Facebooktwitterlinkedinmail

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους στην πόλη Πάρανταϊ της βόρειας Καλιφόρνια, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη επεκτάθηκε με αστραπιαία ταχύτητα και δημιούργησε σκηνικό χάους και πανικού στην περιοχή.

Σύμφωνα  με τις αρχές της περιοχής υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, ενώ εκφράζονται φόβοι για νεκρούς. Σε κάθε περίπτωση η αστυνομία, μέχρι στιγμής, έχει ανακοινώσει ότι δεν είναι σε θέση να δημοσιεύσει ακριβή αριθμό θυμάτων.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των ιδιαίτερα ξηρών συνθηκών, η πυρκαγιά σάρωσε με αστραπιαία ταχύτητα τμήματα της πόλης, ενώ υπολογίζεται ότι έχει κατακάψει εκατοντάδες σπίτια, αλλά και ένα νοσοκομείο.

Μέσα σε λίγα λεπτά σχεδόν όλη η πόλη είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες

«Λάβαμε αναφορές για νεκρούς. Οι αναφορές αυτές δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί», σημείωσε ο Κόρι Χόνι, σερίφης της Κομητείας.

Στην πόλη επικράτησαν σκηνές χάους με τους πολίτες να προσπαθούν να φύγουν από την περιοχή με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ακόμη και με τα πόδια.

Κάτοικος της Πάρανταϊς, ο οποίος έφυγε από το σημείο με τη μοτοσικλέτα του ανέφερε «όλη η πόλη καίγεται.  Χρειάστηκε να περάσουμε με τη μηχανή μέσα από τις φλόγες για να φθάσουμε ως εδώ».

Εκατοντάδες σπίτια, οχήματα και δομές έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός 

Καθώς η πόλη βρίσκεται σε πλαγιά και οι οδοί διαφυγής είναι περιορισμένες, τροχαία μετέτρεψαν τους δρόμους σε παγίδες. Κάτοικοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους κι άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τις φλόγες με τα παιδιά τους ή τα κατοικίδιά τους στα χέρια. Μια γυναίκα γέννησε μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο η ίδια και οι δικοί της έφευγαν, έγραψε η τοπική εφημερίδα Enterprise-Record.

Η πυρκαγιά κατέκαψε 32.370 στρέμματα γης. Η πόλη Τσίκο (93.000 κάτοικοι) ενδέχεται να είναι η επόμενη που θα απειληθεί από τη φωτιά, που προβλεπόταν να κινηθεί προς δυσμάς, ενισχυμένη από ανέμους ταχύτητας 56 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με τον Ντάρεν Ριντ, επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος της Κομητείας Μπιούτ.

Οι κάτοικοι προσπάθησαν να φύγουν από τα σπίτια τους με όποιον τρόπο μπορούσαν

Αυτή είναι μία από τις χειρότερες χρονιές της ιστορίας της αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές, καθώς οι φλόγες ήδη απανθράκωσαν 2.516.100 στρέμματα το 2018, έκταση διπλάσια από ό,τι το 2017 και σχεδόν τριπλάσια του μέσου όρου της πενταετίας.

Δραματικές περιγραφές

«Είχαμε περικυκλωθεί από τις φλόγες, οδηγούσαμε μέσα από τη φωτιά που βρισκόταν και στις δυο πλευρές του δρόμου. Είχαμε ένα τοίχο φωτιάς και δεν μπορούσαμε να δούμε σχεδόν τίποτα μπροστά μας» λέει ο Μαρκ Μπας, ο οποίος εκκένωσε την οικογένειά του και στη συνέχεια επέστρεψε στο σημείο για να συνδράμει στις προσπάθειες της πυροσβεστικής.

Πολλοί ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα εκκενώθηκαν από σπίτια και οίκους ευγηρίας 

Η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι σχεδόν όλη η κοινότητα Πάρανταϊς έχει καταστραφεί, με τον σερίφη να προσθέτει «πρόκειται για μία πολύ δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να σώσουμε τους ανθρώπους. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι απλό: Εάν μπορείς να εκκενώσεις, εκκενώνεις».

Σύμφωνα με την Τζίνα Οβιέδο «Τα πάντα άρχισαν να εκρήγνυνται. ΟΙ άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν με τα οχήματά τους ή τρέχοντας».

Οι δυνατοί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα την ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς 

Η αστυνομία εκκένωσε πολλούς ηλικιωμένους. «Οι περισσότεροι είχαν κινητικά προβλήματα, ήταν σε καροτσάκια ή καθηλωμένοι σε κρεβάτια, οπότε προσπαθούσαμε να φέρουμε επιπλέον μονάδες για να μας βοηθήσουν, παίρνοντας όσο περισσότερους μπορούσαν» ανέφερε αστυνομικός της περιοχής.

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, έθεσε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζήτησε από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιπλέον βοήθεια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής Ρικ Κάρτχαρτ «Κάθε μηχάνημα που μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κατά της πυρκαγιάς είναι τώρα στο σημείο και σπεύδουν και άλλα. Υπάρχουν δεκάδες ομάδες δράσης που μεταφέρουμε από όλες τις περιοχές της πολιτείας».