Facebooktwitterlinkedinmail

• Δραματικοί είναι οι αριθμοί: Πάνω από 480.400 ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το μεσημέρι της Πέμπτης σε όλο τον κόσμο, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 21.570. Η εξέλιξη της πανδημίας, εδώ.

• Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο της πανδημίας, με τουλάχιστον 258.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και στις ΗΠΑ.

• Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί στην Ισπανία, πάνω από 56.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

• Πακέτο μέτρων ύψους 2.2 τρισ. ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

• Σύνοδος κορυφής με τηλεδιάσκεψη στην Ε.Ε. στις 17.00 με αντικείμενο και την πανδημία, ενώ υπάρχει πλέον αίτημα για την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου

• Έκτακτη σύνοδος του G20 στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

• Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν 78 νέα κρούσματα, συνολικά 82, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 23, μετά τον θάνατο σήμερα ασθενούς στην Ξάνθη.

Προς εκεχειρία στην Υεμένη λόγω πανδημίας

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία στη χώρα εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού παγκοσμίως. Η πιο φτωχή της αραβικής χερσονήσου, είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται επί 5 χρόνια μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και των δυνάμεων που είναι πιστές στην κυβέρνηση της χώρας, που έχουν τη στήριξη ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σ. Αραβία.

Δωμάτιο καραντίνας στη Σαναά, ΥεμένηAP Photo/Hani Mohammed, File

«Η πολιτική, οικονομική και υγειονομική κατάσταση στην Υεμένη απαιτεί να τερματιστεί οποιαδήποτε κλιμάκωση και (η χώρα) να συνταχθεί με τις διεθνείς και ανθρωπιστικές προσπάθειες να διαφυλαχθεί η ζωή των πολιτών», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Οι Χούτι δήλωσαν «ανοικτοί σε όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες» και το ανώτερο πολιτικό στέλεχος του κινήματος, Μέχντι αλ Μάσατ, ζήτησε να επικρατήσει «πλήρης και πραγματική ηρεμία, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα που θα ευνοεί μια συνολική πολιτική λύση».

Η Υεμένη δεν έχει καταγράψει μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα Covid-19, όμως θα επέλθει καταστροφή αν η επιδημία φτάσει στη χώρα αυτή όπου περισσότερα από 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι σε καταυλισμούς εκτοπισμένων. Επίσης, περίπου 10,3 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας, εκ των οποίων τα 2,1 εκατομμύρια πάσχουν από οξύ υποσιτισμό.

Ο Ηλίας Μόσιαλος εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο, ορίζεται εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τον κορονοϊό στους διεθνείς οργανισμούς με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ηλίας ΜόσιαλοςEUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τουλάχιστον 250.000 κρούσματα καταγραφεί στην Ευρώπη

Τουλάχιστον 250.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν επίσημα διαγνωστεί στην Ευρώπη, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά στην Ιταλία (74.386) και στην Ισπανία (56.188), σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με τουλάχιστον 258.068 κρούσματα, εκ των οποίων 14.640 θάνατοι, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, μπροστά από την Ασία (100.937 κρούσματα, εκ των οποίων 3.636 θάνατοι), αρχική εστία της μόλυνσης.

AP Photo

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επίσημα διαγνωστεί δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα των πραγματικών μολύνσεων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χωρών κάνει τεστ μόνο σε όσους χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Εκατοντάχρονος ιάθηκε στην Ιταλία

Εκατοντάχρονος που νοσηλευόταν με Covid-19 σε νοσοκομείο του Ρίμινι, πήρε την Τετάρτη το βράδυ εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Αυτό δήλωσε η αντιδήμαρχος της πόλης, Γκλόρια Λίζι.

«Στους καιρούς που ζούμε είναι πάντα καλό να δίνουμε λίγη ελπίδα», πρόσθεσε.

Με 7.503 νεκρούς και σχεδόν 75.000 κρούσματα, η Ιταλία παραμένει η χειρότερα πληγείσα χώρα από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Ο μέσος όρος της ηλικίας των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι τα 78 έτη, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από το Ανώτερο Ινστιτούτο Υγείας (ISS).

