Facebooktwitterlinkedinmail

Σε «καλό κλίμα» και «με σημαντική πρόοδο» -όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές- ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η συνάντηση της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η διάδοχη κατάσταση για τον νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εκτός του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρηςκαι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Η κυβέρνηση αναζητά το μοντέλο εκείνο που αφενός θα παράσχει προστασία στη λαϊκή κατοικία από πλειστηριασμούς, αφετέρου θα προστατευτούν κι οι τράπεζες ώστε να μη χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η κυβέρνηση θα στηριχθεί στο μοντέλο της Κύπρου, το οποίο θα ενσωματώνει αρχικά ένα «κούρεμα» του στεγαστικού δανείου και ακολούθως την κάλυψη του 1/3 του ποσού από το κράτος και των 2/3 από τον δανειολήπτη.

Ικανοποίηση κι από τις τράπεζες

Τραπεζικές πηγές εξέφρασαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, την ικανοποίηση τους για την πρόοδο και τη σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στη σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζών. Όπως σημείωσαν, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα κι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές σημειώθηκε σύγκλιση αναφορικά με τα όρια προστασίας καθώς και με τα επιμέρους αλλά και τα κριτήρια βάση των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Υπό την πίεση του χρόνου

Σημειώνεται ότι ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση που επιδιώκει να καταλήξει και να δρομολογήσει το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας πριν από το τέλος του μηνός, καθώς τότε εκπνέει η δίμηνη παράταση που έχει δοθεί στον νόμο Κατσέλη.

Για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων πιέζουν κι οι «θεσμοί», οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν στην εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP και AMFAs) στο Eurogroup του Μαρτίου, μόνο στην περίπτωση που η Αθήνα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Κλάους Ρέγκλινγκ

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, έδωσε τη Δευτέρα σαφέστατο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup, με φόντο και τη δεύτερη έκθεση για την Ελλάδα που αναμένεται να δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Αρχικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι το ποσό από την επιστροφή των ANFAs και SMPs δεν είναι αμελητέο και ότι  ανέρχεται περίπου σε 1 δισ. ευρώ φέτος. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο επόμενο Eurogroup, στη βάση της δεύτερης έκθεσης από τους «θεσμούς», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν κάποια «ανοιχτά ζητήματα» και πως η Αθήνα έχει μερικές εβδομάδες περιθώριο προκειμένου να τα διαχειριστεί.

«Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους θεσμούς και τα ανοιχτά ζητήματα είναι συγκεκριμένα. Γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές εργάζονται πολύ σκληρά. Όμως δεν μπορώ να σας απαντήσω σήμερα τι θα γίνει στο επόμενο Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