Facebooktwitterlinkedinmail

Aναταράξεις παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Πειραιά, με πολιτικές προεκτάσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», «κλείδωσε» η υποψηφιότητα για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και μέχρι πριν από λίγες ημέρες προέδρου της Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη.

Μια υποψηφιότητα που αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα και η οποία έχει εξασφαλίσει την επίσημη στήριξη της Ν.Δ.

Η είδηση αυτή ανατρέπει τις ισορροπίες που φαίνεται ότι υπήρχαν μέχρι τώρα, καθώς κοινή εκτίμηση ήταν ότι ο νυν δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης, ο οποίος ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, είχε εξασφαλίσει τη στήριξη της Ν.Δ. αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και θα κατέβαινε στη μάχη των δημοτικών εκλογών με τον αέρα του νικητή. Πλέον όμως το σκηνικό όχι μόνο αλλάζει, αλλά παράλληλα περιπλέκεται για πολλούς και διάφορους λόγους.

Να υπενθυμίσουμε, ωστόσο, ότι η πληροφορία για την υποψηφιότητα του Πειραιώτη Βασίλη Κορκίδη δεν είναι καινούργια. Πριν από περίπου δυο μήνες είχε δει και πάλι το φως της δημοσιότητας, ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ όχι μόνο δεν την επιβεβαίωσε ποτέ μέχρι σήμερα, αλλά σε σχετικές ερωτήσεις απαντούσε πολύ διπλωματικά.

Μάλιστα, σε ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΒΕΠ τον Σεπτέμβριο είχε εξάρει το έργο της δημοτικής αρχής του Γιάννη Μώραλη, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη για την πόλη του Πειραιά, να επανεκλεγεί δήμαρχος ο Γιάννης Μώραλης.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι συζητήσεις με την Πειραιώς και τον Βασίλη Κορκίδη έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, καθώς ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ φαίνεται ότι συμπλήρωνε όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία (Πειραιώτης, καλές σχέσεις με επιχειρηματίες, Εκκλησία, φορείς της πόλης, συμπαθής, δημοφιλής κ.ά.) που θα εξασφάλιζαν στη Ν.Δ. την απόκτηση του δήμου του Πειραιά.

Μεσολάβησαν αρκετοί μήνες και πολλές συζητήσεις μέχρι ο Βασίλης Κορκίδης να πειστεί, αλλά φαίνεται πλέον ότι η υποψηφιότητά του είναι γεγονός. Καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εξάλλου και το γεγονός ότι στις αρχές Οκτωβρίου έκανε γνωστό πως αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της ΕΣΕΕ, ολοκληρώνοντας την τρίτη του θητεία.

Το ερώτημα που τίθεται από εδώ και στο εξής είναι ποια στάση θα ακολουθήσει ο Γιάννης Μώραλης και τι θα γίνει με την πλειοψηφία των δημοτικών του συμβούλων που προέρχονται από τη Ν.Δ. Οπως έγινε γνωστό, ο δήμαρχος χθες το απόγευμα κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του «Πειραιάς Νικητής» σε συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις.

Στη συνάντηση παρών ήταν και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος, όπως έγραψαν τα «Παραπολιτικά», επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο πρόσωπο του Γ. Μώραλη, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα είμαστε μαζί και στον αγώνα του Μαΐου. Θα κατέβω μαζί σας στο πεζοδρόμιο».

Πολιτικοί κύκλοι, σχολιάζοντας χθες στην «Εφ.Συν.» τις εξελίξεις, υποστήριζαν ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συγκρότηση των ψηφοδελτίων των δυο υποψηφίων, όπως επίσης και η στάση που θα κρατήσει ο πρώην δήμαρχος Πειραιά και στέλεχος της Ν.Δ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος το 2014 έχασε τις εκλογές από τον Γιάννη Μώραλη.

Ο Β. Μιχαλολιάκος, ερωτηθείς χθες το βράδυ από την «Εφ.Συν.» για τη στάση που θα κρατήσει, απάντησε ότι ακόμα δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του, ωστόσο δήλωσε «παρών». «Θα αποφασίσω την ώρα που πρέπει, έχουμε καιρό εξάλλου μπροστά μας, ας αφήσουμε τα κόμματα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Πειραιά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης και η υποψηφιότητα που θα προτείνει το «Λιμάνι της Αγωνίας», το οποίο πρόσφατα με ανακοίνωσή του πρότεινε τη δημιουργία μέσα από ευρύ διάλογο «ενός ψηφοδελτίου νίκης ενεργών πολιτών για τον Δήμο Πειραιά»

efsyn