Μια υπόθεση κατάχρησης εξουσίας που μπόρεσε να ξεπεράσει τη συγκάλυψη μόνο χάρη στην επιμονή της αδελφής του θύματος. Ο Στέφανο Κούκι πέθανε στις 22 Οκτωβρίου του 2009 στο νοσοκομείο της Ρώμης «Σάντρο Περτίνι», όπου τον μετέφεραν ημιθανή μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του για κατοχή ναρκωτικών. Η Ιλάρια Κούκι και η οικογένειά της κατηγόρησαν τους καραμπινιέρους για δολοφονία του 32χρονου Στέφανο.

Για τα κατάγματα, την αιμορραγία στην ουρήθρα, για το μελανιασμένο του πρόσωπο. Οταν ψυχορραγούσε και ζήτησαν να τον δουν, δεν τους το επέτρεψαν.

Επί εννέα χρόνια έδωσαν μάχη κατά του τείχους παρανομίας που είχε στηθεί και της ένοχης σιωπής. Μέχρι που χθες, στο δικαστήριο της Ρώμης αναγνώστηκε επιστολή του καραμπινιέρου Φραντσέσκο Τεντέσκο, με την οποία κατηγορεί ανοιχτά δύο συναδέλφους του ότι κατά την ανάκριση ξυλοκόπησαν βάρβαρα τον Στέφανο, με σπρωξιές και κλοτσιές στο πρόσωπο ενώ βρισκόταν στο πάτωμα.

Ο Τεντέσκο προσθέτει πως είπε φωνάζοντας στους συναδέλφους του να σταματήσουν, αλλά τον αγνόησαν.

Η αλήθεια δηλαδή έρχεται στο φως μετά από εννέα χρόνια, κατά τα οποία ακούγαμε ότι ο Στέφανο είχε πέσει από τις σκάλες, ότι είχε κρίση επιληψίας και ότι η αδελφή του υπέφερε από μανία «πρωταγωνισμού».

Εχοντας υπόψη φυσικά τις όποιες διαφορές, δεν μπορεί να μην προσέξει κανείς ότι υπάρχουν ομοιότητες με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Σε αυτή την περίπτωση η Ιλάρια αναγκάστηκε να επαναλάβει δεκάδες φορές πως το ότι ο αδελφός της ήταν τοξικομανής δεν έδινε δικαίωμα σε κανέναν να τον ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου. Οι δε ένοχοι δεν συνεργάστηκαν άμεσα με τη Δικαιοσύνη.

Αντιθέτως, ο μόνος καραμπινιέρος που αποκάλυψε πως είχε ακούσει ότι ο Κούκι ξυλοκοπήθηκε άγρια, μετατέθηκε και υποβιβάστηκε.

Τώρα ο Ματέο Σαλβίνι κάλεσε στο υπουργείο Εσωτερικών την οικογένεια Κούκι. Αλλά επί εννέα χρόνια η αδελφή του έγινε αντικείμενο χλευασμού από δεξιά και ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία ενοχλούνταν «από την επιμονή της». Για όλους αυτούς τους λόγους η χθεσινή εξέλιξη μοιάζει σχεδόν με θαύμα