καθένας ποιος είναι. Αυτό εμείς ως κλάδος των φωτορεπόρτερ το ζητάμε χρόνια. Και όχι μόνο εμείς, αλλά και η Διεθνής Αμνηστία. Ένας τρόπος καταπολέμησης της αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι τα εμφανή διακριτικά που μπορούν να φέρουν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ΔΡΑΣΗΣ.

Φαντάζομαι ότι δεν έχουν να φοβηθούν κάτι από τη στιγμή που λειτουργούν εντεταλμένα με κανόνες εμπλοκής. Όπως φαντάζομαι ότι δεν έχουν να φοβηθούν και τους φωτορεπόρτερ που είναι επαγγελματίες αυτόπτες μάρτυρες με κανόνες δεοντολογίας, που υπογράφουν τις φωτογραφίες τους με το επώνυμό τους, όταν είναι εκεί και τους φωτογραφίζουν. Άρα, λοιπόν, φαντάζομαι ότι από τη στιγμή που λειτουργούν με κανόνες εμπλοκής και σε αυτές τις απαγορευμένες διαδηλώσεις δεν νομίζω ότι ο κλάδος ο δικός μας θα έχει κανένα πρόβλημα έτσι ώστε να προπηλακίζεται. Γιατί στην τελευταία διαδήλωση, στην αντιφασιστική στη Βικτώρια, κάποιοι προπηλακίστηκαν και μάλιστα το σωματείο την άλλη μέρα έβγαλε ανακοίνωση.

Εσωτερικός στρατός ατιμώρητος

Οι αστυνομικές δυνάμεις λειτουργούν ως εσωτερικός στρατός ατιμώρητος. Έχουν δε και την εντύπωση ότι τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια υπήρχε κυβέρνηση κομμουνιστική και αναρχικοί του Μπακούνιν και έχουν ήδη ξεσαλώσει. Είμαστε σίγουροι, λοιπόν, ότι όσο η λαϊκή αντίδραση θα μεγαλώνει -άρα θα είναι και πιο μαζικές οι διαδηλώσεις-, τόσο περισσότεροι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ θα αυθαιρετούν. Και το έχουν δείξει σε πολύ μικρότερης έντασης διαδηλώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μην απαριθμήσω γεγονότα τον Δεκέμβρη και στις 17 Νοέμβρη με ξεγυμνώματα διαδηλωτών και ατελείωτο ξύλο στα Εξάρχεια σε όποιον περπάταγε. Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με μια απαράδεκτη δήλωση για το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης του Βασίλη Μάγγου, σε συνέντευξη παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κάποια κρούσματα αυθαιρεσίας. Είναι αδιανόητο να το παραδέχεται και να μην έχει εκμηδενίσει τα κρούσματα αυθαιρεσίας. Όπως αδιανόητο είναι και να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα. Όταν θα γίνει πιο μαζική η αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στα μέτρα του μνημονίου που από Σεπτέμβρη θα πρέπει να περάσει -είναι δεδομένο αυτό- οι αντιδράσεις του κόσμου θα είναι και παράνομες βάσει του καινούργιου νόμου.

Τεράστια η αστυνομική καταστολή

Στις διαμαρτυρίες όταν πέρναγε ο νόμος στη Βουλή, η αστυνομική καταστολή ήταν τεράστια, μηδενική ανοχή και “δέρνουμε όποιον περπατάε騔. Δεν αφορούσε μόνο τις πέντε πέτρες που πέσανε, ήταν και τριγύρω σε όλο το κέντρο, σε ομάδες διαδηλωτών που δεν δημιουργούσαν πρόβλημα, που αποχωρούσαν. Όπως και στην τελευταία περίπτωση των δύο παιδιών της Ροσινάντε, που ούτε τσάντα στην πλάτη είχαν, ούτε σε επεισόδια ήταν και μάλιστα προσωπικά συγκλονίστηκα από την αλληλεγγύη τους ενός προς τον άλλο σύντροφο που έτρεξε μισό τετράγωνο για να βάλει το σώμα του ανάμεσα στους Ρόμποκοπ που έδερναν τον σύντροφό του. Και μην ξεχνάμε ότι την ίδια μέρα είχαν παίξει βίντεο και φωτογραφίας από “φυτέματα” μολότοφ, ενώ αυτοί οι δυο δεν είχαν τίποτε στην πλάτη.

Πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί ΠΑΣΟΚ μας είπε ότι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ βλέπουν τις φωτογραφικές μας μηχανές σαν καλάσνικοφ

Και να ξέρει ο κόσμος ότι με φωτογραφίες δικές μας, πάρα πολλά παιδιά που έχουν συλληφθεί και τους έχουν φορτώσει τον μισό ποινικό κώδικα έχουν γλιτώσει, γιατί τη στιγμή της σύλληψης δεν είχαν τσάντα στην πλάτη. Γι’ αυτό και δεν μας θέλουν και μας σπρώχνουν όταν πάνε να κάνουν μια προσαγωγή – σύλληψη. δεν μας θέλουν μέσα στα πόδια τους. Ένας πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί ΠΑΣΟΚ, όταν είχαν δείρει και τη συναδέλφισσα Τατιάνα Μπόλαρη, μας είχε φωνάξει σε συνάντηση και μας είπε ότι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ βλέπουν τις φωτογραφικές μας μηχανές ως εν δυνάμει φονικά όπλα, σαν καλάσνικοφ. Όταν στο λέει η πολιτική ηγεσία, ότι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απειλούνται από τις φωτογραφικές μηχανές σαν να είναι φονικό όπλο, αυτό τα λέει όλα.

Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους

Να τονίσω ότι εμείς είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, είμαστε μαζί με τα σωματεία και τις συλλογικότητες που θα βγουν και θα διαδηλώνουν στο δρόμο, γιατί είμαστε κομμάτι κι εμείς της εργατικής τάξης και φωτογραφίζουμε την αγωνία και τον αγώνα που κάνουν για τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Ο δρόμος από μόνος του έχει ουσία, η διαδήλωση δεν μπορεί να ποινικοποιείται και να απαγορεύεται.

Η δικαιοσύνη ποινικοποιεί τα Εξάρχεια

Ζω στα Εξάρχεια και δεν έχω πώς να σχολιάσω την απαγόρευση εισόδου στα δύο παιδιά της Ροσινάντε. Ασχολίαστο… Η δικαιοσύνη ποινικοποιεί μια γειτονιά όπου ζει χιλιάδες κόσμος. Στο ένα πεζοδρόμιο της Πατησίων κάποιος θεωρείται νομοταγής πολίτης και αν πατήσει στη Στουρνάρη θεωρείται αναρχικός. Αυτά τα σύνορα είναι αδιανόητα. Ένα από τα 2-3 βασικά επιχειρήματα που είχε η συγκεκριμένη κυβέρνηση προεκλογικά ήταν το “νόμος και τάξη” και τα Εξάρχεια. Αυτό το χαρτί παίζει με το που βγήκε κυβέρνηση και δεν μας εκπλήσσει. Να διώξουν τους πρεζέμπορους από τα Εξάρχεια αρχικά και μετά το συζητάμε. Δεν γίνεται να ροβολάνε παπάκια αντίθετα στους πεζόδρομους, δίπλα από τραπεζοκαθίσματα, να τρομοκρατούν και να προπηλακίζουν κόσμο που ακριβώς δίπλα γίνεται διακίνηση πρέζας. Δεν γίνεται να κάνουν έλεγχο σε πρεζέμπορο και να τον αφήνουν και μετά να σταματάνε ένα κορίτσι και επειδή ζητάει να μην της πετούν κάτω τα πράγματα από την τσάντα της να συλλαμβάνεται για απείθεια. Είναι φανερό ότι στόχος είναι τα κινήματα. Όπως πριν από λίγες ημέρες ΟΠΚΕ περνούσαν έξω από το ΒΟΞ και τραμπούκιζαν. Και αναφέρομαι στα τελευταία γεγονότα και όχι στις καταλήψεις που έκλεισαν χωρίς να ξέρουμε πού πήγαν τους πρόσφυγες.

independentnews.gr