Facebooktwitterlinkedinmail

Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων έχουν χάσει τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι από τις συγκρούσεις, με τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης να βρίσκουν απέναντί τους τις διαδηλώσεις των υποστηρικτών της κυβέρνησης. Ένας 17χρονος άνδρας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από άγνωστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην αντικαθεστωτική διαδήλωση στο Σαν Μπερναρντίνο, βορειο-ανατολικά του Καράκας, ενώ μία γυναίκα 23 ετών δέχτηκε επίσης σφαίρα στο κεφάλι, στο Σαν Κριστομπάλ της δυτικής Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, οι θάνατοι αυτοί προήλθαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους υποστηρικτές της, ενώ η κυβέρνηση αμφισβητεί τις πληροφορίες αυτές. Μάλιστα, σύμφωνα με το telesur, η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση, τόσο για την επίθεση στη γυναίκα, όσο και στον νεαρό, για τον όποιο τονίζεται πως δεν ήταν διαδηλωτής αλλά απλώς περνούσε από το σημείο. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες που υποστηρίζουν πως ίσως να έπεσε θύμα ληστείας.

Την ίδια ώρα, καταγγέλλει το θάνατο ενός μέλους της Εθνοφυλακής, κατηγορώντας τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. «Οι ειρηνιστές δολοφόνησαν ένα μέλος της Εθνοφυλακής στο Σαν Αντόνιο ντε λος Αλτος», είπε στην κρατική τηλεόραση. Η εισαγγελία από την πλευρά της επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός στρατιωτικού.

Την Τετάρτη, στο Καράκας διοργανώθηκε η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων», με τεράστια συμμετοχή του κόσμου και τις εικόνες συγκρούσεων που έκαναν το γύρο του κόσμου. Την Πέμπτη, η αντιπολίτευση προχώρησε εξίσου σε κάλεσμα, χωρίς όμως η ανταπόκριση του κόσμου να είναι αντίστοιχη της προηγούμενης ημέρες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, που ωστόσο δεν έκαναν πίσω, με την κυβέρνηση να την κατηγορεί για κλιμάκωση της έντασης, κατευθύνοντας τις διαδηλώσεις της προς εκείνες των υποστηρικτών της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει το AFP, οι διαδηλωτές απαντούσαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Στο μεταξύ, το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο γυναίκας που στέκεται μπροστά από άρμα μάχης, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Τετάρτης. Η άγνωστη γυναίκα, που αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα ως «La Dama», φορά ένα καπέλο με τα εθνικά χρώματα της Βενεζουέλας και έχει τυλιγμένη στο λαιμό της τη σημαία της χώρας της, και στέκεται μπροστά από το τεθωρακισμένο

Το κύμα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την 1η Απριλίου μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναλάβει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου, προκαλώντας διπλωματική κατακραυγή, για να υπαναχωρήσει 48 ώρες αργότερα. Παράλληλα, η χώρα βυθίζεται σε μια κατάσταση ασφυξίας από την οικονομική κρίση, που αδειάζει τα ράφια των σούπερ μάρκετ και εκτοξεύει τον πληθωρισμό που αναμένεται να φθάσει στο 720,5% στο τέλος του 2017, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παρά την υπαναχώρηση του Μαδούρο, η αντιπολίτευση επέμεινε να καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ένταση. «Η αντιπολίτευση είναι περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ, Είναι πιθανόν ότι η (χθεσινή) διαδήλωση θα είναι η μεγαλύτερη κατά του τσαβισμού. Αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις συνέπειες που θα έχει» στη συνέχεια, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Λουίς Βίκτορ Βισέντε Λεόν
thepressproject.gr