Facebooktwitterlinkedinmail

«Από τη στιγμή που υπάρχουν πολίτες που λόγω προσωρινής αδυναμίας του συστήματος δεν μπορούν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό, δεν μπορεί ο θεσμός να λειτουργήσει περιοριστικά», αποσαφηνίζει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, απαντώντας στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.» για το πού ακριβώς βρισκόμαστε στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τον οικογενειακό γιατρό.

Ο πολίτης που δεν έχει πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό, εξηγεί, θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται όπως πριν, χωρίς κανέναν αποκλεισμό και περιορισμό. Δηλαδή, θα μπορεί να επισκέπτεται και γιατρό ειδικότητας χωρίς παραπομπή από τον οικογενειακό.

Eκείνον όμως που έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό τον παροτρύνει «να το κάνει», καθώς θα ωφεληθεί, απολαμβάνοντας υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής που στοχεύουν στην πρόληψη. Θα μπορεί να γράφει τα φάρμακά του και να συμβουλεύεται τον γιατρό του, ο οποίος έχει γύρω του την Ομάδα Υγείας, άλλους ειδικούς υγειονομικούς, που θα κατευθύνουν τον ασθενή σε ζητήματα που αφορούν τη διατήρηση της καλής του υγείας».

Σε κάθε περίπτωση, για τα έκτακτα περιστατικά (π.χ. ένας υψηλός ή επίμονος πυρετός) ξεκαθαρίζει πως υπάρχει πάντα η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας, ενώ για χρόνιες παθήσεις προβλέπεται ετήσια παραπομπή σε ανάλογη ειδικότητα.

Τι είναι και γιατί χρειάζεται ο οικογενειακός γιατρός; Τι δείχνει η εμπειρία της  νέας ΠΦΥ μέχρι στιγμής;

Ο οικογενειακός γιατρός είναι ο σύμβουλος Υγείας του πολίτη, επισημαίνει ο Στ. Βαρδαρός. Τον κατευθύνει μέσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες του, περιορίζοντας την ταλαιπωρία που προκύπτει από περιττές αγωγές και άστοχες διαγνώσεις. Γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του πολίτη και, λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία, τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής, συστήνει στον πολίτη στοχευμένες κινήσεις που θα προλάβουν κάποια διαταραχή της καλής υγείας του.

Μέχρι στιγμής, τα απολογιστικά στοιχεία που έχει το υπουργείο Υγείας από τις ΤΟΜΥ δείχνουν ότι ο κόσμος επισκέπτεται τις ΤΟΜΥ και εγγράφεται, ενώ συνήθως επισκέπτεται ξανά τη δομή, «συμπεριφορά που μπορεί να αποτιμηθεί θετικά και να ερμηνευτεί ως θετική αξιολόγηση των υπηρεσιών που έλαβε από το προσωπικό της ΤΟΜΥ», εκτιμά ο αν. γ.γ. του υπουργείου Υγείας.

Γιατί αντιδρούν τόσο και τόσοι φορείς;

Αντιδρούν κυρίως οι ενώσεις των γιατρών, λέει ο Στ. Βαρδαρός, «γιατί η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού από το δημόσιο σύστημα θα έχει κάποιες επιπτώσεις στον κύκλο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας». Ταυτόχρονα, λέει, υπάρχουν αντιδράσεις συντεχνιακού χαρακτήρα από ορισμένους γιατρούς ενταγμένους στο ΕΣΥ, που θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση θίγει τα εργασιακά τους συμφέροντα. Κατά τα άλλα, σημειώνει, σύλλογοι ασθενών και εργαζομένων στηρίζουν τη μεταρρύθμιση.

Πόσες είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σήμερα; Ποιες περιοχές  καλύπτουν, ποιες μένουν ακάλυπτες; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της πλήρους ανάπτυξης της νέας ΠΦΥ;

Η ανάπτυξη του δικτύου των ΤΟΜΥ είναι σε εξέλιξη πανελλαδικά. Σήμερα μετράμε 101 ΤΟΜΥ διάσπαρτες πανελλαδικά, με μια υψηλότερη συγκέντρωση στα αστικά κέντρα από τις 239 για τις οποίες είχε δεσμευτεί δύο φορές από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το 2017. Σύμφωνα με τον Στ. Βαρδαρό, μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα μετράμε 150 δομές και μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουμε πιάσει τον στόχο. Παράλληλα, όπως λέει, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού έχει επεκταθεί πέραν των ΤΟΜΥ, στα Κέντρα Υγείας και σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. «Εντούτοις, υπάρχουν ακόμη περιοχές που η παρουσία του δημόσιου συστήματος δεν είναι αυτή που θα θέλαμε», λέει.

