Facebooktwitterlinkedinmail

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην Πειραιώς, υπήρξε μία ερώτηση που αν και τέθηκε δύο φορές, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. απέφυγε να την απαντήσει. Και η ερώτηση αυτή δεν ήταν άλλη από το αν η αξιωματική αντιπολίτευση από εδώ και στο εξής θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα με το νέο της όνομα, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία», τώρα που η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει πια ολοκληρωθεί.

Η κ. Σπυράκη λοιπόν περιορίστηκε μόνο να δηλώσει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα. Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αμβλύνει τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας» και κάπως έτσι να μη δώσει απάντηση στο ερώτημα.

Αλλά ποιος είναι ο λόγος που η ηγεσία της Ν.Δ. εμφανίστηκε με αυτόν τον τρόπο χθες να μην έχει κεντρική κατεύθυνση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα; Ο λόγος είναι βέβαια και πάλι οι βαθιές αντιθέσεις μεταξύ των τάσεων του κόμματος, οι οποίες ως γνωστόν εκδηλώθηκαν πολύ έντονα με αφορμή το Μακεδονικό.

Τον τόνο και σε αυτό το ζήτημα είχε σπεύσει να δώσει ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ), ο οποίος εκφράζοντας την εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος είχε δηλώσει ότι δεν θα πει ποτέ τη γειτονική χώρα «Βόρεια Μακεδονία». Αλλά το ίδιο ακριβώς είχε κάνει λίγες μέρες νωρίτερα και ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής της κ. Σπυράκη στη θέση του εκπροσώπου, Κωνσταντίνος Κυρανάκης (ρ/σ News 247).

Αντίθετη φωνή στις δηλώσεις αυτές είχε αποτελέσει ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, καθηγητής Αγγελος Συρίγος (ρ/σ News 247), τονίζοντας ότι η στάση των προαναφερθέντων δεν στέκεται από άποψη Διεθνούς Δικαίου και ότι «η χώρα θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία».

Και χθες, λίγο πριν ξεκινήσει η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Μαρία Σπυράκη, ήρθε η Ντόρα Μπακογιάννη (ρ/σ News 247) να «αδειάσει» τις ακραίες φωνές και να δηλώσει: «Εγώ βεβαίως θα την αποκαλέσω Βόρεια Μακεδονία, όπως θα αποκαλέσω την οποιαδήποτε χώρα με το όνομά της».

Και συνέχισε«Εγώ πάντοτε αποκαλούσα τη γειτονική χώρα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που ήταν το επίσημο όνομά της. Τώρα που το επίσημο όνομά της είναι Βόρεια Μακεδονία θα την αποκαλώ Βόρεια Μακεδονία. Αυτό που δεν θα μπορέσω να κάνω είναι να αποκαλέσω Μακεδόνα πρωθυπουργό. Θα τον αποκαλέσω, τον επόμενο πρωθυπουργό ή τον κ. Ζάεφ, πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας».

Εδειξε τον δρόμο

Με αυτόν τον τρόπο η κ. Μπακογιάννη, μένοντας εντός της ευρύτερης κομματικής γραμμής απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, έδειχνε στην ηγεσία του κόμματος ποιος είναι ο θεσμικός δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσει. Δηλαδή το να σεβαστεί μια διεθνή συμφωνία που πλέον έχει κυρωθεί.

Κι έχει σημασία ότι η Ντ. Μπακογιάννη πέραν του ειδικού της πολιτικού βάρους ήταν και η υπουργός Εξωτερικών που κωδικοποίησε μαζί με τον τότε πρωθυπουργό την εθνική γραμμή του 2008. Αυτό το νέο δεδομένο είχε λοιπόν κατά το μπρίφινγκ η κ. Σπυράκη, η οποία είχε τρεις επιλογές: είτε να «αδειάσει» τον αντιπρόεδρο, είτε να «αδειάσει» την πρώην υπουργό Εξωτερικών, ή να μην απαντήσει, όπως και έκανε, προδίδοντας τις αμφιταλαντεύσεις της ηγεσίας.

Σημειώνουμε ακόμα ότι η επισήμανση της κ. Μπακογιάννη πως πάντοτε αποκαλούσε τη γειτονική χώρα με το επίσημο όνομά της, δηλαδή ΠΓΔΜ, έρχεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, έχοντας προσεγγίσει τη σκληρή εθνικιστική γραμμή, επιμένει να την αποκαλεί «Σκόπια», ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης της συμφωνίας. Κάτι που είδαμε και κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Μακεδονία όπου μετέβη για να δρέψει τους εκλογικούς καρπούς της σκληρής αυτής στάσης.

Το ιδεολογικό στίγμα

Παράλληλα, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Δένδια που είχαν προκαλέσει δημόσια αντιπαράθεση τόσο με τον Αδ. Γεωργιάδη όσο και με τον γραμματέα Λευτ. Αυγενάκη, η Ντ. Μπακογιάννη έθεσε το ιδεολογικό στίγμα που προκρίνει, λέγοντας ότι η Ν.Δ. είναι «η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη».

Και πρόσθεσε ότι «αν η Ν.Δ. δεν καλύψει το πλήρες εύρος, δηλαδή το εύρος από τη μη δημοκρατική Δεξιά μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς, που δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτή ήταν η αρχή του Κων. Καραμανλή, δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει εκλογές», περιγράφοντας έτσι την πολιτική του μεσαίου χώρου που εφάρμοσε ο Κώστας Καραμανλής και υποστηρίζουν τα στελέχη της κεντροδεξιάς τάσης του κόμματος. Την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδιώκει να εντάξει στο κόμμα την Ακροδεξιά, έχοντας δώσει την απόλυτη ελευθερία κινήσεων στους κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη.

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη, παρ’ όλο που άσκησε σκληρή κριτική στην ΕΡΤ, «άδειασε» καθαρά τόσο τον Γ. Πρετεντέρη για τις δηλώσεις του περί κλεισίματος εφημερίδων με κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και τον Κων. Μπογδάνο για τα περί τανκς στην ΕΡΤ και αφού άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ, δήλωσε ότι «η χώρα χρειάζεται μια ανοιχτή δημόσια τηλεόραση, αλλά δημοκρατική δημόσια τηλεόραση».

Οσο για την υπόθεση Μπογδάνου ήταν κι αυτή από τα ευτράπελα παραλειπόμενα των εσωκομματικών αντιθέσεων στη Ν.Δ. Ο Κων. Μπογδάνος κόπηκε τελικά χθες, μετά τις παραπάνω δηλώσεις του, από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., με τη Μ. Σπυράκη να δηλώνει ότι «αυτές οι συμπεριφορές είναι ξένες προς τη Ν.Δ.».

Την υποψηφιότητα Μπογδάνου προωθούσε και είχε προλάβει να την ανακοινώσει -παρ’ ότι τώρα το αρνείται- ο Αδ. Γεωργιάδης, μαζί με άλλες υποψηφιότητες πριν αυτές ανακοινωθούν επισήμως από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Και το έκανε κατά την αρχηγική του εμφάνιση στην πρόσφατη εκδήλωσή του (3/2/2019). Με σκηνοθεσία α λα Καρατζαφέρη, με θερμούς εναγκαλισμούς με τον Αντ. Σαμαρά και με φόντο τα ονόματα του Κυρ. Μητσοτάκη και του Αδ. Γεωργιάδη σε γραμματοσειρά ίδιου μεγέθους σαν να είναι ιεραρχικά ισοδύναμα, η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε επίδειξη δύναμης της εθνικιστικής πτέρυγας