Facebooktwitterlinkedinmail

Είναι ο εφιάλτης για όσους προωθούν τη νέα, δυναμική Γαλλία: Τεράστιοι σωροί από σακούλες σκουπιδιών ξεχειλίζουν από κάδους κοντά στον καθεδρικό ναό της Notre-Dame στην καρδιά του Παρισιού, διαδηλωτές στο Μπορντό έβαλαν φωτιά στις πόρτες του Δημαρχείου και μάχες με δακρυγόνα ξεσπούν σε μεγάλες πόλεις ανάμεσα στα ΜΑΤ και διαδηλωτές.
Τέτοιες εικόνες, τις οποίες μεταφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg, αναβοσβήνουν στις τηλεοπτικές οθόνες σε όλο τον κόσμο δείχνουν μια χώρα να έχει επιστρέψει στους δαίμονες των οργισμένων διαδηλώσεων στους δρόμους που έφεραν πολιτικές κρίσεις και οικονομική αδράνεια στους διαδοχικούς Γάλλους προέδρους. Και το έναυσμα για αυτήν την τελευταία παλινδρόμηση είναι ο αρχιτέκτονας της αλλαγής: ο Εμμανουέλ Μακρόν, του οποίου η πεισματική επιμονή να εμπλακεί στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αναζωπύρωσε την εργασιακή αναταραχή, βάθυνε τις ρωγμές στο κοινοβούλιο, παραλίγο να ρίξει την κυβέρνησή του και τώρα απειλεί με παράλυση για τους τέσσερα χρόνια που μπορεί ακόμα να μείνει στο αξίωμα.

 

Η αναταραχή κινδυνεύει να καταστήσει τον Μακρόν έναν χωλό πρόεδρο, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει νέες φιλικές προς τις επιχειρήσεις πρωτοβουλίες αφού οι προηγούμενες πολιτικές του βοήθησαν να γίνει η Γαλλία ο κορυφαίος προορισμός της Ευρώπης για ξένες επενδύσεις και αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από το Brexit, παρέχοντας μια άλλη βάση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μακριά από το Πολιτικές αντιξοότητες του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

«Κάθε άλλο άτομο που συναντώ ρωτά για αυτές τις εικόνες», δήλωσε ο Antoine Papiernik , πρόεδρος και διευθύνων εταίρος στη Sofinnova Partners,γαλλική επενδυτική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, σε συνέδριο στην Καλιφόρνια. «Αυτό μας κολλάει και συνεχίζει να επιστρέφει. Η Γαλλία είναι δύσκολο να αλλάξει. Εάν αυτό συνεχιστεί για τρεις μήνες, ίσως οι επενδυτές στα κεφάλαιά μας να δουν αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο για τη Γαλλία».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γάλλοι είναι αντίθετοι στη μεταρρύθμιση και υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις

Η προσπάθεια του Μακρόν να αυξήσει το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62 – φέρνοντάς το πιο ευθυγραμμισμένο με τους ευρωπαίους γείτονες της Γαλλίας – έχει αγγίξει κάτι βαθύτερο: τον γαλλικό τρόπο ζωής και ένα κοινωνικό μοντέλο με κοινωνική προστασία. Με τον πόλεμο (οικρανικό) να συνεχίζεται στην Ευρώπη, τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και άλλες οικονομικές ανησυχίες, η αποφασιστικότητά του να προχωρήσει τώρα έχει μετατρέψει τη μεταρρύθμιση σε μια υπαρξιακή μάχη που συνδυάζει κάθε δυσαρέσκεια.

“Δεν υπάρχει πλειοψηφία να κυβερνήσει, ούτε πλειοψηφία για να ανατρέψει την κυβέρνηση”
«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο», δήλωσε η Christelle Craplet , επικεφαλής της BVA Opinion, γαλλικής εταιρείας δημοσκόπησης. «Πρόκειται για μια τεταμένη κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει πλειοψηφία για να κυβερνήσει ούτε πλειοψηφία για να ανατρέψει την κυβέρνηση».

«Αυτός είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας και πραγματικά πιστεύω ότι αφού τα πράγματα συνεχίσουν να πάνε στραβά όπου βλάπτουν την κυβέρνηση, όπως οι ελλείψεις καυσίμων ή τα βουνά από σκουπίδια, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μπορεί να αποσυρθεί», δήλωσε η 27χρονη Laure Lafitte. ηλικιωμένος εργαζόμενος σε παιδική φροντίδα, ο οποίος διαδήλωσε την Πέμπτη στην πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι.

Το συλλογικό τους άγχος παρέχει τροφή στους ηγέτες των ακραίων κομμάτων της χώρας, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν στα αριστερά, οι οποίοι στρέφονται όλο και περισσότερο στις εκλογές après-Macron το 2027.

Η πτώση

Ο Μακρόν έδειξε ότι έλαβε το μήνυμα της οριακής επανεκλογής του στις προηγούμενες εκλογές. Μάταια. Ονομάστηκε «πρόεδρος των πλουσίων» από τους επικριτές του, αφού μείωσε το εύρος του φόρου περιουσίας στη χώρα, στους πολίτες της οποίας περιλαμβάνεται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο μεγιστάνας πολυτελείας Bernard Arnault. Πέρυσι, η κυβέρνησή του απέρριψε τις εκκλήσεις για ευρεία εισφορά στα απροσδόκητα κέρδη.

Συχνά χαρακτηρισμένος ως απόμακρος, αλαζονικός και χωρίς επαφή με τον απλό πολίτη, ο Μακρόν κέρδισε επανεκλογή αφού πολλοί ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του το 2022 αποκλειστικά για να εμποδίσουν την ακροδεξιά, εθνικιστή υποψήφια Λεπέν. Τη νύχτα της επανεκλογής του τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο Μακρόν υιοθέτησε έναν αχαρακτήριστα ταπεινό τόνο, αναγνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί να δημιουργήσει εκ νέου έναν νέο συναινετικό τρόπο διακυβέρνησης.

Ένα μήνα αργότερα, ο Μακρόν κάλεσε τους ηγέτες των συνδικάτων σε γεύμα για να συζητήσουν τη νέα μέθοδο. Ο François Hommeril, ο ηγέτης της ομάδας εργαζομένων CFE-CGC, θυμάται μια ευχάριστη ατμόσφαιρα συνοδευόμενη από εκλεκτό κρασί – ένα Chateau Pape Clément του 2014 – καθώς ο πρόεδρος μιλούσε για την αποφασιστικότητά του να αλλάξει τρόπους. Όταν η συζήτηση στράφηκε σε μια υποσχεμένη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ο Χόμεριλ προειδοποίησε ότι ακόμη και τα μετριοπαθή εργατικά συνδικάτα δεν θα αποδεχτούν το σχέδιό του για τη χρηματοδότηση μιας γενικής αναμόρφωσης κάνοντας τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο.

«Απαντά πάντα ότι κάπως συμφωνεί », είπε ο Χόμεριλ. «Ο Μακρόν είναι έτσι: λέει ότι συμφωνεί μαζί σου, αλλά «ας κάνουμε αυτό που λέω, εντάξει;»

Με το κόμμα του Μακρόν να χάνει την πλειοψηφία του στις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, αυτή η προσέγγιση τον οδήγησε σε αδιέξοδο. Η υποστήριξη που χρειαζόταν από τους νομοθέτες της συντηρητικής αντιπολίτευσης μαράθηκε καθώς ο Μακρόν απείλησε επανειλημμένα να διαλύσει το κοινοβούλιο – κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να τους απωθούσε από τις έδρες τους – και η κυβέρνησή του αρνήθηκε να αποσυρθεί από την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης παρά τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στους δρόμους της δεκαετίας. και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων ήταν αντίθετη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανάλυση του Bloomberg

 

