Facebooktwitterlinkedinmail

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στην «Ωρα του πρωθυπουργού» για την «κατάσταση γενικευμένης ανομίας που κυριαρχεί στα πανεπιστήμια» στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πανεπιστημιακό άσυλο, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμηνύει ότι το άσυλο θα καταργηθεί και τον πρωθυπουργό να του απαντάει ότι με ψεύδη και καταστροφολογία επενδύει σε μια ατζέντα που θα ευνοήσει μόνο τη Χρυσή Αυγή, η οποία και την ανέδειξε από το 2013.

«Το μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσφέρει ίση αντιμετώπιση σε όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Με την εμμονή σας απαγορεύετε στην Ελλάδα να γίνει το ίδιο. Είστε υποκριτές, αναχρονιστές, κολλημένοι στον Μεσαίωνα», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας τη θέση του για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει μίσος για το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο στοχοποιεί λειτουργώντας υπέρ των ιδιωτικών.

Πιο αναλυτικά, κατά την πρωτολογία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια και αναρωτήθηκε: «Με ποιους είστε; Με τους καθηγητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους ή με τις συμμορίες των τραμπούκων που έχουν εισχωρήσει στα ιδρύματα; Εμείς είμαστε με τη νομιμότητα, με την κανονικότητα».

Απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε «Είστε υπερήφανος που έχετε αφήσει τα δημόσια πανεπιστήμια σε αυτή την κατάντια; Επιμένετε ότι αυτό το πρόβλημα αφορά λίγους, ενώ αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία» και πρόσθεσε ότι «αν τα πανεπιστήμια θέλουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο προστασίας τους, είμαστε εδώ να το συζητήσουμε. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, τα πανεπιστήμια θα έχουν την προστασία που έχει ο δημόσιος χώρος. Το αίσχος που πάει να επικρατήσει, θα τελειώσει. Η γνώση θα προστατεύεται».

«Η νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια πάει να γίνει καθεστώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα επειδή δεν θέλει», τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άνοιξε «τις πόρτες στην ανομία και στη βία και ζητάτε από τους φοιτητές να διαφυλάξουν το άσυλο».

«Στην Ελλάδα τού κυρίου Τσίπρα ο μόνος χώρος που δεν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα την άποψή σου είναι το Πανεπιστήμιο», είπε επίσης.

«Εάν σήμερα ένας πολίτης φωνάξει “βοήθεια” εντός του πανεπιστημίου, ο αστυνομικός πρέπει να ρωτήσει “είναι πλημμέλημα; Γιατί αν είναι δεν μπορώ να παρέμβω», είπε επίσης και διεμήνυσε ότι «το άσυλο θα καταργηθεί, δεν θα αλλάξει απλώς ο νόμος, θα καταργηθεί» και πως «τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν, όσοι ασχημονούν θα πεταχτούν έξω από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Περιγράφοντας την κατάσταση υποστήριξε ότι εγκληματικές ομάδες έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια, γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και διακίνηση λαθραίων προϊόντων, ενώ οι συλλογικότητες έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε γιάφκες και ορμητήρια, υποστήριξε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι την ερώτησή του ουσιαστικά την συνυπογράφουν 1.500 φοιτητές, οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολλοί πανεπιστημιακοί, περισσότεροι από 400 καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «που φοβούνται πια γιατί κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και ζητούν από την Πολιτεία να εγγυηθεί τα στοιχειώδη δικαιώματά τους».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Την ερώτησή μου τη συνυπογράφουν άτυπα όλοι αυτοί οι καθηγητές, όπως και φοιτητές που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στις σχολές τους, καθηγητές που καταγγέλλουν περιστατικά ξυλοδαρμών και απειλών. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσετε κ. Τσίπρα, όχι μόνο σε μένα. Ως πότε θα συγκαλύπτετε την “ομερτά” της ατιμωρησίας με πράξεις και παραλήψεις, ως πότε θα ανέχεστε παρακρατικές φασιστικές πρακτικές αυτών των ομάδων; Με ποιους είστε; Είστε με τους καθηγητές, τους φοιτητές, και τους εργαζόμενους ή με τις συμμορίες των τραμπούκων και τον υπόκοσμο που έχει διεισδύσει στα πανεπιστήμια;».

Έδειξε μάλιστα φωτογραφίες από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να δείξει την «κατάντια» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

«Ξεκινήσατε την παρέμβασή σας με αναφορά στη δική μου συνέπεια. Θέλω να σας θυμίσω ότι είμαι ίσως ο μόνος πρωθυπουργός, με εξαίρεση ίσως τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν έχω αρνηθεί να απαντήσω σε ερώτηση πολιτικών αρχηγών. Σας θυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε απαντήσει ποτέ σε ερώτηση πολιτικών αρχηγών», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγή της ομιλίας του.

Κατηγόρησε, δε, τον Κ. Μητσοτάκη ότι πολιτεύεται με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία παντού.

« Ισχυρίζεστε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «ότι επί των ημερών της κυβέρνησής μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτό έγινε λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου, για να συμπληρώσει: Πρόκειται για διπλό ψέμα. Πρώτον, γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης τα κρούσματα είναι μειωμένα και δεύτερον, το βασικό σας επιχείρημα ότι ο νόμος απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας είναι ψευδές».

«Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και θύμισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «το Πολυτεχνείο κάηκε επί των ημερών σας».

«Η ατζέντα που έχετε επιλέξει δεν θα σας ευνοήσει πολιτικά. Αν κάποιους θα ευνοήσει πολιτικά είναι εκείνους που την ανέδειξαν. Την ίδια μονομανία για την ανομία και εγκληματικότητα ανέδειξαν την περίοδο 2013 και 2014 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «υποκρισία» που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου.

