Facebooktwitterlinkedinmail
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το «όχι» των Ιταλών στην πρόταση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για συνταγματικές αλλαγές.  Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, παραιτήθηκε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας μετά τη συντριπτική ήττα στο δημοψήφισμα για τις προτεινόμενες Συνταγματικές αλλαγές, αλλά ο Έλμαρ Μπροκ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει ο Ρέντσι στην πρωθυπουργία της χώρας. Ο Ρέντσι έκανε το λάθος να συνδέσει την έκβαση του δημοψηφίσματος με το δικό του πολιτικό μέλλον και κατά συνέπεια μετατράπηκε σε ψήφο υπέρ ή εναντίον του, κάτι το οποίο ήταν επιζήμιο διότι αναμείχθηκαν διαφορετικά θέματα”, δήλωσε ο Ελμαρ Μπροκ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).
Εν τούτοις, “επειδή ο Ρέντσι διαθέτει σαφή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θα ήταν δυνατόν ο πρόεδρος τη Ιταλικής Δημοκρατίας να ζητήσει από τον Ρέντσι να προσπαθήσει να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση. Δεν αποκλείω να έχουμε και πάλι μια νέα κυβέρνηση Ρέντσι τον Ιανουάριο”, εκτίμησε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης.
Το γεγονός ότι απορρίφθηκε η συνταγματική μεταρρύθμιση “θα οδηγήσει” κατά τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου “σε περαιτέρω κυβενητικές κρίσεις στην Ιταλία. Θα γίνουν νέες συζητησιες για την μεταρρυθμιστική ικανότητα της Ιταλίας, κάτι το οποίο θα αποδυναμώσει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ενωση”.
Η επόμενη μέρα
Το Bloomberg παρουσιάζει τις πιθανές εξελίξεις μετά την παραίτηση Ρέντσι.
Ο Ρέντσι το απόγευμα της Δευτέρας σύμφωνα με το Bloomberg,  θα μεταβεί στον πρόεδρο της χώρας Sergio Mattarella για να επιδώσει την  παραίτησή του. Στόχος του Mattarella θα είναι να διευκρινίσει εάν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Υπάρχει ενδεχόμενο να ζητήσει από τον Ρέντσι να αναστείλει για μικρό χρονικό διάστημα την παραίτησή του για να επιτρέψει στον πρόεδρο να ξεκινήσει συζητήσεις και με τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα και τους ηγέτες των κομμάτων.
Ο πιθανός διάδοχος του Ρέντσι, θα είναι κάποιος από τους συμμάχους του στην κυβέρνηση, όπως ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan, ο Γερουσιαστής Pietro Grasso ή ο υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini. Ο Ρέντσι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού.
Αυτό που αναμένεται να ζητήσει ο πρόεδρος Mattarella είναι σταθερότητα. Ο πρόεδρος της χώρας ποτέ δεν στήριξε την άποψη του Ρέντσι ότι εάν χάσει το δημοψήφισμα θα πρέπει να παραιτηθεί καθώς, τουλάχιστον στα χαρτιά η ψήφος στο δημοψήφισμα ήταν για Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος θα ζητήσει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2018, χρονιά όπου είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στη χώρα, αλλά το κατά πόσο μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να μακροημερεύσει εξαρτάται από τους ηγέτες των κομμάτων.
Ο Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλλο, το οποίο υποστηρίζει ότι είναι αντισυστημικό, ζητάει την άμεση παραίτηση Ρέντσι και την άμεση διενέργεια εκλογών. Ο Γκρίλλο βρίσκεται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις στον πρώτο γύρο των εκλογών και μπορεί να κερδίσει με ποσοστό έως 53%. Εάν το κόμμα κερδίσει σχεδιάζει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το εάν η Ιταλία θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Την ίδια ώρα ο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, πιθανώς να αναζητάει επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή ως τμήμα της νέας κυβερνητικής συμμαχίας.
Εκτός από το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η προτεραιότητα των κομμάτων είναι η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου. Θα είναι διστακτικοί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην κάτω βουλή γιατί αυτό αυτόματα θα δώσει πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα και αυτό μπορεί να είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Το ευρώ έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2015, από τη στιγμή που ο Ρέντσι ανακοίνωσε την παραίτησή του, στο 1,056 σε σχέση με το δολάριο. Το «όχι» έχει ήδη αξιολογηθεί για τα ιταλικά ομόλογα, και μπορεί οι πρόωρες εκλογές να οδηγήσουν αύξηση, σύμφωνα με αναλυτές συμπεριλαμβανομένων και των αναλυτών της Nomura.
Η πολιτική αστάθεια που θα ακολουθήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες τηςMonte dei Paschi di Siena SpA’s να βρει κεφάλαια. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας πουλάει μετοχές αυτή την εβδομάδα με στόχο να συγκεντρώσει 5 δισ. καθώς ήδη ψάχνει τρόπους να διευθετήσει τα «κόκκινα» δάνεια ύψους 27,7 δισ. ευρώ.
