Ως ζήτημα ζωής και θανάτου για ανθρώπους και οικοσυστήματα του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες αναδεικνύεται ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά μισό επιπλέον βαθμό, σύμφωνα με μία σημαντική και άκρως ανησυχητική έκθεση του ΟΗΕ.

Αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, τονίζει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ζητώντας επείγουσες αλλαγές για να μειωθεί ο τεράστιος κίνδυνος για την υπερθέρμανση του πλανήτη, που θα φέρει ξηρασία, πλημμυρών και φτώχεια για εκατοντάδες εκατομμύρια ατόμων.

Ορισμένα από τα μεγάλα είναι ήδη παρόντα: κύματα καύσωνα, εξαφάνιση ειδών, αποσταθεροποίηση των πάγων των πόλων από όπου θα προέλθει μακροπρόθεσμα η άνοδος της στάθμης των θαλασσών.

Στο 728 σελίδων έγγραφο αναφέρεται λεπτομερώς πώς ο καιρός, η υγεία και τα οικοσυστήματα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση, εάν οι ηγέτες του κόσμου μπορούσαν να περιορίσουν με κάποιο τρόπο την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι ένα πολύ ασφαλέστερο όριο κι όχι κάτω από τους 2, όπως ανέφεραν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Εάν ο υδράργυρος συνεχίσει να ανεβαίνει με τον σημερινό ρυθμό, υπό το βάρος των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα φτάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου ανάμεσα στο 2030 και το 2052, προειδοποιεί η έκθεση που βασίζεται σε περισσότερες από 6.000 έρευνες.

Κι αν τα κράτη παραμείνουν στις δεσμεύσεις τους για την μείωση των εκπομπών αερίων όπως τίθενται στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, πριν από το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Μετά τρία χρόνια έρευνας και μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Νότια Κορέα, η IPCC έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση, που απευθύνεται στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων. Στη 33σελιδη περίληψη φαίνονται οι δυσκολίες των συνομιλιών μεταξύ των ειδικών επιστημόνων και των πολιτικών με τους πρώτους να είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν σε αυτό, που έδειξαν οι μελέτες τους.

«Η έκθεση δίνει τους παράγοντες λήψης πολιτικών αποφάσεων την πληροφορία που τους χρειάζεται για να λάβουν αποφάσεις, λαμβάνοντας υπ΄όψιν ταυτόχρονα τις ανάγκες των πληθυσμών τους», εξηγεί η Νοτιοαφρικανή Debra Roberts,  συμπροεδρεύουσα της συνόδου. «Τα επόμενα χρόνια θα είναι τα πιο αποφασιστικά στην ιστορία μας».

Όπως σημειώνει το BBC, παρά τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς, υπάρχουν μερικά βασικά ξεκάθαρα μηνύματα. «Ο πρώτος είναι ότι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου προσφέρει πολλά οφέλη σε σύγκριση με τον περιορισμό της σε 2 βαθμούς, αλλά μειώνει πραγματικά τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος με πολύ σημαντικούς τρόπους», δήλωσε ο καθηγητής της ομάδας.

«Η δεύτερη είναι η άνευ προηγουμένου φύση αλλαγών, που απαιτούνται αν θέλουμε να περιορίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε 1.5 βαθμούς – αλλαγές στα ενεργειακά συστήματα, αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης της γης, αλλαγές στον τρόπο που κινούμαστε γύρω μας με τη μεταφορά» πρόσθεσε.

Την άποψη ότι οι επιστήμονες θέλουν να μας πουν “Δράστε τώρα ηλίθιοι», αλλά το κάνουν με γεγονότα και αριθμούς» εξέφρασε εκπρόσωπος της Greenpeace, η οποία ήταν παρούσα στις συνομιλίες. «Θα τα καταφέρουμε εγκαίρως; Κανείς δεν ξέρει», λέει η Kaisa Kosonen, υπεύθυνη για το Κλίμα στην Greenpeace.

Δεν αρκούν τα μικρά βήματα
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η επίτευξη του νέου στόχου θα είναι εξαιρετικά πολύτιμη, αλλά διαπιστώνουν ότι πρόκειται για δύσκολη υπόθεση, καθώς η πολιτική των μικρών βημάτων δεν αρκεί.

«Μάς λέει ότι αν δεν αναλάβουμε τώρα δράση, βαδίζουμε προς έναν κόσμο όπου θα ασχολούμαστε διαρκώς με την διαχείριση κρίσεων», λέει η κλιματολόγος Valerie Masson-Delmotte.

«Υπάρχουν δράσεις σε εξέλιξη ανά τον κόσμο, αλλά πρέπει να επιταχυνθούν. Το πραγματικό ερώτημα είναι: οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να δραστηριοποιηθούν και θα υπάρχει επαρκής συλλογική πολιτική βούληση;».

Η σύνοψη της έκθεσης δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και απευθύνεται στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων. Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η πέραν της κατά 1,5 βαθμό Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Τα «μέτρα» πρέπει να περιλαμβάνουν ετήσιες επενδυτικές ανάγκες στο ενεργειακό σύστημα ύψους περίπου 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2016 και 2035, αλλά πρέπει να αντισταθμιστούν τα κόστη και τα οφέλη», σημείωσε η Ναταλί Μαουγόλντ, από τους βασικούς συντάκτες της έκθεσης.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη να γίνουν οι μεγάλης κλίμακας αλλαγές από κυβερνήσεις, πόλεις. βιομηχανίες, ενέργεια, κατασκευαστικό τομέα και ιδιώτες ώστε μεταξύ άλλων:

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πρέπει να μειωθούν κατά 45% από τα επίπεδα του 2010 έως το 2030.
Ο κόσμος θα πρέπει θα φτάσει σε «ουδετερότητα άνθρακα» το 2050.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παρέχουν έως και το 85% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050.
Έως 7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης να χρησιμοποιηθούν για ενεργειακές καλλιέργειες.
Συνολικά καθαρά μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.
Σύμφωνα με τη διακυβερνητική επιτροπή, εάν οι στόχοι επιβεβαιωθούν τότε:

Από το πρόβλημα της έλλειψης νερού θα υποφέρουν οι μισοί άνθρωποι από όσους μέχρι τώρα.
Θα υπάρξουν λιγότεροι θάνατοι και ασθένειες από τη θερμότητα, το νέφος και τις μολυσματικές ασθένειες.
Η στάθμη των θαλασσών θα ανέβαιναν σχεδόν 4 ίντσες λιγότερο.
Θα υπάρξουν ουσιαστικά λιγότερα θερμικά κύματα, καταιγίδες και ξηρασίες.
Πάγοι στην Δυτική Ανταρκτική ίσως να μην φτάσουν τη μη αναστρέψιμη τήξη.
Μπορεί να σωθούν οι περισσότεροι κοραλλιογενείς ύφαλοι του πλανήτη από το θάνατο.