«Έχετε στοχοποιήσει τον κ. Παρασκευόπουλο, προκειμένου να αναδείξετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την παραβατικότητα. Το πόρισμα της Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει» υποστήριξε και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ανέφερε: «Εσείς, προφανώς, κύριε Μητσοτάκη, δεν κάνατε ούτε αυτό».

Το πόρισμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρότεινε τη δημιουργία σε κάθε πανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (πρυτάνεις, εισαγγελέας, αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου.

«Το πόρισμα στάλθηκε στις Συγκλήτους και στις φοιτητικές παρατάξεις μαζί με τις νεολαίες των κομμάτων. Η ΟΝΝΕΔ λίγα λεπτά από τότε που το πήρε, πρόλαβε και έστειλε απάντηση που έλεγε ότι είναι φαιδρό. Ο κύριος Μητσοτάκης έβγαλε ένα tweet ότι είναι “κατάπτυστο”. Αυτός είναι ο διάλογος που λέτε ότι επιδιώκετε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε χρέος απέναντι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και καταλόγισε στον Κ. Μητσοτάκη επιλεκτική όραση εξηγώντας:

«Βλέπετε τα περιστατικά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά για κάποιο λόγο η ματιά σας σταματάει στην είσοδο του κτιρίου. Δεν πάει λίγο παραμέσα. Δεν βλέπετε πως, στο ίδιο το πανεπιστήμιο αυτό, η φοιτητική σας παράταξη συνελήφθη να έχει στήσει μια ολόκληρη φάμπρικα για να κάνει αντιγραφή στις εξετάσεις. Και πριν λίγο καιρό, στην Πάτρα, πάλι η παράταξής σας, η ΔΑΠ, βγήκε και υποστήριξε δημοσίως τους 106 φοιτητές που αντέγραψαν και παρέδωσαν όλοι σχεδόν την ίδια εργασία!»

Κατά τη δευτερολογία του ο Κυρ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «μήπως η προκλητική ανοχή στα διάφορα γκρουπούσκουλα είναι προετοιμασία για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα, όταν υπάρξει μία αλλαγή που όλα δείχνουν ότι θα έλθει, να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα» και πρόσθεσε:

«Θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, τότε που έκλεινε το μάτι σε αυτούς που το 2008 έκαιγαν την Αθήνα. Την παραβατικότητα αυτού του είδους την έχουμε πληρώσει με αίμα και δεν πρόκειται να την ανεχθούμε».

Απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα σημείωσε: «Είτε δεν αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στη χώρα, είτε επιλέξατε να μην ακούτε τι σας είπα. Δεν είπα ότι τα φαινόμενα βίας και ανομίας είναι καινούργια, σας κατηγόρησα ότι με τη δική σας συνειδητή ανοχή τα φαινόμενα βίας και ανομίας έχουν εκτραχυνθεί επί των ημερών σας».

Συνεχίζοντας, ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Θεωρείτε λογικό εντός του πανεπιστημίου να υπάρχει μία συλλογικότητα που στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της ένοπλης βίας, πρέπει ή δεν πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος όταν υπάρχει κατάληψη δημόσιου χώρου; Είναι εναρμονισμένο με τη δική σας λογική για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος δικαίου; Υπάρχει πανεπιστήμιο σήμερα στην Ευρώπη που να παρουσιάζει την εικόνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου; Είστε σοβαρός κ. Τσίπρα; Έχετε περπατήσει στην Πατησίων;».

Απαντώντας και στην τοποθέτηση Τσίπρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι το μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσφέρει ίση αντιμετώπιση σε όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και πρόσθεσε: «Με την εμμονή σας απαγορεύετε στην Ελλάδα να γίνει το ίδιο. Είστε υποκριτές, αναχρονιστές, κολλημένοι στον Μεσαίωνα».

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «με την αλαζονική σας τοποθέτηση σήμερα κ. Τσίπρα περιφρονήσατε τους καθηγητές και τους φοιτητές που εκφράζουν την αγωνία τους για αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο και βοηθήσατε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε από εσάς».

Τέλος, ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού την επόμενη Παρασκευή και για τα ζητήματα του προσφυγικού και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τη μεθεπόμενη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει μίσος για το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο στοχοποιεί λειτουργώντας υπέρ των ιδιωτικών.

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε αιώνες πριν. Η γνώση είναι ζωντανός οργανισμός και η πρόσβαση στη γνώση πρέπει να είναι καθολική, ανεξαρτήτως καταγωγής ή ταξικής θέσης. Αντιλαμβάνεστε το καθολικό δικαίωμα πρόσβαση της γνώσης ως ισοπέδωση, αλλά εμείς υποστηρίζουμε ένα σύστημα που θα γεννά άριστους και άξιους ανεξάρτητα από την ταξική θέση και την προέλευση του καθενός», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Θέλετε υποταγή των Πανεπιστημίων στην αγορά και η αγορά να ορίζει τον προσανατολισμό της έρευνας. Αν η αγορά ορίζει την παρεχόμενη γνώση και η εκπαίδευση γίνεται αναλώσιμο εμπόρευμα, η κοινωνία καταρρέει. Η γνώση είναι αυταξία και όσο περισσότεροι είναι μορφωμένοι τόσο καλύτερο για την κοινωνική πρόοδο».

«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Έχουμε επιχειρήματα, εναλλακτικό σχέδιο και όραμα για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., κύριε Μητσοτάκη, προκάλεσε το 2014 την απόλυση 1.600 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ προκαλώντας την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων», κατέληξε ο κ. Τσίπρας

efsyn