Διχασμένο εμφανίζεται το εκλογικό σώμα σχετικά με τα βασικά σημεία της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, με την τοποθέτηση να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κομματική προτίμηση, αλλά και να εντάσσεται στο γενικότερο πολιτικό κλίμα πόλωσης και αντιπαράθεσης.

Εκεί που υπάρχει γενικότερη συναίνεση -οι έξι στους δέκα- είναι στο θέμα της αποχώρησης των ιερέων από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Κάντε κλικ για να δείτε τον πίνακα σε μεγέθυνση | 

Ο ένας στους δύο (49%) δηλώνει ότι συμφωνεί σίγουρα και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι «με τη συμφωνία εξασφαλίζεται η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος της Εκκλησίας και της Πολιτείας», ενώ διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί το 43%. Το 8% «δεν ξέρει, δεν απαντά». Οι έξι στους δέκα (61%) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν, ενώ το 59% όσων στήριξαν τη Ν.Δ. δηλώνει ότι διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.

Το 46% του δείγματος συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη διατύπωση ότι «εξασφαλίζονται οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας», ενώ το 43% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί. Το 11% λέει «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Το 58% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί και το 56% όσων στήριξαν τη Ν.Δ. διαφωνεί.

Στο ερώτημα «Ανεξαρτήτως εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συγκεκριμένη συμφωνία, πιστεύετε ότι οι ιερείς θα έπρεπε να αποχωρήσουν από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ή όχι;» οι έξι στους δέκα (59%) είναι θετικοί, ενώ το 34% αρνητικοί. Το 7% «δεν ξέρει, δεν απαντά». «Ναι» απαντά το 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 42% της Ν.Δ., ενώ «όχι» λέει αντίστοιχα το 22% και το 51%

efsyn