Facebooktwitterlinkedinmail

«Εξαιρετικά θετική και επιτυχής η παρουσία μας ως προς τους στόχους που είχαμε θέσει». Με τη φράση αυτή κυβερνητική πηγή αποτιμά την επίσκεψη και τις επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα, μιλώντας με δημοσιογράφους, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συνολική εικόνα της χώρας είναι «εξαιρετικά αναβαθμισμένη» σε σύγκριση και με τις προηγούμενες επισκέψεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενώ επισήμανε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια ακούγεται η Ελλάδα ως σημείο αναφοράς στην εισαγωγική ομιλία του γ.γ. του ΟΗΕ μέσα στα πέντε μεγάλα θέματα, προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συνεργασίας (Συμφωνία των Πρεσπών).

Συμπλήρωσε, δε, ότι και οι επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και η ζήτηση που υπήρξε για συνομιλίες με την ελληνική πλευρά «ήταν εξαιρετικά μεγάλη και φανερώνει ότι η Ελλάδα είναι σημείο αναφοράς.

«Πολύ θετικά» αποτιμώνται και οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με «εξαιρετικά σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ», δεδομένου ότι συναντήθηκε με τους επικεφαλής τριών εκ των σημαντικότερων τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (JP Morgan, Bank of America/Merrill Lynch, Morgan Stanley).

Η ανώτατη πηγή της κυβέρνησης σημείωσε ότι πέρα από τις υπάρχουσες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα, το υπάρχον επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται και την προσέλκυση κι άλλων, «αυτοί οι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί διαμορφώνουν συνολικά το κλίμα στις αγορές ομολόγων και τις πραγματικές επενδύσεις».

«Η Ελλάδα, ένας πολύ κρίσιμος και χρήσιμος σύμμαχος»
Σε ερώτηση για τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν εγκαθιδρυθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι από το 2015, από την περίοδο Ομπάμα, η κυβέρνηση έχει τη στρατηγική επιλογή να έχει εποικοδομητικό ρόλο στην προοπτική στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για να δημιουργήσει και μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες στη ΝΑ Μεσόγειο -με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ κυρίως- ένα πλαίσιο σταθερότητας στην περιοχή.

Εκτίμησε, δε, ότι από την πλευρά των ΗΠΑ η εμβάθυνση μιας καλής στρατηγικής συνεργασίας σχετίζεται με τις στρατηγικές επιλογές τους στην περιοχή και τις ισορροπίες στην περιοχή.

Ερντογάν – Κυπριακό
Αναφορικά με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τι σηματοδοτεί αυτή, η ανώτατη κυβερνητική πηγή επισήμανε πως αν συγκρίνουμε με το προηγούμενο ραντεβού, στο ΝΑΤΟ πριν από δυόμισι μήνες, «διαπιστώνουμε ότι έχει επέλθει σημαντική βελτίωση της σχέσης».

Επισήμανε ότι τότε ήταν «αγκάθι» το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Τουρκία και πως τότε ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι βγαίνει από εκείνη τη συνάντηση με μεγαλύτερη αισιοδοξία, αν και επρόκειτο για δύσκολη συνάντηση.

Φάνηκε ότι, παρότι δύσκολη, είχε αποτέλεσμα, σχολίασε και πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη και η κίνηση της Αθήνας να επιστρέψει αμέσως τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς που πέρασαν τα σύνορα, έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο κλίμα «που μας βοηθά να ξαναπιάσουμε το νήμα της οικοδόμησης σχέσεων συνεργασίας».

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η πρωτοβουλία Ερντογάν να προσκαλέσει τον πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, με τον χρόνο της επίσκεψης να μην προσδιορίζεται, ωστόσο ενδεχομένως να είναι και μέσα στον χρόνο.

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν και αγκάθια και δυσκολίες και ανοικτά ζητήματα μπροστά μας», τόνισε η ανώτατη κυβερνητική πηγή, περνώντας στο ζήτημα του Κυπριακού, για το οποίο σημείωσε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση των συνομιλιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, να επανεκκινήσουμε από το σημείο που το αφήσαμε στο Κραν Μοντανά, στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Στο ερώτημα αν θα έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών τους προσεχείς μήνες, σε μια αναφορά που μεταφράζεται ως επιφύλαξη, η ίδια πηγή είπε: «Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Δεν μπορώ να εκφράσω σαφή εκτίμηση αυτήν τη στιγμή. Θα ήταν υπερβολικό αν έλεγα κάποια ημερομηνία».

Σχετικά με τις εξορύξεις, στη συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν κατέστη σαφές από τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια ακόμη φορά στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., έχει κυριαρχικά δικαιώματα και είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κυβέρνησής της να τα αξιοποιήσει προς όφελος του κυπριακού λαού.

Επανέλαβε και τη θέση και της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών θα είναι οφέλη που θα μοιραστούν σε όλον τον κυπριακό λαό, δηλαδή και στις δύο πλευρές, και στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά εκ μέρους του Τούρκου προέδρου για τους «8». Κάθε φορά υπάρχει αναφορά, αυτήν τη φορά όχι τόσο έντονη όσο τις προηγούμενες φορές, σχολίασε η ίδια πηγή. Η ανώτατη κυβερνητική πηγή ήταν κατηγορηματική στο ερώτημα αν συζητήθηκε με τον Ερντογάν θέμα εξοπλισμών. «Όχι. Δεν υπήρξε καμία τέτοια συζήτηση».

Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος έχουν «πολλή δουλειά να κάνουν»
Σε ερώτημα για το πώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί η αναφορά στον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο στη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός στη WSJ, ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως η αναφορά ήταν σαφής και δεν υπάρχει παραπάνω εξήγηση, «αν μελετήσει κανείς το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής είναι σαφές».

Όπως προκύπτει από τη συζήτηση, ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τον κυβερνητικό εταίρο του ότι το θέμα αυτό θα το ξανασυζητήσουν τον επόμενο Μάρτιο και θα πάρουν μαζί τις αποφάσεις.

Έως τότε, υπογράμμισε η ανώτατη κυβερνητική πηγή, υπάρχει πολλή δουλειά να κάνουν μαζί Τσίπρας-Καμμένος, να εφαρμόσουν όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, τις ελαφρύνσεις, μια πολιτική που θα είναι πολύ σημαντική για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, και θα νομοθετηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να δοθούν τα χρωστούμενα στους ενστόλους, τους πανεπιστημιακούς 1,1 δισ.  ευρώ, να θεσμοθετήσουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των εισφορών