«Πολλοί επενδυτές τώρα διερωτώνται πως η τράπεζα θα καλύψει την προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης» αναφέρει ο Vincenzo Longo, αναλυτής στην  IG Markets iστο Μιλάνο. Οι επενδυτές μπορεί να κάνουν πίσω και να οδηγήσουν το κράτος να αναλάβει ρόλο ή να πιέσουν προς την καθυστέρηση της εκκαθάρισης της τράπεζας. Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις  και σε άλλες τράπεζες που πιέζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική για  ενίσχυση των ισολογισμών τους.
Ευρωπαϊκή αντίδραση
O συμπρόεδρος των Πρασίνων στη Γερμανία Τσεμ Εζντεμίρ φοβάται «περιττές αναταράξεις» για την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. «Ορισμένα θέματα ήταν αμφιλεγόμενα στις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις» έγραψε στο Twitter.
Ο Ρέντσι έθεσε του ψηφοφόρους προ ενός λανθασμένου διλήμματος, να παραιτηθεί δηλαδή, σε περίπτωση ήττας του, έγραψε στο Twitter η επίσης συμπρόεδρος των Πρασίνων Σιμόνε Πέτερ
Η πρώην υπουργός και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και βουλευτής του ίδιου κόμματος Ρενάτε Κίναστ έγραψε στο Twitter: «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πριν 20 χρόνια ότι η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση με την οποία μεγάλωσα θα τεθεί υπό αμφισβήτηση»
Ο συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ χαρακτήρισε το Ματέο Ρέντσι συνυπεύθυνο, διότι συνέδεσε το πολιτικό του μέλλον με την έκβαση του δημοψηφίσματος: «Ο πρωθυπουργός Ρέντσι ήθελε να προωθήσει τη μείωση της δημοκρατίας με το δημοψήφισμα για να εφαρμόσει το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του. Οι θεατρινίστικες βροντές, τα σενάρια καταστροφής όπως επίσης και ο αφανισμός του τραπεζιτικού τομέα, η απειλή εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη συνέβαλαν στη μεγάλη πόλωση» δήλωσε.
Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ έκανε έκκληση να μην ερμηνευτεί το «Όχι» των Ιταλών ως όχι για την Ευρώπη: «Μην τα ανακατεύουμε όλα. Επρόκειτο για ψηφοφορία περί συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, όχι για την Ευρώπη»
Η υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν δήλωσε επίσης ότι δεν αναμένει στο ορατό μέλλον σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση από το όχι των Ιταλών. «Δεν διακρίνω καμιά ήττα της Ευρώπης. Η Ιταλία ψήφισε για μια μεταρρύθμιση του Συντάγματος. Θα ήταν λάθος να μεταφερθεί το αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μια εσωτερική αντιπαράθεση στην Ιταλία».
Μοσκοβισι: Ισχυρή χώρα η Ιταλία, θα αντιμετωπίσει την κατάσταση
Η Ιταλία είναι μια «ισχυρή χώρα» η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την περίοδο αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, μετά την επικράτηση του «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
«Είναι μια ισχυρή χώρα, με ισχυρές αρχές και έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση», επεσήμανε ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
Παραδεχόμενος ότι στην Ιταλία υπάρχει «πολιτική αστάθεια», όπως μαρτυρούν οι πολλές αλλαγές κυβερνήσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι από οικονομικής άποψης «η χώρα είναι εξαιρετικά σταθερή, είναι μια μεγάλη οικονομία, είναι μια χώρα πολύ προσηλωμένη στην Ευρώπη».
Σόιμπλε: Η Ιταλία θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πολιτική του Ρέντσι
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσει κρίση στην ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.
Ο Σόιμπλε τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία το θέμα της Ιταλίας, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη συνομιλήσει με τον Ιταλό ομόλογό του και του υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια λειτουργική κυβέρνηση.
Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι η Ρώμη θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πολιτική του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
Στάινμαϊερ: Ελπίζουμε ότι μια μελλοντική κυβέρνηση για την Ιταλία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση Ρέντσι
Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους αναφερόμενος αποκλειστικά στις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ιταλία:
«Δεν είναι εύκολη η κατάσταση μετά την παραίτηση Ρέντσι, αλλά παραμένει κυβερνητική και όχι πολιτειακή κρίση. Δεν πρόκειται για το τέλος του κόσμου», είπε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και πρόσθεσε : «Ο Ρέντσι με την κυβέρνησή του αυτά που κατάφερε ήταν καλά και ήταν σωστό το βήμα που έκανε. Ελπίζουμε ότι μια μελλοντική κυβέρνηση για την Ιταλία θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Θα δούμε ποιο θα είναι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία»
topontiki