Ενημέρωση στα κόμματα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Τηλεφωνική ενημέρωση στους υπεύθυνους Παιδείας των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έκανε η Νίκη Κεραμέως.

Συνομίλησε με τον Ν. Φίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Χ. Κεφαλίδου από το Κίνημα Αλλαγής, τον Κ. Ιωαννίδη από το ΚΚΕ, τη Δ. Κρητικού από την Ελεύθερη Λύση και τον Γ. Λυμπεράτο από το Μέρα25.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που έχει δοθεί στο λύκειο και δη στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, από τους οποίους ξεκίνησαν τα εξ αποστάσεως ζωντανά μαθήματα, ενώ ανέπτυξε το πλέγμα των πρωτοβουλιών του υπουργείου Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης -σχολεία, ΔΙΕΚ και πανεπιστήμια- και ζήτησε τις προτάσεις των υπευθύνων Παιδείας.

Κίνδυνος για φτωχοποίηση και ανεργία από τα κυβερνητικά μέτρα

Παρεμβάσεις στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτές που έχει ανάγκη η κοινωνία διαπιστώνει στα μέτρα της κυβέρνησης όσον αφορά τα εργασιακά και την αντιμετώπιση του κορονοϊού η Έφη Αχτσιόγλου.

Έφη ΑχτσιόγλουEUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο MEGA, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Οι επιλογές που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και σε συρρίκνωση του μισθού των εργαζομένων, αν συνεχιστούν θα βρεθούμε την επόμενη μέρα με ένα κύμα ανέργων και εργαζομένων φτωχών. Αυτό θα συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας και η κρίση θα είναι βαθύτερη».

«Η τελευταία επιλογή της κυβέρνησης είναι η επιβολή ενός νέου καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας, όπου πρακτικά οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν είναι κερδοφόρες ή αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μπορούν να βάλουν το προσωπικό τους να δουλεύει εναλλάξ μισό-μισό κάθε εβδομάδα, με 50% μείωση του μισθού για έξι μήνες, χωρίς καμία προϋπόθεση», σημείωσε.

Περισσότερη αλληλεγγύη στην Ε.Ε. ζητεί ο πρόεδρος της Γερμανίας

Αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό πνεύμα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού ζήτησε με μήνυμά του ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που τονίζει ότι «Ο ιός δεν έχει εθνικότητα και ο πόνος δεν σταματά στα σύνορα».

«Το βλέμμα μας πρέπει να φτάνει πέρα από τον επόμενο συνοριακό φράχτη. Είναι καλό το ότι τα νοσοκομεία στη Γερμανία περιθάλπουν τώρα τους σοβαρά ασθενείς από την Ιταλία και τη Γαλλία. Θα επιθυμούσα περισσότερη τέτοια αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό πνεύμα», λέει στο βίντεο που διανεμήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φρανκ-Βάλτερ ΣταϊνμάγερKay Nietfeld/dpa via AP

«Ο ιός δεν έχει εθνικότητα και ο πόνος δεν σταματά στα σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές σε όλον τον κόσμο πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών και στρατηγικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Και όσο καλύτερα συνεργάζονται η πολιτική, η οικονομία και η επιστήμη, τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί αυτό. Το μέλλον μας δεν βρίσκεται στην απομόνωση, αλλά στην ανταλλαγή γνώσεων», συμπληρώνει μεταξύ άλλων και καταλήγει:

«Η υποστήριξη του ενός στον άλλον, η αλληλεγγύη μας είναι ζωτικής σημασίας».

Αναστέλλει τις εργασίες της η αιγυπτιακή Βουλή

Την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων της αποφάσισε η Βουλή της Αιγύπτου μέχρι τουλάχιστον τις 12 Απριλίου, ως ένα ακόμη προληπτικό μέτρο της χώρας για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Επίσης, κάλεσε όλους τους πολίτες της χώρας να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο, τονίζοντας ότι «η συμπεριφορά των πολιτών και η συμμόρφωσή τους με τα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των ωρών της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που άρχισε από χθες, είναι εκείνες οι ενέργειες που θα θέσουν τέρμα στον κορονοϊό στην Αίγυπτο»

Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τροχαίο

Στο μεταξύ τουλάχιστον 15 άνθρωποι και 20 τραυματίστηκαν σκοτώθηκαν σε αυτοκινητόδρομο του Καΐρου, όταν φορτηγό έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε αυτοκίνητα και λεωφορεία που ήταν σταθμευμένα σε σημείο ελέγχου λόγω της νυκτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κορονοϊό.

Το φορτηγό ήταν φορτωμένο με κατασκευαστικά υλικά. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής, ενώ ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη.

Με τηλεδιάσκεψη η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 17.00 ώρα Ελλάδας θα μετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. με κύριο θέμα την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςEUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται επίσης να επικυρώσει και την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και υπό όρους για την Αλβανία

Η κρίση του κορονοϊού στην Ελλάδα σε νούμερα – 25.03.2020

«Τσουνάμι» βαριά ασθενών στα νοσοκομεία του Λονδίνου

Την καταγγελία ότι τα δημόσια νοσοκομεία του Λονδίνου βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα «συνεχές τσουνάμι» σοβαρά ασθενών του κορονοϊού, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν μια «άνευ προηγουμένου» απουσία σημαντικού ποσοστού του προσωπικού τους, έκανε στο Radio 4 του BBC ο Κρις Χόμπσον, αξιωματούχος του βρετανικού συστήματος υγείας.

Αφότου αυξήθηκε μαζικά η ικανότητα υποδοχής σε μονάδες εντατικής θεραπείας τις τελευταίες εβδομάδες, τα νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας καλούνται να αντιμετωπίσουν «έκρηξη» του αριθμού των σοβαρά πασχόντων, τόνισε.

ΛονδίνοVictoria Jones/PA via AP

Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η απουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κυμαίνεται από 30% και 40% έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον τελευταίο χθεσινό απολογισμό, 463 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο από την επιδημία Covid-19, ενώ τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα ανήλθαν σε 9.529.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

• Από την Ντάνι Βέργου

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 14.30, θα συμμετάσχει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης είναι οι ελλείψεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων των κρατών-μελών, τα μέτρα που λαμβάνει η κάθε χώρα για να τις αντιμετωπίσει, καθώς και οι προβλέψεις για μελλοντικές ανάγκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί στην Ισπανία

Τον θάνατο ακόμη 655 ασθενών με Covid-19 ανακοίνωσαν οι ισπανικές υγειονομικές αρχές, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων της ασθένειας σε 4.089.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα της Ιβηρικής είναι περισσότερα από 56.000, οι νοσηλευόμενοι σχεδόν 32.000 ενώ 7.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

#ΜένουμεΣπίτι α λα ισπανικάAP Photo/Bernat Armangue

Αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες στα 50 ευρώ

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για την αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ για τους επόμενους δύο μήνες.

Στο πλαίσιο της διαρκούς συνδρομής τους για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, οι τράπεζες αυξάνουν από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου και έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 το όριο των ανέπαφων συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ, έναντι 25 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Παρέμβαση Ντράγκι εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής

Ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ, με άρθρο του στους Financial Times, καλεί σε άμεση και γενναία δράση –στη λογική του «whatever it takes» (να γίνει ό,τι χρειάζεται), προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που δεν θα απολύσουν το προσωπικό τους.

Τονίζει ότι βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι να εξασφαλιστεί η απασχόληση και σε δεύτερο επίπεδο το βασικό εισόδημα γι’ αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους.

(AP Photo/Francisco Seco, File)

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο Μάριο Ντράγκι λέει ότι αυτές πρέπει γρήγορα να δανείσουν με μηδενικό κόστος τις εταιρείες που προετοιμάζονται να σώσουν θέσεις εργασίας. «Καθώς με αυτό τον τρόπο γίνονται όχημα για κρατική πολιτική, το κεφάλαιο που χρειάζονται για να το πράξουν πρέπει να προσφερθεί από τις κυβερνήσεις με τη μορφή εγγυήσεων σε όλες τις υπεραναλήψεις ή τα δάνεια».