Πόσες είναι οι θέσεις των γιατρών και πόσοι συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στη  νέα ΠΦΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αλλά και ως συμβεβλημένοι; Πόσοι από αυτούς είναι γενικοί γιατροί, πόσοι παθολόγοι και πόσοι παιδίατροι;

Σήμερα υπηρετούν στις δομές 254 γιατροί – 138 γενικοί γιατροί, 52 παθολόγοι και 64 παιδίατροι, λέει ο Στ. Βαρδαρός και προσθέτει ότι «αναμένονται να μπουν στο σύστημα 193 γενικοί γιατροί και παθολόγοι για τον ενήλικο πληθυσμό και 68 παιδίατροι». Συνολικά με την είσοδο των νέων γιατρών θα μετράμε 515 γιατρούς στις δομές. Οσον αφορά τους συμβεβλημένους γιατρούς, «ο αριθμός τους μεταβάλλεται αυξητικά, καθώς νέες συμβάσεις συνάπτονται με ιδιώτες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον και επιθυμούν να στηρίξουν το σύστημα».

Η νέα ΠΦΥ πόσους πολίτες, πόσες επισκέψεις θα καλύψει;

Στην πλήρη εφαρμογή της η μεταρρύθμιση καλύπτει περίπου το 30% του πληθυσμού, αναφέρει ο αν. γ.γ του υπουργείου Υγείας και προσθέτει ότι «με την επέκταση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού στους ιδιώτες συμβεβλημένους και στους υπηρετούντες στα κέντρα υγείας καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού».

Τι θα καλύπτει η νέα ΠΦΥ από εργαστηριακές εξετάσεις που ο κόσμος πηγαίνει  στον ιδιωτικό τομέα για να κάνει;

«Το ίδιο φάσμα των εξετάσεων που είχε στη διάθεσή του ο πολίτης μέχρι σήμερα», απαντά ο Στ. Βαρδαρός και τονίζει πως «δεν θα υπάρξει κανένας περιορισμός στις εξετάσεις». Ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να συνταγογραφεί τις ίδιες εξετάσεις που συνταγογραφούσε και πριν από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Για οτιδήποτε άλλο, θα παραπέμπει τον πολίτη σε γιατρό ειδικότητας προκειμένου να προβεί σε εξειδικευμένο έλεγχο, εφόσον το απαιτεί η εκάστοτε περίπτωση.

Από πού να ξεκινήσει ο κόσμος; Πώς/πού να βρει τον οικογενειακό γιατρό;  Υπάρχει κάποιος ιστότοπος από τον οποίο μπορεί να ενημερωθεί; Πώς θα μάθει αν λειτουργεί ΤΟΜΥ στην περιοχή του; Πώς να εγγραφεί στο σύστημα; Τι γίνεται αν δεν εγγραφεί; Μέχρι πότε έχει περιθώριο;

«Δεν χρειάζεται άγχος», απαντά ο αν. γ.γ. του υπουργείου Υγείας και προσθέτει ότι «ο πολίτης μπορεί να εγγραφεί οποτεδήποτε του δοθεί η δυνατότητα».

Η επιλογή του οικογενειακού γιατρού γίνεται είτε ηλεκτρονικά μέσω της ΗΔΙΚΑ με τους κωδικούς του Taxis Net και επιλογή του μενού «Οικογενειακός Γιατρός», είτε προσερχόμενος ο πολίτης σε δομή της ΠΦΥ (ΤΟΜΥ ή Κέντρο Υγείας ή Τοπικό Ιατρείο) της περιοχής του και προσκομίζοντας αποδεικτικό ΑΜΚΑ, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας (μπορεί να είναι είτε λογαριασμός κοινής ωφέλειας του ενδιαφερόμενου είτε υπεύθυνη δήλωσή του όπου θα αναγράφει πού κατοικεί τη στιγμή που δηλώνει ενδιαφέρον για εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό), ταυτοποιητικό έγγραφο (π.χ. φωτοτυπία ταυτότητας, διαβατηρίου).

Ο οικογενειακός γιατρός (παθολόγος ή γενικός γιατρός ή παιδίατρος) μπορεί να είναι είτε γιατρός των ΤΟΜΥ είτε γιατρός Κέντρου Υγείας είτε ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για την ύπαρξη ΤΟΜΥ στην περιοχή του είτε μέσω των υγειονομικών περιφερειών είτε μέσω των κέντρων υγείας.

Εναλλακτικά, αναμένεται η λειτουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, όπου ο πολίτης θα μπορεί να δει πού υπάρχει δομή κοντά του

efsyn