Facebooktwitterlinkedinmail

«Ξέρω ότι ενώ βγήκαμε από τα μνημόνια, οι δείκτες ευημερούν πια, τα επιτόκια των ομολόγων μας είναι χαμηλά, εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν έχουν δει αυτήν την ανάκαμψη στη ζωή τους και την καθημερινότητά τους. Δουλειά μας είναι τώρα να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών σε ευημερία των ανθρώπων. Αυτό θα γίνει σιγά σιγά», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 («Καλημέρα Ελλάδα»).

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των πολιτών ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «την Κυριακή έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές. Τα μέτρα αυτά είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Αν το αποτέλεσμα της κάλπης δώσει στους Ευρωπαίους το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα μέτρα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα αυτά κι ότι θα διατηρηθούν».

«Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε αντιδράσεις από τους δανειστές είναι ότι ξέρουν πως αν αντιδράσουν τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 50% στις εκλογές. Η κάλπη αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα αυτά ή ψήφος ακύρωσής τους. Είναι ξεκάθαρο αυτό, το δείχνουν και οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εμμονικοί με τη λιτότητα. Ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες για να κρατήσει όρθια την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα, τόσο στην οικονομία, όσο και στο προσφυγικό, που κρατάμε όρθια την Ευρώπη», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «δεν κρατώ κακία στον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του καταγωγή, αλλά για την πολιτική του» και σχολίασε τη φράση του Κ. Μητσοτάκη «η 13η σύνταξη είναι ανέφικτη» λέγοντας: «Πιστεύω ότι αυτό το 300άρι, το 400άρι ευρώ δεν θα πάει στον κουμπαρά, αλλά θα πάει στην αγορά, στην πραγματική οικονομία και έτσι θα ενισχυθεί η οικονομία».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η κυβέρνηση μειώνει ουσιαστικά τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα αξιοποιώντας το «μαξιλάρι» των διαθέσιμων του Δημοσίου ώστε να δοθεί το πακέτο παροχών και να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια». «Αίμα το ένα, αίμα και το άλλο», είπε για την προέλευση του ταμειακού αποθέματος του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι «σημασία έχει πώς το αξιοποιείς. Εμείς καταφέραμε να πιάσουμε και τους στόχους του προγράμματος και να έχουμε περίσσευμα, το οποίο μοιράζαμε στο τέλος του χρόνου».

«Ήταν μια σπουδαία μεταρρύθμιση», είπε ο πρωθυπουργός για τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό με τον «νόμο Κατρούγκαλου», λέγοντας ότι σταδιακά διορθώθηκε μια σημαντική αδικία σε ό,τι αφορά τις υψηλές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. «Περιορίσαμε την σπατάλη και εξορθολογίσαμε τις εισφορές. Είχαμε χαμηλότερες εισφορές για το 87% των  επαγγελματιών και των αγροτών με το νέο σύστημα, απέφερε οφέλη το σύστημα με το οποίο έχουμε σημαντικό απόθεμα από το Ασφαλιστικό», τόνισε.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ήμουν πάρα πολύ καιρό κλεισμένος στην καθημερινότητα μιας δύσκολης δουλειάς βαριάς ευθύνης και αυτή η σχέση με τον κόσμο μου είχε λείψει», ενώ για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών απάντησε: «Μη βιάζεστε, θα ‘ρθει και αυτή η ώρα».

Δεν κρατώ κακία στον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του καταγωγή, αλλά για την πολιτική του

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες, παραδεχόμενος μεν ότι σημαντικό τμήμα των νέων θέσεων απασχόλησης αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

«Τρία πράγματα ήταν αυτά που έδωσαν τα πλεονάσματα: η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, η μείωση της ανεργίας και η χρηστή διαχείριση μαζί με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όπως π.χ. το πάρτι στην υγεία, κι όλα αυτά θα τα αξιοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια», είπε επίσης.

«Εμείς καταφέραμε να γυρίσουμε σε ενάρετο κύκλο την οικονομία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αυτό το περίσσευμα “πώς θα το μοιράσουμε; Θα το δώσουμε στους πολλούς ή σε λίγους κι εκλεκτούς;”. Αυτή είναι η διαφορά. Τι λέει ο κ. Μητσοτάκης; Να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων. Εντάξει, κι εμείς το λέμε αυτό και το κάνουμε σταδιακά, όμως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες».

