Facebooktwitterlinkedinmail

Στην Ελλάδα πολλοί σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πάει και πολύ καλά κυρίως λόγω ελλειμματικής ηγεσίας και θολούρας στις μετεκλογικές συνεργασίες του. Στην Ευρώπη είναι περισσότεροι…

Κατά τα λοιπά έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια που έκανε στον καιρό του ο Μάρτιν Σουλτς να δεχθεί η Φώφη Γεννηματά την ένταξη της ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Ολοι γνωρίζουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάλει αίτηση τακτικού μέλους θα τον υποδεχτούν μετά βαΐων και κλάδων.

Δικαίως. Όπως εξομολογήθηκε ο Πιερ Μοσχοβισί σε έναν από τους συνομιλητές του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθηνα ο πρώην Πρωθυπουργός χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στον ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο και ενίοτε έχει ρολό συνδετικού κρίκου με Αριστερά και με τους Πράσινους. Στην Ευρώπη δεν έχουν ενημερωθεί ότι ο Τσίπρας το 2015 είχε συνεργαστεί με τον…Καμμένο.

Με τον Ανδρουλάκη οι «λίντερς» του ΕΣΚ δεν είχαν ποτέ πολλά και είναι χαρακτηριστικό πως όταν έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έψαχναν το τηλέφωνό του – για να τον συγχαρούν. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα το κλίμα δεν είναι και πολύ θερμό.

Πέραν του ότι απορούν για την επιμονή Ανδρουλάκη να ψηφίζει νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μετά την παρακολούθηση του, παραμένει έκθετος απέναντι τους: τους φόρτωσε τη Καϊλή ως αντιπρόεδρο και δεν τη διέγραψε προτού την περιλάβει ο εισαγγελέας ώστε να έχουν πάρει αποστάσεις εγκαίρως.

Όταν μάλιστα ο ίδιος τους λέει ότι η κυρία ήταν άνθρωπος του Πρωθυπουργού τη Δεξιάς- και θα την έκοβε από το ψηφοδέλτιο το….2024- είναι σαν να τους κοροϊδεύει…

Από τις τελευταίες Συνόδους – τον περασμένη Δεκέμβριο ο Ανδρουλάκης έλειπε – ο Τσίπρας φεύγει ενημερωμένος για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει το ευρωσοσιαλιστικό κογκλάβια. Δεν είναι βέβαιο ότι μπαίνουν τον κόπο να ενημερώσουν και τον Ανδρουλάκη.

Πχ μάλλον δεν φαίνεται να ζήτησαν τη γνώμη του, για τις διεργασίες που εξελίσσονται, ώστε να διαδεχθεί ο Ενικέ Κόστα, την Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν.

Δικαίως. Όταν έλθει η ώρα ο Τσίπρας πιθανότατα θα έχει ψήφο, ενώ ο Ανδρουλάκης αποκαλείται. Κοντά στο νου κι η γνώση.

Σε κύκλους των Ευρωσοσιαλιστών, έχει κάνει κακή εντύπωση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου να καταθέσει προσωπικά για τις υποκλοπές, όταν ήλθε στη Αθήνα.

Αντιμετωπίζεται επίσης με προβληματισμό ότι ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη, απέφυγε να αναδείξει, ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για να δικαιολογηθεί στο εσωτερικό ακροατήριο ο Ανδρουλάκης δια των εκπροσώπων του πρόβαλε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση προέκυψε από δική του πρωτοβουλία. Αλλά δεν υπάρχουν απαντήσεις, γιατί την αποσιώπησε στο περιθώριο της Συνόδου και πρακτικά συντονίσθηκε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που εμφάνισε τις αντίστοιχες δηλώσεις Τσίπρα ως… εθνική μειοδοσία!

Σ αυτό το πλαίσιο μέλη του ΕΣΚ αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη στην Ελλάδα. Σημειώνουν την επαμφοτερίζουσα σχέση με τη ΝΔ, με την οποία δεν αποκλείει συνεργασία, παρ ότι είναι θύμα του αρχηγού της. Κάποιοι μάλιστα του υποδεικνύουν δημόσιος την αξία της συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για την απομάκρυνση της Δεξιάς από την κυβέρνηση.

Διακρίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εμμέσως δικαιολόγησε τη ΝΔ που επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συζήτηση στου Ευρωκοινοβούλιο, διαψεύδουν τη… διάψευση της πληροφορίες που είχε το Documento, για την άρνηση Ανδρουλάκη να κλιμακώσουν οι Ευρωσοσιαλιστές την επίθεση κατά Μητσοτάκη για τις υποκλοπές. Σαν να έχει πεισθεί από τον …Οικονόμου που θεωρεί ότι είναι εναντίον των συμφερόντων της χώρας

Τέλος, με όση σημασία έχει, από διάφορους πολίτικους κύκλους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να προσαρμοστεί όχι μόνο στην πολιτική του ΕΣΚ έναντι της ελληνικής Δεξιάς, αλλά και στο μοντέλο δημόσιας παρουσίας των παραγόντων του: εμφανίζεται σαν να εκπροσωπεί τον εαυτό του και όχι το κόμμα του ή τις όμορες δυνάμεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και αυτή τη φορά, καταθέτοντας μια μάλλον πρόχειρη πρόταση, προτίμησε τον πρώτο ενικό: «Προτείνω ένα Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας, ….»

Συμπέρασμα. Στην Ελλάδα πολλοί σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πάει και πολύ καλά κυρίως λόγω ελλειμματικής ηγεσίας και θολούρας στις μετεκλογικές συνεργασίες του. Στην Ευρώπη είναι περισσότεροι…

(Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι δημοσιογράφος)

ieidiseis