Facebooktwitterlinkedinmail

Το σχέδιο του για την Υγεία ξεδίπλωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων απ’ τους γιατρούς για την εγκύκλιο Γκάγκα που προβλέπει εφημερίες με  γιατρούς που θα καλούνται να διαχειρίζονται περιστατικά άσχετα με την ειδικότητά τους.

Χρησιμοποιώντας εκφράσεις που πιο πολύ ήταν μια απόπειρα να θολώσει τα νερά και να μην μιλήσει ευθέως για κλείσιμο νοσοκομείων, αφού οι πρώτες αναφορές είχαν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός άνοιξε πάλι τη σχετική συζήτηση σε εκδήλωση για το κυβερνητικό πρόγραμμα στον τομέα της Υγείας.

Όμως η τοποθέτησή του ήταν σαφής για το πώς βλέπει τη δημόσια Υγεία στην Περιφέρεια. Κάνοντας μια γενική αναφορά σε «νέο υγειονομικό χάρτη στη χώρα» ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε ουσιαστικά το θέμα συγχώνευσης, ενώ απ’ την άλλη είπε πως δεν χρειάζεται να κλείσει καμία δομή.

«Ένα αναπόσπαστο σημείο του προγράμματος μας είναι ο νέος υγειονομικός χάρτης, τον οποίο ήδη μελετούμε, πού χρειαζόμαστε δομή υγείας. Προσοχή, όχι νοσοκομείο. Γιατί κανένα, καμία δομή δεν χρειάζεται να κλείσει.

Και τι πρέπει να κάνουν οι υφιστάμενες δομές υγείας. Και αν είμαστε καλύτερα να έχουμε μέσα σε ένα εύρος 30 χιλιομέτρων τρία μεσαία νοσοκομεία τα οποία υπολειτουργούν ή μπορούμε με κάποιο τρόπο να ξανασκεφτούμε τις υφιστάμενες δομές με ένα τρόπο ο οποίος να είναι πιο αποτελεσματικός» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:  «Ξέρω πολύ καλά τις αντιδράσεις μερικές φορές που αυτή η συζήτηση προκαλεί. «Μα τι θα γίνει με το νοσοκομείο της πόλης μας»; Η απάντηση είναι ότι δεν χρειάζεται να κλείσει καμία δομή».

Αξιολόγηση
Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ρόλος των ασθενών είναι κρίσιμος και σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση των πόρων του ΕΣΥ. Μάλιστα, εμφανίστηκε διατεθειμένος να γίνει την επόμενη 4ετία αξιολόγηση παντού και δη ανάμεσα στις νοσοκομειακές μονάδες και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση θα ξεβολέψει κάποιους, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκέφτομαι μάλιστα εκτεταμένη αξιολόγηση και σε ό,τι αφορά στα κλινικά και τα οικονομικά αποτελέσματα. Τα πρόσωπα μετράνε και η αξιολόγηση θα έχει πολύ αυστηρά κριτήρια» είπε.

«Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα της θεσμοθέτησης του ρόλου των ασθενών στο σχεδιασμό της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας» είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασης του.

Ενίσχυση του ΕΚΑΒ και αύξηση των δαπανών
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε για ενίσχυση του ΕΚΑΒ και δημιουργία έξι βάσεων αεροδιακομιδών και αεροπερίθαλψης.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε, ας πούμε, για ορεινό τουρισμό σε μία ορεινή χώρα κατά βάση, όπως είναι η ηπειρωτική Ελλάδα, και να μην έχουμε ελικόπτερα τα οποία να μπορούν να πηγαίνουν γρήγορα. Αλλά να παρέχουν πραγματική προνοσοκομειακή φροντίδα, όχι απλά τα ελάχιστα τα οποία μπορούν να κάνουν.
Εχουμε αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέσα ήδη δύο αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα τα οποία μας προσέφερε το Ίδρυμα Νιάρχος τα οποία αρχίζουν και πετάνε με μεγαλύτερη συχνότητα.

Γιατί σίγουρα δεν πρέπει να επιβαρύνουμε συνέχεια την Πολεμική Αεροπορία με τέτοιες αεροδιακομιδές και πρέπει και εσείς ως διασώστες που μπαίνετε στα ιπτάμενα μέσα να αισθάνεστε άνετα ότι πετάτε σε ένα μέσο το οποίο είναι απολύτως ασφαλές» είπε.

Για το νοσηλευτικό προσωπικό επανέλαβε την ανάγκη να προσληφθούν 10.000 πρόσθετοι νοσηλευτές εντός των επομένων 4 χρόνων, ενώ μίλησε για αύξηση των απολαβών και αισθητή βελτίωση των συνθηκών εργασίας των νοσηλευτών χαρακτηρίζοντας «ανάγκη» να εκσυγχρονιστούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Την ίδια ώρα πάντως δεν φαίνεται να τον απασχολούν οι οργισμένες ανακοινώσεις από ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική για τα Κέντρα Υγείας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως δρομολογείται η ανακατασκευή 156 Κέντρων Υγείας.

Ωραιοποίηση για την κατάσταση του ΕΣΥ
«Θα έχουμε μεγάλη στοχοπροσήλωση την δεύτερη 4ετία στην καταπολέμηση των παθογενειών, θέλουμε να επιφέρουμε μία επανάσταση στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» επισήμανε στην αρχή της παρέμβασης του, ενώ επανέλαβε πως το ΕΣΥ άντεξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοιού και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι κάθονται και κάθισαν στις «ηλεκτρικές» καρέκλες του Υπουργείου Υγείας».

Μιλώντας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του έκανε λόγο για αύξηση κατά 37% των δαπανών υγείας, και αναφέρθηκε στην αύξηση του απόλυτου αριθμού των νοσηλευτών, αλλά και στην αύξηση κατά 10% των αμοιβών των ιατρών. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση των αριθμών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στάθηκε ιδιαίτερα στο θεσμό του προσωπικού ιατρού.

«Αποτελεί δέσμευση μου ό,τι μπορούμε να εξοικονομήσουμε από τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ να επανεπενδύεται στην Υγεία εκτός από τους πόρους, που έχουν ήδη προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ευρύτερα». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα βήματα που έχουν γίνει στην ψηφιοποίηση της Υγείας.

«Στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία έχουμε ρίξει θεμέλια, κάπου έχουμε χτίσει ορόφους κάπου πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, πάντως έχουμε συγκροτημένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει στον τομέα της Υγείας τα επόμενα 4 χρόνια και ευελπιστούμε να μας δώσουν οι πολίτες την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας» σημείωσε.

Αναφορικά με τα ζητήματα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία παγκόσμια «βόμβα» και επέμεινε ότι θα χρειαστεί να ανακατευθυνθούν επιπρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος

efsyn