Facebooktwitterlinkedinmail

Σύγχυση προκάλεσε η ανακοίνωση των Αμερικανών ότι ο συριακός στρατός δεν βρίσκεται στην Μαντζίμπ, λίγες ώρες αφότου οι Κούρδοι της Μαντζίμπ ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται στην πόλη, έπειτα από δική τους πρόσκληση. Την παρουσία των συριακών δυνάμεων στη Μαντζίμπ χαιρέτισαν η Μόσχα και η Τεχεράνη, ενώ αιφνιδιασμένη η Τουρκία στέλνει τον Τσαβούσογλου θα συζητήσει το θέμα στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή (Centcom), λίγες ώρες αφότου η Δαμασκός υποστήριξε ότι έστειλε δυνάμεις στη Μαντζίμπ, ο συριακός στρατός δεν έχει εισέλθει στην πόλη.

«Παρά τις λανθασμένες πληροφορίες αναφορικά με αλλαγές στις στρατιωτικές δυνάμεις μέσα στην πόλη Μαντζίμπ (ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται τους τζιχαντιστές) δεν παρατήρησε κάτι που να επιβεβαιώνει αυτές τις δηλώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Centcom, αντισυνταγματάρχης Ερλ Μπράουν.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Centcom κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν «την εδαφική ακεραιότητα της Μαντζίμπ και την ασφάλεια των κατοίκων της».

Όπως τόνισε, η αποστολή των Αμερικανών δεν άλλαξε, αλλά «εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους εταίρους μας στον συνασπισμό, διεξάγοντας ταυτόχρονα μια εθελούσια και ελεγχόμενη αποχώρηση των στρατευμάτων μας και λαμβάνοντας όλα τα δυνατά μέτρα για την ασφάλεια των στρατιωτών μας και των συνεργατών μας επί του πεδίου».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άνδρες του συριακού στρατού και μέλη φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών οργανώσεων έχουν αναπτυχθεί σε τομείς στα βόρεια και δυτικά της Μαντζίμπ, δημιουργώντας μια «ασπίδα» ανάμεσα στην πόλη και τα εδάφη που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που στηρίζει η Τουρκία.

Οι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε επιφυλακή, σε περίπτωση επίθεσης από τις κυβερνητικές δυνάμεις, με τον εκπρόσωπό τους, Γιούσεφ Χαμούντ να δηλώνει ότι έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους. ακόμη δεν έχουν εισέλθει στην πόλη.

Επίσης, υποστήριξε ότι πράγματι και οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν ενισχυθεί γύρω από τη στρατηγικής σημασίας πόλη αλλά ακόμη δεν έχουν εισέλθει στην πόλη.

Τόσο η Ρωσία, όσο και το Ιράν, χαιρέτισαν την παρουσία των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στη Μαντζίμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως η Μόσχα ελπίζει ότι σύντομα η Ουάσιγκτον θα δώσει διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των στρατευμάτων της από τη Συρία.

Όπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, «φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον θέλει να μεταφέρει την ευθύνη της περιοχής» σε άλλους συμμάχους τους.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την παρουσία των συριακών δυνάμεων στη Μαντζίμπ «τεράστιο βήμα προς την αποκατάσταση της εξουσίας την νόμιμης κυβέρνησης σε ολόκληρη την επικράτεια της Συρίας».

Άγκυρα: «Οι Κούρδοι δεν έχουν καμία εξουσία»

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στους Κούρδους της Μαντζίμπ, οι οποίοι «προσκάλεσαν» τον συριακό στρατό.

Όπως τονίζει, οι YPG «δεν έχουν καμία εξουσία να μιλούν εξ ονόματος του λαού της περιοχής», οπότε «δεν μπορούν να προσκαλούν άλλα στοιχεία στην περιοχή».

Επίσης, στη Μόσχα μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου θα συζητήσει τις εξελίξεις στη Συρία.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή και προειδοποίησε όλα τα μέρη να αποφύγουν κάθε «προκλητική ενέργεια», που θα μπορούσε να επιτείνει την αστάθεια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι η κατάσταση στη Συρία παραμένει αβέβαιη αλλά η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στον αγώνα της κατά των Κούρδων «τρομοκρατών».

Επίσης αμφισβήτησε την παρουσία συριακού στρατού μέσα στη Μαντζίμπ λέγοντας ότι πρόκειται για «ψυχολογική ενέργεια» και ότι μίλησε «με τους φίλους του, τις υπηρεσίες πληροφοριών και άλλους και δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο αυτήν τη στιγμή».

Επίσης, είπε ότι μόνη έγνοια της Τουρκίας είναι να ηττηθούν οι Κούρδοι YPG. «Αν οι τρομοκρατικές ομάδες φύγουν, δεν υπάρχει τίποτα από εμάς να κάνουμε».

Ωστόσο, τόνισε, «ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του»

efsyn