Facebooktwitterlinkedinmail

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε την γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «100 συνταγματολόγοι να μαζευτούν στο Σύνταγμα και να βαράνε το κεφάλι τους στο πάτωμα, ο νόμος ισχύει».
Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο KONTRA, στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη, ισχυρίστηκε ότι «Ένας νόμος που ψηφίζει η Βουλή μέχρι να κριθεί αντισυνταγματικός ισχύει» και συνέχισε λέγοντας: «100 συνταγματολόγοι να μαζευτούν στο Σύνταγμα και να βαράνε το κεφάλι τους στο πάτωμα, ο νόμος ισχύει. Το καταλαβαίνετε αυτό;».

Έπειτα πρόσθεσε ότι «Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι ένας άνθρωπος που μόνος του κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων και παράγει νομικά αποτελέσματα».

Τέλος, ανέφερε ότι η γνωμοδότηση «πρέπει να τεθεί στην κρίση ενός δικαστηρίου».

Καθολική καταδίκη της γνωμοδότησης – έκτρωμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και από τους δικηγορικούς συλλόγους μετά το κίνημα 16 συνταγματολόγων που αποδομούσαν το σκεπτικό Ντογιάκου με το οποίο ουσιαστικά μπλοκάρει κάθε έλεγχο από πλευράς ΑΔΑΕ του σκανδάλου των υποκλοπών.
Το βασικότερο ζήτημα που έθεσαν κατά τις αντιδράσεις τους, ήταν τόσο η έκδοση, όσο και το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, συζήτησε το ζήτημα σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Βερβεσός απαντά στον Γεωργιάδη: Άλλοι πρέπει να χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο

Στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του με την εν λόγω γνωμοδότηση, τονίζοντας ότι “το απόρρητο των επικοινωνιών είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα”.

Βαθιά ανήσυχος εμφανίστηκε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι “καμία άλλη εξουσία δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων της, πολλώ δε μάλλον κατά την άσκηση των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων”.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε από τον ΔΣΘ υπογραμμίστηκε επιπλέον ότι “ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να περιορίσει τις συνταγματικά αναγνωρισμένες αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και κανένα κρατικό ή δικαστικό όργανο δεν μπορεί να ασκεί προληπτικό έλεγχο ή εποπτεία στην Αρχή”.

“Άκυρη” χαρακτήρισε τη γνωμοδότηση Ντογιάκου ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την αντίθεσή του για την έκδοση και το περιεχόμενο της γνωμοδότησης, ενώ σε άλλο σημείο, επικαλούμενο το άρθρο 19, τόνισε ότι “κατοχυρώνει την ΑΑΔΕ ως ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης του δικαιώματος απορρήτου των επικοινωνιών και δεν μπορεί να περιοριστεί κατ’ ελάχιστο από το νομοθέτη”.

Μάλιστα, έκαναν και προσωπική αναφορά στον κ. Ντογιάκο, δηλώνοντας ότι η γνωμοδότησή του “επιτάχυνε παρά παρεμπόδισε τη συσπείρωση του συνόλου του νομικού κόσμου”.

Η καταδίκη των συνταγμαλόγων
Έντονα ανήσυχοι εμφανίστηκαν 15 εν ενεργεία και ομότιμοι καθηγητές και διδάσκοντες Συνταγματικό Δίκαιο, τονίζοντας ότι “η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ απονέμεται σε αυτήν απευθείας από το Σύνταγμα (άρθρο 19 §2) και η έκτασή της δεν μπορεί να περιοριστεί ουδ’ επ’ ελάχιστο από τον νομοθέτη”.

Επιπλέον, οι πανεπιστημιακοί υπογράμμιζαν ότι “η ΑΔΑΕ δεν έχει απλώς τη δυνατότητα αλλά την υποχρέωση να ελέγχει την ΕΥΠ, τους παρόχους και κάθε άλλον εμπλεκόμενο παράγοντα για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και τούτο ανά πάσα στιγμή, αυτεπαγγέλτως, ή κατόπιν καταγγελίας και χωρίς να μπορεί να της αντιταχθεί οποιοδήποτε απόρρητο ακόμη και για λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι άλλο η ενημέρωση του θιγομένου, ύστερα από αίτησή του, και άλλο ο έλεγχος της ΑΔΑΕ, ο οποίος αποβλέπει στην τήρηση της αντικειμενικής νομιμότητας

libre