Ένα ξεχωριστό ιστορικό ντοκιμαντέρ, γερμανικής παραγωγής του 2015 με την υπογραφή στη σκηνοθεσία του  Φέλιξ Μάλερ έχουν προγραμματίσει τα στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης αυτήν την Κυριακή (14/10) στις 23.50 στην ΕΡΤ-1.

Πρόκειται για το  «Οι απαγορευμένες ταινίες των Ναζί» (Verbotene Filme / Forbidden Films), διάρκειας 94 λεπτών που έχει συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα πολλών φεστιβάλ σε Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ισραήλ, ΗΠΑ, Αυστρία, Πολωνία και έχει ήδη μεταδοθεί από το ARTE.

«Απαγορευμένες ταινίες των Ναζί»

Χίλιες διακόσιες  (1.200) κινηματογραφικές ταινίες παρήχθησαν από το Τρίτο Ράιχ στη Γερμανία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου εκατό απ’ αυτές ήταν κραυγαλέα ναζιστικής προπαγάνδας και περισσότερες από σαράντα εξακολουθούν να παραμένουν απαγορευμένες από τις γερμανικές Αρχές, σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του ναζιστικού καθεστώτος.

Θα πρέπει πλέον οι ταινίες αυτές να κυκλοφορήσουν ελεύθερα; Ο σκηνοθέτης Φέλιξ Μάλερ καταγράφει τα υπέρ και τα κατά αυτού του ενδεχόμενου, μέσα από συνεντεύξεις Γερμανών ιστορικών κινηματογράφου, αρχειονόμων, αλλά και κινηματογραφόφιλων.

«Απαγορευμένες ταινίες των Ναζί»

Χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τις ταινίες και καταγράφοντας συζητήσεις από περιορισμένες δημόσιες προβολές στο Μόναχο, το Βερολίνο, το Παρίσι και στην Ιερουσαλήμ,  ο Μάλερ δείχνει πόσο επίμαχες παραμένουν οι ταινίες αυτές 70 χρόνια μετά, τη δύναμη του κινηματογράφου και τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν, όταν αυτός χρησιμοποιείται για ιδεολογικούς σκοπούς και πώς η προπαγάνδα μπορεί να έχει δυνητικές επιπτώσεις στο σύγχρονο κόσμο, όταν χρησιμοποιείται σε κοινά επιρρεπή στη χειραγώγηση

efsyn