Μπορεί τελικά οι χειρότερες προβλέψεις να διαψεύστηκαν και ο κινέζικος διαστημικός σταθμός Tiangong-1 να κάηκε στην ατμόσφαιρα και ό,τι απέμεινε να έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά οι επιστήμονες που παρακολουθούν το διάστημα, κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν.

Μάλιστα, η NASA παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έναν αστεροειδή, με μέγεθος όσο το Empire State Building, η τροχιά του οποίου ενδέχεται να τον φέρει σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη ως το έτος 2135.

Ο «Μπένου», όπως ονομάζεται ο διαστημικός αυτός βράχος, έχει κινήσει το ενδιαφέρον των αστρονόμων, σε τέτοιο βαθμό που η NASA ετοιμάζεται να στείλει ειδικό διαστημικό όχημα, το οποίο θα τον χαρτογραφήσει και θα τον παρατηρήσει εκ του σύνεγγυς.

Ο λόγος; Το πρόγραμμα HAMMER («σφυρί») που είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency response και σημαίνει Υπερταχεία Αποστολή Αποτροπής Αστεροειδών Έκτακτης Επέμβασης.

To πρόγραμμα αυτό με απλά λόγια συνίσταται στην αποστολή ενός πυρηνικού βλήματος βάρους εννέα τόνων στον αστεροειδή, ώστε να τον αποτρέψουν από το να μπει στη γήινη ατμόσφαιρα.

Για την ώρα, το σχέδιο βρίσκεται στη φάση της μελέτης, ωστόσο, οι ερευνητές της NASA εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα από τα χαρτιά θα μπορεί να περάσει στη φάση της υλοποίησης.

Πληροφορίες: Washington Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *