Facebooktwitterlinkedinmail

Συνέντευξη  του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη στο «Εκτός  Ύλης»

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια θετική συμφωνία. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση είναι μια «προδοτική» συμφωνία. Την προηγούμενη περίοδο, είχαμε έντονες, έως και βίαιες, αντιδράσεις  από μεγάλες μερίδες  πολιτών. Πιστεύετε ότι τελικά κάτι δεν έκανε καλά η κυβέρνηση, ότι δεν φρόντισε από πριν να ενημερώσει σωστά κόμματα και πολίτες;

Κύριε Βασιλειάδη, ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε άλλο, στο διάστημα από την υπογραφή της συμφωνίας μέχρι την κύρωσή της στη Βουλή, από το να ασχολείται αποκλειστικά  με την ενημέρωση γύρω από αυτήν, πάλι θα είχαμε τα φαινόμενα που ζήσαμε  τις προηγούμενες μέρες.

Κι αυτό γιατί, όπως αποδείχθηκε,  η αντιπολίτευση, με προεξάρχουσα τη Ν.Δ, ήταν αποφασισμένη να ποντάρει  τα ρέστα της στο «Μακεδονικό», προκειμένου να ρίξει την κυβέρνηση. Και στην προσπάθειά της αυτή, δε δίστασε να υιοθετήσει ό,τι πιο ακροδεξιό και μισαλλόδοξο θέλησαν  να περάσουν στην ελληνική κοινωνία όσοι επιβουλεύονται τη δημοκρατία και ονειρεύονται τον ολοκληρωτισμό.

Έχουμε δηλαδή μια μεταστροφή της Ν.Δ στην ακροδεξιά;

Δυστυχώς τον τόνο στην πολιτική της τον δίνουν τα ακροδεξιά της στοιχεία, το «ρεύμα» Σαμαρά, Βορίδη, Γεωργιάδη, που νομιμοποιεί φασιστικές πρακτικές και αντιλήψεις.

Τις είδαμε αυτές τις πρακτικές  και αντιλήψεις σε όλο τους το «μεγαλείο» κατά τη διάρκεια των χυδαίων επιθέσεων και των βίαιων επεισοδίων, με αφορμή τα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό», τα ζήσαμε και στην Κατερίνη.

Ευτυχώς – για την κοινωνία και τη δημοκρατία μας- τα επικίνδυνα αυτά παιχνίδια  δε στέφθηκαν με επιτυχία. Η συμφωνία των Πρεσπών, που βάζει τέλος στην εθνική και πολιτική υποκρισία δεκαετιών, θωρακίζοντας την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας, κυρώθηκε από τη Βουλή και ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται, ανοίγοντας το δρόμο της φιλίας και της συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, τη Βόρεια Μακεδονία.

Και λειτούργησε εν τέλει  (η Συμφωνία) καταλυτικά, ώστε να ξεκινήσει ένας πολιτικός διάλογος  ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις για την επείγουσα  ανάγκη ευρύτερων συγκλίσεων, προκειμένου να δοθεί η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά και τα εθνικιστικά ρεύματα που απειλούν σήμερα την Ευρώπη. Μια μάχη που πρέπει να δοθεί στη βάση των αιτιών που γεννούν αυτές τις απειλές, δηλαδή μάχη απέναντι  στο νεοφιλελευθερισμό, στο έλλειμμα δημοκρατίας και στο δημοσιονομικό φετιχισμό.

Ποιος βλέπετε να είναι ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ στο νέο πολιτικό τοπίο που δημιουργείται;

Το ΚΙΝΑΛ, είναι φανερό πως αντιμετωπίζει σήμερα υπαρξιακό πρόβλημα. Όσο ταυτίζεται με τη Ν.Δ και τις πιο ακραίες της απόψεις, τόσο θα ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Όσο η πολιτική του ηγεσία αρνείται να κόψει τους δεσμούς της με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της , τόσο θα απομονώνεται από τους προοδευτικούς πολίτες .

Ελπίζω να αλλάξει έγκαιρα ρότα και να συμμετάσχει στις διεργασίες που έχει ήδη ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της αριστεράς και της κεντροαριστεράς (στη χώρα μας και στην Ευρώπη) για τη σύγκλιση  των προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ και προς τα αριστερά του;

Με τις δυνάμεις προς τα «αριστερά» μας, μας συνδέουν περισσότερα κοινά από όσα μας χωρίζουν, περισσότερα από  όσα μας συνδέουν με τις δυνάμεις προς τα «δεξιά» μας. Μας συνδέουν η ιστορία και οι κοινοί αγώνες για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης  και της αλληλεγγύης.

Και συγκλίνουμε με αυτές τις δυνάμεις στην Ευρώπη. Εύχομαι να καταφέρουμε να το πετύχουμε και στη χώρα μας. Άλλωστε, ιστορικά, αν το δούμε, η ελληνική Αριστερά έχει πρωτοστατήσει πολλές φορές στο παρελθόν στη δημιουργία συγκλίσεων, μετώπων με άλλες δυνάμεις.

Η κυβέρνηση βαδίζει προς το τέλος της θητείας της. Εκτιμάτε ότι έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς τον ελληνικό λαό, με βάση τις εξαγγελίες του 2015, αλλά και του προγράμματος της Θεσσαλονίκης;

Εκτιμώ ότι όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε σκληρές  μάχες για να μην προσδώσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού που μας επέλεξε σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις (τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015) για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία την είχαν οδηγήσει η γενικευμένη διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η  κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, η διαπλοκή, η διαρκής διεύρυνση των ανισοτήτων, η θεσμική παρακμή και η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Έχουμε κερδίσει πολλές μάχες, με κορυφαία βέβαια την έξοδο από τα μνημόνια. Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και να στήσουμε ένα κοινωνικό κράτος, να αναστήσουμε τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία. Επανακτούμε βήμα-βήμα εργασιακά κεκτημένα που είχαν χαθεί ακόμη και προ κρίσης. Σχεδιάζουμε και οργανώνο0υμε μια ανάπτυξη βιώσιμη και δίκαιη.

Και όλα αυτά τα βλέπει στην καθημερινότητά του ο πολίτης. Ακόμη και την τιμωρία όλων όσων λεηλάτησαν τον πλούτο του, η διαδικασία της οποίας μπορεί να καθυστερεί  στα δικαστήρια, δεν θα αργήσει όμως να ‘ρθει.

Γι’ αυτό και μπορώ να πως με σιγουριά πως «ναι», η κυβέρνηση αυτή εκπληρώνει κάθε μέρα τις υποσχέσεις της. Και παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον , να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων.