Και φτάσαμε αισίως στις δεύτερες αυτοδιοικητικές Καλλικατρατικές εκλογές. Η ατμόσφαιρα μυρίζει, τα πήγαινε έλα ξεκίνησαν, τα post παίρνουν φωτιά, τα νυχτοπερπατήματα φανερά ή μυστικά δίνουν και παίρνουν.

Όλα τέλεια λοιπόν, όλα μια χαρά.

Εμφανίστηκαν φυσικά όπως και σε κάθε εκλογές διάφοροι ειδήμονες, ιδικοί ή ανίδεοι αναλυτές, δημοσκόποι, δημοσιοκάφροι…! Μυρίστηκαν μπαγιόκο, μπικικίνια και βγήκαν από το καβούκι τους να τους δει ο ήλιος.  Το τί ακριβώς θα γίνει θα το μάθουμε λίγες ώρες αφού κλείσουν οι κάλπες όποτε αυτές ανοίξουν.

Το τι θα γίνει μέχρι τότε ούτε που το φαντάζετε το μυαλό μας και το δικό σας φυσικά, αν όσο υπάρχει, αν λειτουργεί ακόμα και αν φυσικά είναι στη θέση του.

Στήθηκαν είδη τα πρώτα γραφεία δημοσκοπήσεων, συστήθηκαν εταιρείες  που αναλαμβάνουν την εικόνα και τον εκλογικό σχεδιασμό των υποψηφίων. Ανοίγουν σωρηδόν ιστοσελίδες, μπλοκ, να παρουσιάσουν τον κάθε υποψήφιο που θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές και την τύχη του στην εκλογική αρένα εκμαιεύοντας οτι περισσότερο είναι δυνατό να διαθέσει ο κακομοίρης ο υποψήφιος. Και λέω κακομοίρης διότι τα ισχυρά χαρτιά δεν μπαίνουν σε αυτό το τρυπάκι. Ακόμα και η σιωπή είναι τακτική και διαφήμιση. Παίζουν κακά τα ψέματα υπό άλλους όρους.

Πολλοί έσπευσαν να χρίσουν είδη από τώρα δημάρχους και αντιδημάρχους. Κακώς! Άλλοι κρατούν ποιο συγκρατημένη πολιτική τακτική κάνοντας μικρά βήματα. Καλώς!  Ορισμένοι οδηγούνται σε συμμαχίες ανυπόστατες και άκαιρες λόγω του μεγάλου και αόριστου ακριβούς χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Κακώς! Οι ποιο νεαροί τολμούν να πορευτούν σε ένα προεκλογικό αγώνα έντιμο, ευθύ μακριά από μικροπολιτικά ταξίματα, μπλεξίματα και αλισβερίσια. Καλώς!

Όσοι βιάστηκαν επηρεασμένοι δεν ξέρω από ποιους να βάλουν από τώρα το χέρι στην τσέπη τους για οποιονδήποτε λόγο μάλλον θα το μετανιώσουν, διότι όταν η πόλωση μεγαλώσει και μπουν στο παιχνίδι και τα δυνατά χαρτιά, θα έχουν είδη καεί πολλοί υποτιθέμενοι «δυνατοί» παίκτες.

Λίγο πολύ με τα σημερινά δεδομένα (ότι έχουμε είδη πέντε συνδυασμούς επίσημα) στον εκλογικό στίβο θα τρέξουν φέτος τουλάχιστον 600 με 700 ίσως και περισσότεροι υποψήφιοι (αν προστεθούν και οι υποψήφιοι στις περιφερειακές τότε δεν μαζεύτε με τίποτα) που θα καταρτήσουν τα ψηφοδέλτια νίκης. Α, συνυπολογίστε επίσης και το ποσοστό 30% των γυναικών που κρίνεται απαραίτητος για την στελέχωση των συνδυασμών. Τι σημαίνει τούτο; Μύλος αδέρφια.

Και με δεδομένο πως οι τρείς από τους πέντε συνδυασμούς προέρχονται από την δεξιά, (αφορά την Κατερίνη και όχι μόνο αυτό) τότε πιάσε το αυγό και κούρευτο. Έπειτα από τρεις απόλυτα πετυχημένες εκλογικές νίκες η ΝΔ κινδυνεύει (βάση με τον νόμο των πιθανοτήτων) να χάσει τον Δήμο Κατερίνης περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Δεν ξέρω πόσοι και αν αντιλαμβάνονται τί σημαίνει αυτό και αν θα το επιτρέψει η Πειραιώς. Δεν ξέρω αν είναι έτοιμοι εκεί στη ΝΔ να πιστωθούν αυτή την ήττα η οποία μάλιστα δεν θα είναι μια απλή ήττα. Μια απορία ακόμα να καταθέσω είναι τυχαίο πως οι μέχρι τώρα «αντάρτες» των αυτοδιοικητικών εκλογών προέρχονται από το χώρο της ΝΔ; Μήπως το έχουν χάσει ή θέλουν να το χάσουν το παιχνίδι στην Πειραιώς; Ρωτάω εγώ τώρα!

Από την άλλη ο χώρος της κεντροαριστεράς δεν δείχνει ικανός για τίποτα περισσότερο από την συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο (κι αυτό αφορά την Κατερίνη) κι εκεί να χάσει πανηγυρικά, εκτός κι αν….; Δεν το λέω, δεν το φανερώνω προς το παρόν σταματάω εδώ.

Λίγο πριν αναφέραμε την πόλωση που θα μεγαλώνει όσο βαδίζουμε στην προεκλογική περίοδο, Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι να μη μεταφερθεί από το στρατόπεδο των υποψηφίων σε εκείνο των ψηφοφόρων και εδώ στην Κατερίνη προς τα εκεί γέρνει. Το κλίμα μυρίζει μπαρούτι. Αυτό θα είναι ότι χειρότερο και θα ζήσουμε σκηνές απείρου κάλους. Είδη τα όργανα άρχισαν.  Είναι μάλλον αδύνατο να πρυτανεύσει η λογική διότι έχει χαθεί. Τα σοφά πνεύματα κωφεύουν και «ὃ γέγονε, γέγονε…!».

Καταλήγοντας διαπιστώνω για μια ακόμη φορά πως λείπει από την εκλογική διαδικασία το φρέσκο, το καινούριο, το διαφορετικό. Η νίκη είναι αυτοσκοπός και τη νίκη την φέρνουν ιθ ψήφοι και τους ψήφους τους ελέγχουν φατρίες, οικογένειες και γενικά το παλιό που δε άλλαξε και δεν θα αλλάξει ποτέ.-

 

Θεόδωρος Η. Ψαλλίδας

Δορυς/Doris

Kατερίνη 4-11-2018