Facebooktwitterlinkedinmail

Να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου της Λάρισας και να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο, που είχε καταδικαστεί για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, εισηγήθηκε σήμερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή.

Παρούσα στη δικαστική αίθουσα ήταν και η 53χρονη, της οποίας η δικαστική περιπέτεια θα τελειώσει αν ο Άρειος Πάγος κρίνει πως δεν υπάρχει άδικη πράξη και δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Όπως ανέφερε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός για την απάτη κατ’ εξακολούθηση: «Η απάτη προκλήθηκε άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διατάξεις. «Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο λαμβάνοντας τον μισθό της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης, όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής».

Η κ. Σμυρλή πρόσθεσε ότι: «η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».

Όσο για τη ζημία του δημοσίου η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε: «Δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του δημοσίου καθώς και ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη αφού δεν υπήρχε βλάβη για το δημόσιο.

«Είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω»

Χαρούμενη δήλωσε κατά την έξοδό της η 53χρονη. «Είμαι ευτυχισμένη και ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν. Θέλω να πάρω πίσω τη δουλειά μου» είπε σε δημοσιογράφους.

«Μέσα από το Γολγοθά που πέρασα εγώ να βοηθηθούν κι άλλοι» είπε ακόμη. «Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ήταν στίγμα για μένα 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου. Ωστόσο δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα» είπε ακόμη.

Νωρίτερα είχε σημειώσει στην ΕΡΤ: «Είχα πάθει σοκ. Δεν το περίμενα ότι θα πάω φυλακή και μάλιστα με τόσο μεγάλη ποινή».

«Θα ήθελα να δουν καλύτερα την υπόθεσή μου» και «να μου δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία», είπε ακόμη προτού ξεκινήσει η διαδικασία.

Επίσης ευχαρίστησε τον Τύπο για τη στήριξη στο πρόσωπό της και το γεγονός ότι έλαβε εκτεταμένη δημοσιότητα η υπόθεσή της, ενώ σημείωσε πως ήταν «μεγάλη τραυματική εμπειρία» η φυλακή.

Αυτήν την περίοδο, όπως είπε, δεν εργάζεται και ευελπιστεί σε μια θετική απόφαση απ’ το Ανώτατο Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον της ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/1950 «περί καταχραστών δημοσίου χρήματος» και τον Σεπτέμβριο του 2016 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδίκασε πρωτόδικα σε κάθειρξη 15 ετών, γιατί έκανε χρήση πλαστού απολυτηρίου Δημοτικού προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για πρόσληψη προσωπικού σε σχολείο το 1996.

Επίσης και γιατί μέχρι την απόλυσή της, το 2016, της είχαν καταβληθεί μεικτές αποδοχές που ξεπερνούσαν τις 150.000 ευρώ.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, σε δεύτερο βαθμό, την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας λόγω παραγραφής, αλλά την έκρινε ένοχη για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Η καθαρίστρια θα λάβει σύνταξη

Τη διαβεβαίωση πως διασφαλίζονται ο χρόνος ασφάλισης και η σύνταξη για την καθαρίστρια από τον Βόλο, έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό news24/7.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε: «Σήμερα, κρίνεται στον Άρειο Πάγο η τύχη της καθαρίστριας από τον Βόλο. Σήμερα, υπέγραψα απόφαση ότι όταν ένα επάγγελμα ασκείται έστω και με έλλειψη τυπικών προσόντων, αλλά η άσκηση του επαγγέλματος αυτού δεν απαιτεί τέτοιου είδους δικαιολογητικά που να πιστοποιούν την κατάρτιση για την εργασία η οποία παρέχεται, τότε ο χρόνος ασφάλισης που έχει πληρωθεί είναι χρόνος που προσμετράται για τη σύνταξη. Επομένως, η καθαρίστρια θα πάρει τη σύνταξή της, δεν χρειάζεται ούτε πτυχίο ούτε απολυτήριο λυκείου για να κάνει τη δουλειά της».