Παίρνει θέση και για το θέμα του δημόσιου χρέους, το οποίο, όπως λέει, θα πρέπει να αυξηθεί. «Αλλά η εναλλακτική -μόνιμη καταστροφή της παραγωγικής ικανότητας και εξ αυτού του λόγου του δημοσιονομικού χώρου- θα είναι πολύ πιο μεγάλο πλήγμα για την οικονομία».

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ

Τροπολογία κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την άμεση ένταξη του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του προσωπικού των Νομικών Προσώπων του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του προσωπικού του ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που συζητείται την Ολομέλεια της Βουλής.

Ψηφίζεται η τροπολογία για την παραγωγή αντισηπτικών

Κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί σήμερα η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο κύρωσης των ΠΝΠ για τις «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας» και την «Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου (Α’ 45)», το οποίο ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κατά την περίοδο που υφίσταται ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού covid-19 θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα αντισηπτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά, κρίνεται απαραίτητο να προβλεφθεί η δυνατότητα παραγωγής των ανωτέρων προϊόντων σε βιομηχανίες, οι οποίες είναι ήδη κάτοχοι σχετικής άδειας παραγωγής φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα το ξεπεράσουμε μαζί

Μήνυμα μέσω Twitter με αφορμή την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζει:

«Είμαι πεπεισμένη ότι ενώ καθόμαστε πιο μακριά από το συνηθισμένο, πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά από ποτέ. ΝΑ φροντίσουμε ο ένας τον άλλο, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο στην κρίση».

Και είχε αναρτήσει μια φράση που λέει:

«Αν υπάρχει ένα πράγμα πιο μεταδοτικό από αυτόν τον ιό, είναι η αγάπη και η συμπόνια. Και εν όψει της δύσκολης αυτής κατάστασης, οι λαοί της Ευρώπης δείχνουν πόσο δυνατοί είναι»

Οικονομικά κέρδη από την κρίση προσδοκά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Ο στόχος της Γερμανίας μακροπρόθεσμα είναι να αποκομίσει μακροπρόθεσμα κέρδος από την πώληση μετοχών εταιρειών που ενισχύει σήμερα για να τα βγάλουν πέρα με την κρίση, δήλωσε ο Όλαφ Σολτς στην εφημερίδα Rheinische Post.

Η πανδημία είναι βέβαιο ότι θα βουλιάξει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στην ύφεση και η κυβέρνηση Μέρκελ έχει ανακοινώσει μέτρα για να αντισταθμίσει το πλήγμα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, η αγορά μετοχών εταιρειών για να τις προστατεύσει από την κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ ΣολτςAP Photo / Michael Sohn

Ο Σολτς έκανε σαφές ότι το κράτος θα κρατήσει αυτές τις μετοχές όσο διάστημα κριθεί απολύτως απαραίτητο, ενώ θα περιορίσει την στρατηγική αυτή στις πιο ακραίες περιπτώσεις.

«Οταν εξομαλυνθεί η κατάσταση θέλουμε να τις πουλήσουμε», είπε. «Και περιμένουμε η οικονομική ανάκαμψη να είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποκομίσουμε κέρδος για να καλύψουμε απώλειες σε άλλους τομείς».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν ενίσχυση του ΕΣΥ

Αλλαγές στις άδειες οπλοφορίας/κατοχής όπλων

Αλλαγές στις διαδικασίες αιτήσεων για άδειες οπλοφορίας, σκοπευτικές και κατοχή κυνηγετικών όπλων, λόγω κορονοϊού ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως προβλέπεται, τα αιτήματα για άδειες οπλοφορίας θα υποβάλλονται ταχυδρομικώς, ηλεκτρονικά και φαξ, ενώ άδειες κατοχής κυνηγετικών όπλων που λήγουν το 2020 παίρνουν παράταση για το 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι απαλλάσσονται από τις κυρώσεις και επιπτώσεις του νόμου για τις προθεσμίες και ανάλογες διευκολύνσεις προβλέπονται για τα σκοπευτικά όπλα και άδειες.

