Τραγουδιστής, μπουζουξής, κιθαρίστας του ρεμπέτικου-λαϊκού τραγουδιού. Ο μεγάλος ρεμπέτης Γκολές αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού κλασικού ρεμπέτικου και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού και παραμένει ένας αυθεντικός τραγουδιστής (φωνάρα!) και συνεχιστής του ιδιαίτερου ρεμπέτικου στυλ!.
Γεννήθηκε το 1947 στην συνοικία Ταμπάχανα τηςΠάτρας. Είναι αυτοδίδακτος μουσικός και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ούτι από την ηλικία των 8 ετών, ενώ από την ηλικία των 12 και μπουζούκι.
Είχε την ευκαιρία να δει και ν’ ακούσει από κοντά τον Στράτο Παγιουμτζή, τον Τζουανάκο, τον Καζαντζίδη, την Πόλυ Πάνου και άλλους σπουδαίους τραγουδιστές και οργανοπαίκτες στις εμφανίσεις τους στα πατρινά πανηγύρια της δεκαετίας του ’50.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 αποφάσισε να γίνει κι εκείνος επαγγελματίας μουσικός, παίζοντας τα παλιά ρεμπέτικα που πια είχαν ξεχαστεί και δεν παίζονταν στα κέντρα.
Έχει βαθιά γνώση του ρεπερτορίου των δίσκων των 78 στροφών και επανέφερε πολλά ξεχασμένα τραγούδια από ένα ευρύτερο φάσμα που περιείχε εκτός από τα διάφορα είδη του ρεμπέτικου, την καντάδα και το δημοτικό τραγούδι, που είχαν ηχογραφηθεί σε λιγοστούς τέτοιους δίσκους και είχαν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων.
Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε καφενείο στην συνοικία του Ταραμπούρα στην Πάτρα. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980συνυπήρξε με το συγκρότημα «Τα παιδιά από την Πάτρα» στα πρώτα βήματα τους στον χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο «Χάραμα» των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς.
Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με την ονομασία»Τσάρκα στα παλιά». Έχει ηχογραφήσει συνολικά, περίπου 300 παλιά και νέα τραγούδια!!.

Η δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι και η μοναδική του εκφραστική απόδοση, πλούτισαν την μουσική του πορεία με 25 δίσκους! Έχει γράψει δικά του τραγούδια με γνήσια λαϊκή εκφραστικότητα και ποιητική ευαισθησία, που μαρτυρούν την αγάπη του για την μουσική μας παράδοση!.
Η ιδιότυπη φωνή του, οι μοναδικές του ερμηνείες, η παρουσία του στο πάλκο και γενικώς η συμπεριφορά του, δικαίως τον έχουν καταστήσει ως τον πιο πιστό καλλιτέχνη του ρεμπέτικου, ως τον καλλιτέχνη που ξέρει γιατί τραγουδά τα κλασικά ρεμπέτικα τραγούδια!.

Μέρος δισκογραφίας

ΤΣΑΡΚΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ (1982) ΕΜΙ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΡΟΜΑΝΤΖΑ (1983) ΕΜΙ
ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΚΑΝΤΑΔΕΣ (1984) ΕΜΙ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΕΣ ΚΑΝΤΑΔΕΣ (1985) Αφοί Φαληρέα
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ (1987) Αφοί Φαληρέα
ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΣ 6 (1988) Αφοί Φαληρέα
ΓΚΟΛΕΣ 7 (1989) Sonora
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ (1990) Sonora
Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΣ ΣΤΟ ΤΑΞΙΜΙ (1991) Lyra
ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ (1992) Lyra
ΜΙΑ ΖΩΗ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ (1993) Sonora
ΠΑΛΙΟ ΜΕΡΑΚΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟ (1995) Lyra
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΝΤΟΥΕΤΑ (1999) Eros
ΕΓΩ ΡΕΜΠΕΤΗΣ ΗΜΟΥΝΑ (2000) Eros
ΤΗΣ ΓΕΡΑΚΙΝΑΣ ΓΙΟΣ (2000) Eros
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ (2001) Eros
ΒΑΔΙΖΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΙΛΩ (2003) Eros
ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ (2009) Καθρέφτης

Πληροφορίες:mpouzoukimpouzouksides

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *