Facebooktwitterlinkedinmail

Σε σειρά σκληρότερων μέτρων, νόμων και πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση και την «ενίσχυση» της «δημόσιας τάξης» επέλεξε να προχωρήσει ο πρόεδρος της Χιλής, έπειτα από τρεις εβδομάδες αντικυβερνητικών διαμαρτυριών κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, οι πέντε εκ των οποίων από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας,

Σύμφωνα με τον Σεμπαστιάν Πινιέρα, τα μέτρα περιλαμβάνουν πολύ αυστηρότερες ποινές για τους διαδηλωτές που καλύπτουν τα πρόσωπά τους, για όσους παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων και προσώπων στήνοντας οδοφράγματα, για όσους όσους διαπράττουν κλοπές και λεηλασίες.

Ο συντηρητικός πρόεδρος έκανε την ανακοίνωση του χθες, την επομένη της επέκτασης των επεισοδίων στα πιο πλούσια προάστια της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας της Χιλής, που μέχρι σήμερα είχαν μείνει αλώβητα, αλλά και της απόφασης δικαστηρίου του Σαντιάγο να κάνει δεκτή και να εξετάζει προσφυγή εναντίον του ίδιου και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων με την κατηγορία ότι επέτρεψαν στις δυνάμεις ασφαλείας να διαπράξουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως φόνοι, βασανισμοί, ξυλοδαρμοί και αυθαίρετες συλλήψεις.

Άλλωστε, όπως είπε η κυβέρνησή του σκοπεύει να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα, αποτελούμενη από αστυνομικούς και εισαγγελείς, για την άμεση αντιμετώπιση ταραχών, θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και πληροφοριών, καθώς και στη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα καταστήσει ευκολότερο για τους πολίτες να καταγγέλλουν βανδαλισμούς.
Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα / AP Photo/Esteban Felix

Η αντιπολίτευση επέκρινε χθες τον Πινιέρα διότι επέλεξε να δώσει την έμφαση στην καταστολή αντί να σκύψει στα κοινωνικά προβλήματα που πυροδότησαν τη σοβαρότερη κρίση στη Χιλή μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

«Θα πίστευε κανείς πως όταν, με υπόβαθρο την κοινωνική κρίση, ο πρόεδρος απευθύνεται σε όλη τη χώρα, θα το κάνει για να ανακοινώσει τις βασικές προτάσεις του προκειμένου να λυθεί η κοινωνική κρίση. Αλλά όχι. Ο Πινιέρα μόλις απηύθυνε διάγγελμα προς το έθνος για να ανακοινώσει περισσότερη καταστολή», ανέφερε βουλευτής του αριστερού κόμματος Convergencia.

«Αντί να ακούσει τη Χιλή, απομονώνεται, κλείνεται στον μοναχικό του πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού του», τόνισε επίσης μία βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Από χθεσινές κινητοποιήσεις / AP Photo/Esteban Felix

Οι κινητοποιήσεις εναντίον της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο μετατράπηκαν σε ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας από τη 18η Οκτωβρίου, με τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις να προβάλλουν διάφορα αιτήματα -υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, καλύτερο σύστημα υγείας, υψηλότερους φόρους για τους πολίτες με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, μεταξύ άλλων— και να καταγγέλλουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Ο Πινιέρα, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίες, ως τώρα κατέβαλε προσπάθειες για να τερματίσει τις κινητοποιήσεις ανακοινώνοντας κοινωνικά μέτρα, όπως την αύξηση του κατώτερου μισθού και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ προχώρησε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Οι κινήσεις του όμως δεν ικανοποίησαν το κίνημα διαμαρτυρίας, που πλέον ζητεί αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι στο διάγγελμά του ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής ανέφερε επίσης ότι προέδρευσε μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Το Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη της κυβέρνησης, λειτουργοί του δικαστικού συστήματος και ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας, είχε να συνεδριάσει από το 2014