Facebooktwitterlinkedinmail

Έπεσες στην παγίδα: γνώρισες τα βινύλια και αποφάσισες ότι σου αρέσουν, άσχετα από hipster μόδες και επιρροή από τον μπαμπά σου που είχε κάποτε μεγάλη δισκοθήκη. Ειλικρινά και κυριολεκτικά, αγάπησες περισσότερο το ζεστό ήχο του βινυλίου με το σκρατς, από τον παγωμένο, ψηφιακό και σκληρό ήχο του mp3. Είσαι μπροστά στη μεγάλη απόφαση, να αγοράσεις record player: πικάπ όπως το έλεγαν τον προηγούμενο αιώνα.

Τι κάνεις λοιπόν;
Παλιά το δίλημμα ήταν αν θα αγόραζε κανείς compact μηχάνημα που θα τα περιελάμβανε όλα (πικάπ, ηχεία, ενισχυτή σε ένα – μερικές φορές και κασετόφωνο και ραδιόφωνο μαζί) ή ξεχωριστά το κάθε κομμάτι, πράγμα που θα απέδιδε πολύ καλύτερα σε ποιότητα ήχου αλλά ανέβαζε πολύ το κόστος. Έτσι όπως είναι η λογική της αγοράς σήμερα, το πιθανότερο είναι να προτιμήσεις, τουλάχιστον για αρχή, την compact λύση. Υπάρχουν άλλωστε και πολύ όμορφα μοντέλα σε vintage στιλ της δεκαετίας του’50 και του ’60.
Ξεκίνα κλασικά: Πόσο μπορείς να ξοδέψεις;
Όπως πάντα, όσα πιο πολλά χρήματα διαθέτεις, τόσο καλύτερο μηχάνημα αγοράζεις. Αν αποφασίσεις το «όλα μαζί» μπορείς να βρεις στην αγορά χαριτωμένα μοντέλα πακέτο πικάπ-ηχεία-και ενσωματωμένος ενισχυτής που είναι περισσότερο κατάλληλο για gadget ή για εύκολο δώρο ή διακοσμητικό, παρά για σοβαρή απόδοση ήχου.
Αν όμως αποφασίσεις να πάρεις το «στερεοφωνικό συγκρότημα» με τα ξεχωριστά κομμάτια, τότε δώσε περίπου το μισό από το μπάτζετ σου στο πικάπ και το υπόλοιπο μισό στην αγορά ενισχυτή & ηχείων. Ακόμα κι αν δεν σε ικανοποιεί απόλυτα ο ήχος, πάντα μπορείς να αλλάξει ενισχυτή και ηχεία. Αλλά το πικάπ πρέπει να είναι καλο.
Πού θα το βάλεις; Έχεις χώρο;
Στη σημερινή εποχή ζούμε έχοντας φορητά, επάνω μας, τα μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου και εικόνας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το πικάπ. Παλιά, το σημείο που τοποθετούνταν το στερεοφωνικό συγκρότημα είχε μεγάλη σημασία για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος ήταν ότι έπρεπε να είναι σε σταθερή βάση, χωρίς κραδασμούς και σε σημείο που θα μπορούσε να προφυλαχθεί από σκόνες. Βρείτε και μετρήστε τον χώρο που θα το τοποθετήσετε, πριν βγείτε στην αγορά για να το αγοράσετε. Και θυμηθείτε ότι υπάρχει και η λύση «πύργος»: το ένα πάνω στο άλλο. Ηχεία κάτω, ενισχυτής στη μέση, πικάπ στην κορυφή για να μπορείς να το χρησιμοποιείς άνετα (καπάκι, τοποθέτηση δίσκου, τοποθέτηση βελόνας στα αυλάκια του δίσκου, με το χέρι).
Μήπως να πάρεις ένα μεταχειρισμένο;
Παλιά αυτή η ερώτηση θα ήταν ντροπή. Σήμερα όμως μπορεί κανείς να βρει πολύ καλές ευκαιρίες τιμής με προϊόν, ειδικά στις online αγορές. Και ειδικά σε στερεοφωνικά συγκροτήματα των ‘80ς. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή και καλό έλεγχο, πράγμα δύσκολο να γίνει στις online αγορές. Αν βρείτε κάτι που σας αρέσει στις αγορές μεταχειρισμένων, πριν δώσετε τα χρήματά σας τσεκάρετέ το σε όλες του τις λειτουργίες για να δείτε αν δουλεύουν

 

Μήπως προτιμάς ένα φορητό πικάπ με το βαλιτσάκι του;
Πολύ πιο φθηνό από ένα ολόκληρο στερεοφωνικό συγκρότημα και πολύ πιο χαριτωμένο. Ιδανικό για αρχάριους. Πολλοί κατασκευαστές αντιμετωπίζουν αυτά τα μοντέλα σαν «παιχνίδια» και ίσως αυτή είναι μία λογική ματιά για να τα δει κανείς. Ωραία ιδέα για δώρο. Αρκεί να προσέξετε για να μην ταλαιπωρηθούν οι δίσκοι επάνω σε κάτι τόσο «βασικό».
Θα μπορείς να το συνδέσεις;
Ναι, μην ανησυχείς. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο αλλά τα σημερινά μοντέλα είναι πολύ πιο εύκολα στη συνδεσμολογία τους από τα παλιά στερεοφωνικά συγκροτήματα και έχουν πολύ σαφείς και απλές οδηγίες. Αν μάλιστα αγοράσεις κάποιο από τα compact ή τα φορητά πικάπ, τότε το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι που βρίσκεται η πρίζα στο σπίτι σου.
Τι άλλο μπορείς να κάνεις με ένα πικάπ;
Σε αντίθεση με τα παλιά, τα σημερινά πικάπ είναι εξοπλισμένα και με μερικές επιπλέον εφαρμογές για να ικανοποιήσουν το νεανικό καταναλωτικό κοινό που είναι συνηθισμένο σε «πολυεργαλεία». Έτσι, μπορεί να βρει κανείς πικάπ που να είναι και ραδιόφωνα, mp3 players με υποδοχή για USB, ακόμα και μετατροπείς που μεταφέρουν το περιεχόμενο ενός δίσκου βινυλίου σε μορφή wav ή mp3 στον σκληρό σας δίσκο. Γιατί, κακά τα ψέματα, καλή η νοσταλγία αλλά δεν μπορείς να απαρνηθείς τη μοντέρνα τεχνολογία