Για την πλήρη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τη σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. εδώ.

Έως 52 δισ. η ζημιά στην ιταλική οικονομία

Σύμφωνα με την ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio, η οικονομία της χώρας κινδυνεύει να υποστεί τεράστια ζημιά από την κρίση του κορονοϊού.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, «με την παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών, των υπηρεσιών και επαγγελμάτων, η κρίση αυτή, με την προοπτική μακράς παράτασής της, θα προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης, η οποία μπορεί να αγγίξει και τα 52 δισ. ευρώ».

Σουπερμάρκετ στο ΜιλάνοAP Photo/Luca Bruno

Επίσης εκτιμά ότι μια «ρεαλιστική πρόβλεψη» για το πότε θα ξαναλειτουργήσει κανονιικά η χώρα, είναι «μόνο τον Οκτώβριο».

Σε αυτή τη φάση, αναφέρεται, ο μόνος παραγωγικός τομέας που παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων είναι εκείνος των τροφίμων, με άνοδο κατά 4,2% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2019.

«Ανεπιθύμητο» στην Αυστραλία γερμανικό κρουαζιερόπλοιο με 7 κρούσματα

«Το λιμάνι του είναι στην πραγματικότητα η Γερμανία… Το πλοίο πρέπει να αποπλεύσει αμέσως» δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ ΜακΓκόουαν, αρνούμενος να δεχθεί αποβίβαση επτά εκ των επιβατών που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Πριν από μία εβδομάδα, ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο ήταν η βασική πηγή διασποράς του ιού στη χώρα.

Εάν οι ασθενείς επιβάτες πρέπει να αποβιβαστούν για νοσηλεία, θα πρέπει να πάνε σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπως στρατιωτικές βάσεις, τόνισε ο ΜακΓκόουαν, και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις Αυστραλίας και Γερμανίας θα πρέπει να συντονίσουν τη μεταφορά τους αεροπορικώς πίσω στην πατρίδα τους.

«Δεν θα επιτραπεί αποβίβαση επιβατών, παρά μόνο σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή τους», τόνισε. Το κρουαζιερόπλοιο προς το παρόν έχει αγκυροβολήσει ανοικτά του Περθ.

Πτώση αεροπορικού έργου κατά δύο τρίτα στην Ευρώπη

Η εναέρια κυκλοφορία της Ευρώπης έχει μειωθεί κατά 65%, αφήνοντας τον ουρανό γαλάζιο χωρίς τα αεροπορικά καυσαέρια. Η πανδημία Covid-19 ανάγκασε τα αεροδρόμια Paris Orly και London City να προγραμματίσουν αναστολές πτήσεων.

Η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων του Παρισιού επικαλούμενη μια «σοβαρή και βίαιη» κατάρρευση των αριθμών των πτήσεων μετά την πανδημία του κορονοϊού, προγραμματίζει τη διακοπή από τις 31 Μαρτίου.

Αεροδρόμιο Ορλί, Παρίσι© Sergio Delle Vedove | Dreamstime.com

Και το αεροδρόμιο London City -αεροπορικός κόμβος για εσωτερικές πτήσεις- ανακοίνωσε ότι πρέπει να αντιδράσει «υπεύθυνα», προκειμένου να προστατεύσει τους επιβάτες και το προσωπικό του από τον ιό.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Eurocontrol την Τετάρτη δείχνουν μείωση της εβδομαδιαίας κυκλοφορίας κατά 65% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και, σε σύγκριση με τις 25 Μαρτίου του περασμένου έτους, ακόμα πιο δραματική στατιστική «βουτιά» κατά 77%.

