Facebooktwitterlinkedinmail

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον REAL FM, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε «δεν είναι τόσο θετικές όσο μπορεί να τις δει κανείς. 

Πιο αναλυτικά, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:
«Την Ελλάδα τη συμφέρει η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και ο προσδιορισμός των όσων θα γίνουν μετά το ’18, που λήγει το πρόγραμμα, ώστε να έχουμε όσο γίνεται πιο καθαρό οδικό και δημοσιονομικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το «κλειδί» για να ενισχυθεί η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που ήδη φανερώνονται τα πρώτα της σημάδια και όλοι προβλέπουν για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να διώξει το ΔΝΤ, το οποίο είναι μέρος του προγράμματος. Επαφίεται στο ίδιο το ΔΝΤ να προσδιορίσει τον ρόλο του χωρίς καθυστερήσεις, για το αν θα συμμετάσχει με πλήρη συμμετοχή, αν θα παραμείνει τεχνικός σύμβουλος ή θα φύγει εντελώς, αν και το τρίτο σενάριο δεν το βλέπω πιθανό. Νομίζω ότι οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε δεν είναι τόσο θετικές όσο μπορεί να τις δει κανείς στην Αθήνα σε μια πρώτη ανάγνωση. Θα θύμιζα την αρχαία φράση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» και νομίζω ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε στοχεύουν κυρίως στο εσωτερικό της πολιτικής σκηνής της Γερμανίας, που είναι ήδη σε προεκλογική περίοδο, και εντέλει αποσκοπούν στην παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Πιέζουν το ΔΝΤ να μείνει και την ίδια ώρα προετοιμάζουν τους Γερμανούς προς δύο κατευθύνσεις: Η μία ότι και να φύγει το ΔΝΤ, που ήταν το σύμβολο της αυστηρότητας, εμείς οι Γερμανοί θα εξασφαλίσουμε μεγάλη αυστηρότητα απέναντι στους Έλληνες, αλλά ταυτόχρονα -το κρυμμένο μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός του- ότι για να μείνει το ΔΝΤ πρέπει κι εμείς οι Γερμανοί να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις στα θέματα της ελάφρυνσης του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το ’18.
Νομίζω ότι η λογική λέει το εξής: Αφού ο Σόιμπλε θέλει περισσότερο από όλους το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα πρέπει και το Βερολίνο να κάνει κάποιες παραχωρήσεις προς την πλευρά της Ουάσιγκτον στα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το ’18 και του χρέους. Για τα δε πρωτογενή πλεονάσματα, ο Παπανδρέου είχε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 6,5%, ο Σαμαράς 4,5% και τώρα βρισκόμαστε στο 3,5%, το οποίο και προσπαθούμε να κατεβάσουμε.
Θεωρώ θετικό ότι στο αίτημα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, εκτός από την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα πλέον συμπλέουν και ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Γ. Στουρνάρας, ως διοικητής της ΤτΕ».
«Τα κόμματα του κέντρου έχουν συμφέρον από  την απλή αναλογική»
Αναφορικά με τα σενάρια ενός νέου εκλογικού νόμου δήλωσε:
«Δεν ωφελεί ούτε το αίτημα περί άμεσων εκλογών, που το θεωρώ άκρως ανεύθυνο και επιζήμιο, ούτε η αναζωπύρωση της εκλογολογίας καθ΄ οιονδήποτε τρόπο. Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής και στήριξα την κυβερνητική πρωτοβουλία να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Νόημα θα είχε μια συζήτηση γι’ αυτό μόνο με πρωτοβουλία των κομμάτων του Κέντρου, που τότε δεν ψήφισαν την κυβερνητική πρόταση. Και εννοώ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Χωρίς αυτά δεν μπορούν να υπάρξουν 200 και επομένως θεωρώ ανώφελη και επιζήμια οποιαδήποτε φιλολογία.
Κατά τα άλλα, επισημαίνω ότι είναι χρήσιμο για τη χώρα και για όλο το πολιτικό σύστημα να εκμεταλλευτούμε την περίοδο μέχρι το 2019, που είναι «καθαρή» από εκλογικές αναμετρήσεις. Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές – όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα κατά τη γνώμη μου- πιστεύω ότι θα είναι έτσι κι αλλιώς πολωτικές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οπότε τα κόμματα του Κέντρου έχουν συμφέρον από την αναλογική. Αν το καταλάβουν αυτό, ας καταθέσουν τα ίδια πρόταση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σταθερότητα και όχι να συζητάμε κάθε τρεις και λίγο για εκλογές»