Facebooktwitterlinkedinmail
Την ανησυχία του ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλοι νεκροί στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Μυτιλήνης, εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών, εξέφρασε σε συνέντευξη που έδωσε στο periόdico.gr ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης. «Στη Μόρια οι συνθήκες είναι άθλιες. Όποιος έχει μπει και έχει περπατήσει το έχει διαπιστώσει, είναι φανερό», δηλώνει με νόημα.
Ο κύριος Κανάκης ασκεί αυστηρή κριτική στο έργο της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. «Δεν αρκεί μόνο να λες “φταίω, λυπάμαι” να κάνεις σχόλια, αυτό το κάνουν οι δημοσιογράφοι. Όσοι εμπλέκονται είτε από κυβέρνηση είτε από οργανώσεις οφείλουμε να δίνουμε λύσεις», υποστηρίζει.
Στην ερώτηση για το εάν θα αναλάμβανε εκείνος ανάλογη θέση με τον κύριο Μουζάλα, ο κύριος Κανάκης απαντά κατηγορηματικά όχι. «Κανείς δεν μου πρότεινε και δεν νομίζω να μου προτείνει. Υπενθυμίζω όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν μου ζήτησε να πω ούτε καν τη γνώμη μου. Άρα είναι σαν να κέρδιζα το τζόκερ», υποστηρίζει.
Κύριε Κανάκη πως κρίνετε το έργο της κυβέρνησης στο προσφυγικό; Στη Μόρια είχαμε τρεις θανάτους μέσα σε δύο εβδομάδες.
Για τη Μόρια είχαμε μιλήσει έγκαιρα από τα μέσα Δεκεμβρίου. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που θα δημιουργούνταν πρόβλημα. Δεν το λέω για να πω ότι δικαιωθήκαμε, δεν έχει νόημα. Απλά είναι η απόδειξη για το πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες και ότι πολλά πράγματα που θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί δεν έχουν διορθωθεί. Υπενθυμίζω ότι η συμφωνία υπεγράφη το Μάρτιο, πριν ένα χρόνο δηλαδή, άρα υπάρχουν ανεπάρκειες. Νομίζω ότι υπάρχουν δύο επίπεδα που μπορεί να κρίνει κανείς. Το ένα είναι ότι μετά από αυτό το μεγάλο πέρασμα και έχοντας κάποιους εγκλωβισμένους έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, λύθηκαν προβλήματα αλλά η συνολική εικόνα δεν είναι ακόμη καλή.
Έχουμε στην πραγματικότητα 60.000 με 70.000 ανθρώπους, δηλαδή το μέγεθος μιας πόλης σαν την Καβάλα, με μεγάλη χρηματοδότηση και ρευστότητα στην οποία όμως συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλα προβλήματα . Άρα κάτι δεν έχει γίνει όπως έπρεπε να έχει γίνει.
Στα νησιά δεν είναι ούτε πρόσφυγες ούτε μετανάστες

Στη Λέσβο, συγκεκριμένα στη Μόρια, τι λάθη έγιναν;
Τα νησιά είναι μια άλλη πραγματικότητα. Και η πολιτεία τα διαχωρίζει. Λέει τα νησιά και η ενδοχώρα. Στα νησιά ισχύει η συμφωνία. Άρα ο κόσμος που είναι εκεί δεν είναι τίποτα. Δεν είναι ούτε πρόσφυγες ούτε μετανάστες. Όσοι μένουν εκεί δεν ξέρουμε καν τι είναι. Άρα ισχύουν ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες επειδή το λέει η συμφωνία η οποία τεχνικά είναι λάθος. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι λάθος. Στην ενδοχώρα δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα τελικά κέντρα. Τι θα συμβεί με τους ανθρώπους; Θα μείνουν εκεί; θα βρουν ζωή στην πόλη; Πόσο γρήγορα γίνονται οι μετακινήσεις; Όλο αυτό δίνει μια εικόνα που είναι κατώτερη από αυτή που πρέπει.
Τώρα τι φταίει; Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι πολιτικό θέμα. Υπάρχει μια παραδοσιακή αδυναμία του Ελληνικού κράτους όπως και σε άλλα πράγματα. Δεύτερον δεν φαίνεται να υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο, δηλαδή πάμε μονίμως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Τι κάνουμε σήμερα τι κάνουμε αύριο. Και το τρίτο είναι πως λείπει η εξειδικευμένη γνώση και συνεννόηση.
Στη Μόρια πως θα χαρακτηρίζατε τις συνθήκες διαβίωσης;
Στη Μόρια οι συνθήκες είναι άθλιες. Όποιος έχει μπει και έχει περπατήσει απ’ έξω είναι φανερό και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Η Μόρια είναι φτιαγμένη για 1500 ανθρώπους και κατά καιρούς είναι πολύ περισσότεροι. Καήκαν σκηνές δεν αναπληρώθηκαν αμέσως. Ήρθε και ο κακός καιρός. Επίσης υπάρχει ένα ερώτημα για το Καρά Τεπέ. Γιατί λειτουργεί καλύτερα; Γιατί είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των ανθρώπων που υπάρχει εκεί. Στη Μόρια διοχετεύονται όσοι έρχονται για μεγάλο διάστημα. Είναι λογικό και αντιδράσεις θα υπάρχουν και ατυχήματα με αυτοσχέδια μαγκάλια.
Στα camps υπάρχει βία
Οι τρεις νεκροί ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών διαβίωσης;
Δεν ξέρουμε την ιατροδικαστική έκθεση αλλά είναι το πιο πιθανό. Αλλά υπάρχουν νεκροί και εκείνο που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι ότι μετά από αυτό αποφασίζουμε να πάρουμε μέτρα για τη Μόρια. Είναι αρχές Φλεβάρη, δεν το ξέρουμε ότι είναι κρύος μήνας; Ζεσταίνονται οι άνθρωποι με αυτοσχέδια μαγκάλια.
Εφ όσον οι συνθήκες διαβίωσης δεν βελτιωθούν άμεσα, φοβάστε ότι μπορεί να έχουμε και άλλους νεκρούς εκτός από τους τρεις;
Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε κάποιον να πεθαίνει για να μιλήσουμε για κακές συνθήκες διαβίωσης. Υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στα camps για τα οποία δεν μιλάνε. Υπάρχει βία, έχουμε πληθυσμό που φτάνει στα νησιά κυρίως γυναίκες που έρχονται κακοποιημένες από την άλλη μεριά. Μιλάω για ένα καινούριο trafficking, είναι εμφανές και οι άνθρωποι όσο αργούν και δεν γίνονται μετακινήσεις φεύγουν από τα campς ψάχνουν λύσεις.
Η κριτική στον Γιάννη Μουζάλα
Πως κρίνετε το έργο του κυρίου Μουζάλα;
Είναι πάντα δύσκολο λόγω προσωπικής σχέσης να είμαι αντικειμενικός. Ο Γιάννης Μουζάλας προέρχεται από τους Γιατρούς του Κόσμου. Έχει προσπαθήσει πολύ με ανθρώπινο τρόπο να λύσει προβλήματα που δεν ήταν εύκολα, νομίζω όμως ότι κάποια στιγμή χάθηκαν στη μετάφραση. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και προβλήματα τα οποία και ο ίδιος τα έχει παραδεχτεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις ζητάς βοήθεια. Δεν αρκεί μόνο να λες «φταίω, λυπάμαι» να κάνεις σχόλια, αυτό το κάνουν οι δημοσιογράφοι. Όσοι εμπλέκονται είτε από την κυβέρνηση είτε από οργανώσεις οφείλουμε να δίνουμε λύσεις.
Σε παλαιότερη συνέντευξη ο κύριος Μουζάλας είχε πει «έγινα υπουργός για να πολεμήσω το προσφυγικό από μέσα». Εσείς θα αναλαμβάνατε μια τέτοια θέση;
Κανείς δεν μου πρότεινε και δεν νομίζω να μου προτείνει. Υπενθυμίζω όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν μου ζήτησε να πω ούτε τη γνώμη μου. Άρα είναι σαν να κέρδιζα το τζόκερ. Αυτό που είχε πει ο κύριος Μουζάλας είχε βάση. Γνώριζε πολύ καλά τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Πίστευε ότι θα μπορούσε να δώσει ώθηση. Αποδεικνύεται όμως ότι οι παραδοσιακές αγκυλώσεις που έχει το κράτος είναι πιο ισχυρές. Υπάρχει ένα λάθος στην αρχική ιδέα. Αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό με πολιτικούς όρους, σαν να ήταν ένα οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα.
Πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους κρίσης. Είναι ένα project στην πραγματικότητα. Θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με όρους διαχείρισης κρίσης και όχι πολιτικής διαχείρισης. Ενώ τα πήγαιναν καλά το πρώτο διάστημα η κοινωνία έβαλε πιο πολύ πλάτη από το κράτος, στη συνέχεια δείχνουν μια δυσκολία να διαχειριστούν ένα πληθυσμό στο επίπεδο μια πόλης και δεν φταίνε αυτή τη φορά τα λεφτά, λεφτά… υπάρχουν.
Συνέντευξη στην Αμαλία Κολονέλου