Facebooktwitterlinkedinmail
Εργαζόμενη σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ έκανε το «λάθος» να χρησιμοποιήσει, λίγα λεπτά πριν κλείσει το μαγαζί, την ίδια μηχανή κοπής για να κόψει αλλαντικά και τυριά, επειδή είχε καθαρίσει τη δεύτερη μηχανή. Ο πελάτης απευθύνθηκε στα κεντρικά της εταιρείας, ζητώντας ουσιαστικά την απόλυσή της.

«Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο». Το σύνθημα που αποτελεί τον χρυσό κανόνα του καπιταλιστικού συστήματος και έχει τις ρίζες του στην Αμερική των μεγαλεμπόρων των τελών του 1800 έχει καταλήξει να αποτελεί βραχνά για τους απανταχού εργαζόμενους στους τομείς εξυπηρέτησης πελατών, ενώ συχνά προκαλεί ακόμη και τα όρια της κοινής λογικής.

Οπως μαθαίνουμε, πριν από μερικές μέρες, ένας πελάτης μπήκε στο κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην πόλη της Ορεστιάδας, λίγα λεπτά πριν αυτό κλείσει και ζήτησε αλλαντικά και τυρί σε φέτες. Καθώς η ώρα ήταν περασμένη είχαν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες κλεισίματος

Αυτό σημαίνει ότι η μία από τις δύο μηχανές κοπής είχε καθαριστεί και έτσι η εργαζόμενη που βρισκόταν εκείνη την ώρα στα ψυγεία με τα αλλαντικά και τα τυριά έκοψε τις ποσότητες των προϊόντων στην ίδια μηχανή. Ο πελάτης θεώρησε ότι αυτό δεν ήταν σωστό και διαμαρτυρήθηκε στη διεύθυνση του καταστήματος.

Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο δυσαρεστημένος πελάτης δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά απευθύνθηκε και στα κεντρικά της εταιρείας, ζητώντας ουσιαστικά την απόλυση της υπαλλήλου. Η επιθυμία του εισακούστηκε και η εργαζόμενη απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Η είδηση της απόλυσης της επί 15 χρόνια εργαζόμενης προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το περιστατικό έγινε γνωστό στην τοπική κοινωνία, όχι επειδή κατήγγειλε η ίδια η εργαζόμενη την απόλυσή της, αλλά επειδή τακτικοί πελάτες του καταστήματος ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι έχει συμβεί, καθώς έπαψαν να τη βλέπουν στο σύνηθες πόστο της.

Μάλιστα, ξεκίνησε διαδικασία συλλογής υπογραφών, με τις οποίες οι υπογράφοντες ζητούν την ανάκληση της απόλυσης.

«Ας είμαστε πιο επιεικείς με τους συνανθρώπους που εργάζονται εδώ και μας εξυπηρετούν καθημερινά! Πρόσφατα, μετά από καταγγελία πελάτη (δηλαδή ενός από εμάς), απολύθηκε υπάλληλος που μας εξυπηρετούσε άψογα και με υποδειγματική συμπεριφορά για πολλά χρόνια. Αφορμή ήταν μία επουσιώδης “παράλειψη”… Οι πελάτες που θεωρούμε πως η απομάκρυνση της εν λόγω υπαλλήλου είναι άδικη, προσβλητική και απαράδεκτη, ζητάμε από την κεντρική διεύθυνση της εταιρείας να λάβει υπόψη και τη δική μας γνώμη (και όχι μόνο του καταγγέλλοντος) και να άρει την απόλυσή της», αναφέρει το κείμενο αλληλεγγύης, το οποίο μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο έχουν υπογράψει περίπου 200 άτομα.

Από στόμα σε στόμα και μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, οι λεπτομέρειες της υπόθεσης έφτασαν μέχρι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας, το οποίο κινητοποιήθηκε αμέσως.

Πρωτοβουλία πελατών

 Συλλογή υπογραφών για την ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης

«Ρωτήσαμε αν κάποιος από τους εκπροσώπους μας έμαθε κάτι σχετικό, αλλά κανείς δεν γνώριζε κάτι. Το αφήσαμε, αλλά το ζήτημα ξαναπροέκυψε όταν ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών από ατομική πρωτοβουλία πελατών του καταστήματος Μασούτη στην Ορεστιάδα. Επειτα από σειρά ερωτημάτων διασταυρώσαμε μέσω του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ότι όντως η απόλυση έγινε από το συγκεκριμένο κατάστημα. Δυστυχώς αν δεν γινόταν η κινητοποίηση δεν θα το μαθαίναμε», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας, Πέτρος Χασανίδης.

«Αν οι εργαζόμενοι δεν βγαίνουν να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, τότε δεν μπορούμε κι εμείς να κάνουμε πολλά. Ακόμη κι αν δεν θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος, ας έρθει ένας γνωστός ή συγγενής του να το καταγγείλει», κάνει έκκληση ο Π. Χασανίδης, ο οποίος σχολιάζει με δηκτικό τρόπο την απόλυση:

«Αν ο λόγος που απολύθηκε η εργαζόμενη είναι αυτός που μαθαίνουμε, τότε λυπάμαι για την επιχείρηση και γι’ αυτούς που δίνουν τα βραβεία, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια τής είχαν δώσει το βραβείο για το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Αν ισχύουν αυτά, τότε πρόκειται για σκλαβοπάζαρο. Ειδικά αν το συνδυάσουμε και με την περίεργη σιωπή των εργαζομένων, η οποία υποδηλώνει τρομοκρατία και φόβο. Ψάχναμε δέκα μέρες να βρούμε τι συμβαίνει, γιατί κανείς δεν μιλούσε»

efsyn