Στους δρόμους βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ο γαλλικός λαός με αφορμή της μεταρρυθμίσεις Μακρόν στο συνταξιοδοτικό. Ωστόσο ένα ακόμα μέτωπο φαίνεται να προστίθεται στις αντιδράσεις των πολιτών που αυτή την φορά έχει να κάνει με το νερό.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην επαρχία Σεντ Σολάν, χιλιάδες πολιτών έσπευσαν να υπερασπιστούν το νερό ως δημόσιο αγαθό απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια εκμετάλλευσης του υδροφόρου ορίζοντα για εντατική γεωργική εκμετάλλευση

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν για μια ακόμα ημέρα στη δυτική Γαλλία, ενώ παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στον απόηχο των μεγάλων κινητοποίησεων ενάντια στο συνταξιοδοτικό που οδήγησαν και στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στο Παρίσι.

Ειδικότερα, εκρηκτική είναι η κατάσταση στο διαμέρισμα Ντε Σεβρ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, καθώς σήμερα το μεσημέρι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που αντιτίθενται στο σχέδιο κατασκευής δεξαμενών νερού για τις ανάγκες αγροτικών καλλιεργειών.

 

Στη επαρχία Σεντ Σολάν, εκατομμύρια πολιτών έσπευσαν να υπερασπιστούν το νερό ως δημόσιο αγαθό απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια εκμετάλλευσης του υδροφόρου ορίζοντα για εντατική γεωργική εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση Μακρόν έχει προγραμματίσει την κατασκευή τεχνητών λιμνών (ταμιευτήρων) στην επαρχία, με πολλούς περιβαλλοντολόγους και πολίτες από τον αριστερό χώρο να αντιτίθενται στα σχέδια.

 

Όπως μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, μέχρι στιγμής πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά, εκ των οποίων ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Για την επιβολή της τάξης, περίπου τρεις χιλιάδες αστυνομικοί έχουν μεταβεί το σημείο.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι πέντε αστυνομικά οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

 

Το έργο της κυβέρνησης στοχεύει στην αποθήκευση νερού που αντλείται από τα νερά το χειμώνα, προκειμένου να ποτίζει τις καλλιέργειες το καλοκαίρι όταν οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες», όπως γράφει η εφημερίδα «Le Monde».

H κυβέρνηση Μακρόν, όπως και οι υποστηρικτές του έργου, το θέτουν ως προϋπόθεση για την επιβίωση των αγροκτημάτων ενόψει της απειλής επαναλαμβανόμενων ξηρασιών.

 

Μακρόν: ”Δεν θα υποχωρήσουμε στην βία”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε με δριμύτητα τα βίαια επεισόδια που συνόδευσαν τις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει.

«Δεν θα υποχωρήσουμε στη βία, καταδικάζω τη βία με τη μεγαλύτερη δριμύτητα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι κατά το ταξίδι του στην Κίνα, στις αρχές του Απριλίου, θα συνοδεύεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρότεινα στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν να με συνοδεύσει σε μέρος της επίσκεψης για να παρουσιάσουμε μια ενωμένη ευρωπαϊκή φωνή» απέναντι στο Πεκίνο, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

 

Handelsblatt: Πώς η Γαλλία επωφελείται από τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια – σύμφωνα με σημερινό άρθρο της γερμανικής Handelsblatt – έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την οικονομική κατάσταση στη Γαλλία, επειδή η χώρα τα πάει συγκριτικά καλά. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι στη Γερμανία και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Οι οικονομολόγοι το αποδίδουν κυρίως στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του προέδρου.

“Πιστεύω ότι η καλή οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη βούληση του Μακρόν για μεταρρυθμίσεις”, λέει ο Άρμιν Στάινμπαχ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού HEC. Πέρυσι, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 2,6 τοις εκατό παρά την κρίση, ενώ η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε μόνο κατά 1,9 τοις εκατό.

Για το 2023, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναμένει ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,7%. Για τη Γερμανία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 0,3% φέτος