Facebooktwitterlinkedinmail

Καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης ζήτησε από όλους τους βουλευτές ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στη Συμφωνία των Πρεσπών, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση και ανέλυσε τα επόμενα σημαντικά βήματα και προκλήσεις για την κυβέρνησή του.

Χαρακτήρισε ως «την πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής» τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, σημειώνοντας ότι ήταν μια επιλογή πολιτικής ευθύνης.

Έκανε λόγο για μια δύσκολη τριετία με σκληρούς πολιτικούς αγώνες και δύσκολες αποφάσεις.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα. Η αυγή του 2019 είναι η αυγή μιας νέας εποχής για την Ελλάδας» τόνισε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει ότι υπάρχει ακόμη δύσκολος δρόμος στην πορεία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει μπροστά της συνταγματική θητεία 9 μηνών με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει» διευκρινίζοντας:

  • Έχουμε μπροστά μας, πρώτα από όλα, και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Για την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, αλλά και για να βάλουμε ένα τέλος στους θεσμούς της ατιμωρησίας.
  • Τις διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα εκείνων που θέλουν να καταχραστούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός. Και αποτελούν ρυθμίσεις ντροπής για το κοινοβούλιο την δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα. («Και ξέρω ότι αρκετοί από σας δεν θέλετε αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση. Δεν νιώθετε άνετα με αυτήν. Αλλά θα αναγκαστείτε να την υποστείτε»).
  • Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην πορεία που έχουμε χαράξει για την ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης των εργαζομένων.
  • Τη ρύθμιση των 120 δόσεων ώστε να ανακουφιστούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία.
  • Το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη στήριξη της στεγαστικής πολιτικής. Με την επιδότηση των δόσεων των δανειοληπτών για δάνεια πρώτης κατοικίας αλλά και την επιδότηση ενοικίου.
  • Έχουμε επίσης την ολοκλήρωση της συζήτησης και την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος. Για να επιλυθεί άλλη μια εκκρεμότητα δεκαετιών και οι σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας να εξορθολογιστούν και να μπουν σε στέρεες βάσεις.

«Για να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία. Αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμηρή ήταν η κριτική του πρωθυπουργού προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ιδιαίτερα για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων για το 2019.

«Την πετύχαμε έχοντας απέναντί μας την εμμονική στάση ενός μέρους των δανειστών μας, του ΔΝΤ και τη δική σας θλιβερή στάση. Θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικής αναξιοπρέπειας. Από τα παρακάλια στο Βερολίνο, μέχρι τις υποδείξεις στον επίτροπο Μοσκοβισί» σημείωσε.

Μια κυβέρνηση που λοιδορήθηκε

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ. ΕΛΛ. λοιδορήθηκε και σε κάθε «επικίνδυνη στροφή επιχειρούσαν να τη ρίξουν στα βράχια η αντιπολίτευση και τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος».

Επανέλαβε ότι θεωρεί τη συνεργασία αυτή «έντιμη και ειλικρινή», όμως επισήμανε ότι διαφωνεί με την απόφαση του Πάνο Καμμένου να αποχωρήσει, αλλά τη σέβεται.

«Έπραξα το πατριωτικό καθήκον»

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός είπε: «Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Δοθήκαμε σε αυτήν την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις, με έναν γείτονα απρόβλεπτο και προκλητικό πολλές φορές στα ανατολικά μας.

«Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον μού επέβαλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία. Και είμαι βέβαιος ότι πράξαμε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό», σημείωσε, για να προσθέσει «πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του προς τη Νέα Δημοκρατία αλλά και το Κίνημα Αλλαγής έκανε λόγο για «πολιτικούς αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για τον τόπο»  γιατί «σήμερα παριστάνουν ότι διαφωνούν μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί».

«Ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του συντηρητικού ακροατηρίου» είπε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι εκεί βρίσκεται η διαφορά με τον Π. Καμμένο.

Ποια είναι η κυβέρνηση κουρελού;

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε αναπάντητες και τις πρόσφατες δηλώσεις περί «κυβέρνησης κουρελού», σημειώνοντας «να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκρατήσανε το 2011 οι για 40 χρόνια εχθροί και σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας, μάλιστα πρωθυπουργό έναν τεχνοκράτη, μη εκλεγμένο χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση».

Οι αποστάτες

Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τα περί αποστασίας και αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το… οικογενειακό του παρελθόν.

«Ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει  τη κίνηση βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στηλιτεύοντας τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες με τις απειλές και στοχοποιήσεις βουλευτών, ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επισήμανε ότι όχι μόνο ανέχεται, αλλά ενορχηστρώνει «πρακτικές μηχανισμών που θυμίζουν άλλες εποχές».

«Θα έχετε το πολιτικό θάρρος να καταδικάσετε;» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε «τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε; Θα φοβίσετε πράγματι τους εκλεγμένους βουλευτές;».

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να σταθούν έντιμα απέναντι στη συνείδησή τους και το συμφέρον του τόπου και του λαού.

«Η δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Η δημοκρατία στον τόπο μας θα νικήσει, να είστε σίγουροι», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

efsyn