Facebooktwitterlinkedinmail

Ανακοίνωση έντονης διαμαρτυρίας για δηλώσεις του Παύλου Πολάκη εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Οι δηλώσεις αυτές του βουλευτή έγιναν με αφορμή τις διώξεις κατά δημοσιογράφων, στη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη δικαιοσύνη και αφορμή τις πρόσφατες διώξεις.

Ο βουλευτής μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης του δικαστικού σώματος που θα πρέπει να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κερδίσει ξανά τις εκλογές. Είπε δε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει πλέον η δεύτερη φορά να συνοδευτεί «από πεντοζάλη κι όχι με συρτό».

Η πρώτη οργισμένη αντίδραση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, που κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει αποστάσεις από τον βουλευτή του, διότι με τις δηλώσεις του απείλησε τη δικαιοσύνη. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είπε ο Παύλος Πολάκης, ούτε αν ήταν όντως απειλητικά τα λόγια που προκάλεσαν και τις αντιδράσεις της ΕνΔΕ.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Για τις δηλώσεις του βουλευτή Παύλου Πολάκη
Οι χθεσινές αναφορές του βουλευτή κ. Παύλου Πολάκη για τη δημιουργία «δεύτερης» σχολής δικαστών και εθελουσίας εξόδου που θα συνδυάζεται με ανανέωση του Δικαστικού Σώματος, αμφισβητεί με τρόπο απαράδεκτο και αθεμελίωτο την ικανότητα και την επάρκεια των Δικαστικών Λειτουργών να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και συνιστά δήλωση προθέσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δικαστικού Σώματος εξαρτημένου από πολιτικές επιδιώξεις. Η τρίτη κρατική λειτουργία δεν βελτιώνεται ούτε εκσυγχρονίζεται με τέτοιες «ρηξικέλευθες» και συνάμα ανέξοδες προτάσεις. Τα δομικά και μόνιμα πλέον προβλήματα της Δικαιοσύνης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απροθυμία της εκτελεστικής εξουσίας να αυξήσει τα ελλιπή κονδύλια του προϋπολογισμού για την χρηματοδότησή της. Η εύκολη διέξοδος είναι η απόσειση των ευθυνών και η απόδοσή τους σε Δικαστές και Εισαγγελείς οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ανθρώπινων αντοχών.
Το βέβαιο είναι ότι σήμερα διώκονται δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με το σκάνδαλο της NOVARTIS και το επίσης βέβαιο είναι πώς ο κ. Οικονόμου πριν κάνει παρόμοιες δηλώσεις θα πρέπει να θυμάται μεταξύ άλλων ότι εν ενεργεία υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τον οποίο εκκρεμεί δικαστική έρευνα, δήλωνε τον Ιούνιο του 2020 ότι η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, θα πρέπει να μπει φυλακή επειδή τόλμησε να ασκήσει διώξεις κατά του Α. Λοβέρδου!

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, για το θέμα των διώξεων αποτυπώνουν ακριβώς την πραγματικότητα και την αμιγώς πολιτική της διάσταση. Σχολιάζοντας τις διώξεις, είπε μεταξύ άλλων: «Όμως, ποτέ σε καμία δημοκρατική κοινωνία δεν καταλογίστηκε αρνητικά προς έναν δημοσιογράφο το ότι τυχόν διατηρούσε σχέσεις αντιπαράθεσης με την εξουσία. Αντίθετα, το “κυνηγητό” δημοσιογράφων από την εξουσία συνιστά κριτήριο δημοκρατίας για μια χώρα» και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση ενέπλεξε τη Δικαιοσύνη στο τοξικό κλίμα που απορρέει από τις διαθέσεις αντεκδικήσεων απέναντι στους δημοσιογράφους που την ελέγχουν και της ασκούν κριτική. Έχουσα την πλειοψηφία στη Βουλή εκπόνησε ένα πόρισμα σε σχέση με τη λεγόμενη “σκευωρία Novartis” – την μεθοδευμένα αντεστραμμένη εικόνα του σκανδάλου Novartis- μέσα στο οποίο συμπεριέλαβε αοριστίες περί δήθεν τέλεσης ποινικών αδικημάτων από συγκεκριμένους δημοσιογράφους.

Κατέγραψε χωρίς κανένα στοιχείο τα ονόματα δημοσιογράφων, αποκαλώντας τους “συνεργούς”. Είναι αποκαλυπτικό ότι ως δήθεν αποδεικτικό υλικό σε σχέση με τις “εγκληματικές πράξεις” τους επικαλέστηκε δημοσιεύματά τους σε πρωτοσέλιδα του εντύπου τους ή και στο πλαίσιο της αρθρογραφίας τους. Το έγκλημά τους δηλαδή είναι ακριβώς το ότι είναι δημοσιογράφοι. Τώρα κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και προσπαθεί να δείξει ότι δεν αποφάσισε η ίδια τις διώξεις, με την ελπίδα ότι θα ξεγελάσει τους πολίτες και τον πολιτικό κόσμο».