Πηγή: Deutsche Welle

Νεκρός κρατούμενος από Covid-19 στη Βρετανία

Ένας 84χρονος κρατούμενος είναι ο πρώτο νεκρός από κορονοϊό στις βρετανικές φυλακές την Κυριακή. Είχε καταδικαστεί για εγκλήματα σεξουαλικής βίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας, ο θάνατός του θα ερευνηθεί επισταμένως, «όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση».

Λόγω της πανδημίας, τόσο στη Βρετανία όσο και σε όλο τον κόσμο έχει προκληθεί ανησυχία για τη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου βρίσκονται πολλές εκατοντάδες άνθρωποι σε πολύ περιορισμένους χώρους.

Με τηλεδιάσκεψη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Έκκληση ΟΗΕ να μη σταματήσουν οι εξαγωγές τροφίμων

Τα προστατευτικά μέτρα για τον κορονοϊό που επιβάλλουν αρκετές χώρες μπορεί να προκαλέσουν ελλείψεις σε τρόφιμα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ, FAO.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του FAO, Μάξιμο Τορέρο, φέτος οι σοδειές ήταν πολύ καλές, αλλά καθώς περιορίζονται οι μετακινήσεις εργαζομένων και εργατών γης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθούν προβληματα στην παραγωγή τροφίμων τις επόμενες εβδομάδες.

© Transversospinales | Dreamstime.com

Και σημειώνει, με αφορμή φωνές σε διάφορες χώρες για απαγόρευση εξαγωγών τροφίμων, ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα προστατευτισμού από τις χώρες και να αποφευχθούν αυτά τα μέτρα. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό» τονίζει ο Τορέρο, «δεν είναι ώρα για τέτοιου είδους περιορισμούς και εμπόδια στο εμπόριο. Τώρα θα πρέπει να προστατέψουμε την ομαλή ροή εμπορευμάτων και κυρίως τροφίμων σε όλο τον κόσμο».

Παραιτήθηκε ο Ρουμάνος υπουργός Υγείας

Εν μέσω επικρίσεων για ανεπαρκή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας του Covid-19, παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας, Βίκτορ Κοστάκε.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, πολλά νοσοκομεία στη Ρουμανία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού και ο αριθμός των γιατρών και των νοσηλευτών που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αυξάνεται.

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στο νοσοκομείο της Σουτσεάβα, όπου το ίδρυμα έκλεισε για απολύμανση, καθώς περισσότεροι από 80 γιατροί και νοσηλευτές έχουν μολυνθεί από τον Covid-19», επισημαίνεται.

AP Photo/Vadim Ghirda

Ψήφισμα στο Avaaz.org για να εκκενωθούν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων-μεταναστών

Σε εξέλιξη είναι στο avaaz.org ψήφισμα προς την ελληνική κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Βουλής και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκκενωθούν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, ως μέσο προστασίας έναντι της διασποράς του κορονοϊού.

«Σε συνθήκες πανδημίας είναι απαράδεκτο να υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα κέντρα υποδοχής!

Την ώρα που στην Ελλάδα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας για τον περιορισμό και τον έλεγχο της πανδημίας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, παραμένουν στοιβαγμένοι στα κέντρα υποδοχής των νησιών. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και των μέτρων προστασίας καθίσταται αδύνατη» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Πλήρης ανάρρωση για 96χρονη στη Ν. Κορέα

Μια 96χρονη γυναίκα στη Νότια Κορέα είναι ο γηραιότερος ασθενής στη χώρα που έχει αναρρώσει πλήρως από τον κορονοϊό.

Ζει στην επαρχία Cheongdo κοντά στη νότια πόλη Νταεγού, όπου είχαν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα.

Η ηλικιωμένη γυναίκα διαγνώστηκε στις 13 Μαρτίου, νοσηλεύτηκε στην εντατική και τώρα βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι της, όπου ζει με τον γιo της.

Αναστολή δόσεων για συνεπείς δανειολήπτες ζητά ο Χρ. Σταϊκούρας

Την αναστολή των χρεολυτικών δόσεων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις ζητά από τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε ανακοίνωσή του μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), τονίζει ότι «οι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που έχει συμφωνηθεί»

efsyn