Όσον αφορά το αφορολόγητο και τη συμφωνημένη μείωσή του από την Πρωτοχρονιά του 2020, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωσε τους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα, μέτρο που αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Ακόμη μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ έχει και 30% σε κατηγορίες ιδιοκτητών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζητά οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, το ίδιο για όλους».

«Από το 2010 και μετά έχουν γίνει πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει σε μια χώρα, «έπεσε πυρηνική βόμβα» στην Ελλάδα. Τώρα τι γίνεται, αυτό είναι το θέμα. Έχουμε μια κυβέρνηση που έκανε και τα λάθη της, αλλά ξέρει πώς να προχωρήσει και να διαχειριστεί όλα αυτά τα θέματα τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για τις δημοσκοπήσεις και τις προβλέψεις σχολίασε «Κυριακή κοντή γιορτή και θα δούμε το αποτέλεσμα» και πρόσθεσε ότι «ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις για την τετραετία τους, αλλά ευθύνη έχουν και οι πολίτες για την εντολή που θα δώσουν για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος».

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, θα συμβάλλουν και αυτά τα μέτρα που πήραμε στην ενίσχυση της οικονομίας. Στο β΄ εξάμηνο του έτους θα φανεί η επίδραση και στην κατανάλωση και στον τουρισμό», είπε επίσης και τόνισε: «Εμείς υλοποιήσαμε μέτρα για το 2019 και έχουμε σχεδιάσει να ξεπληρώσουμε το ΔΝΤ για να ξεμπλέξουμε από τα «γεράκια» που είχαμε πάνω στο κεφάλι μας, για να φύγουν αυτοί, αφού θα ξεπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ταμείου για τα οποία δίνουμε επιτόκια πάνω από 5%».

Για την κριτική που δέχεται σχετικά με τον χρόνο ανακοίνωσης του πακέτου παροχών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Λένε ότι τα μέτρα είναι προεκλογικά. Τι προεκλογικά; Η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat τώρα έκαναν την εκτίμηση ότι υπάρχει ασφάλεια και χωρίς να διακινδυνεύσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, υπάρχει αυτό το περιθώριο του 1,2 δισ. ευρώ, οπότε τώρα μπορούσαμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα».

«Μην βάζει τόσο πολύ πλάτη στην Ευρώπη, γιατί από την πολύ πλάτη θα πάθουμε τίποτα», είπε επίσης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σχολίασε ότι  κάνει τον «τσάμπα μάγκα», αναφέροντας ότι στο πρόγραμμα της Ν.Δ. αναφέρεται ότι «θα υπάρχει συντελεστής από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, ενώ τώρα δήθεν κόπτεται για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου»

Για την έκβαση των εκλογών  επεσήμανε «εγώ τον πόλεμο πάω για να τον κερδίσω και όχι για τον χάσω. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, αυτός έχει και την ευθύνη. Η συζήτηση για τις εθνικές εκλογές δεν έχει σημασία. Το τέλος της τετραετίας είναι στις 20 Σεπτέμβρη. Ε, θα τις κάνουμε τις εκλογές μέσα στον Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη. Όλοι το γνωρίζουν -και ο κ. Μητσοτάκη άλλωστε το έχει πει-ότι “τώρα είναι το πρώτο ημίχρονο” και οι εθνικές εκλογές είναι το “δεύτερο ημίχρονο”».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε με χιούμορ ότι είναι ένας «νέο-δεινόσαυρος» της πολιτικής καθώς, όπως ανέφερε, «έχω 11 χρόνια πια ως αρχηγός κόμματος και 4,5 χρόνια ως πρωθυπουργός. Αυτά τα χρόνια ως πρωθυπουργός δεν τα έχει ζήσει κανένας άλλος συνάδελφος μου, ίσως ο Γιώργος Παπανδρέου, πρέπει να ήταν δύσκολα. Όλοι οι άλλοι πριν τις εκλογές έκαναν προσλήψεις, μοίραζαν λεφτά, μοίραζαν επιδόματα». «Στην Αριστερά έλαχε να πάρει την διακυβέρνηση στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα», συμπλήρωσε