Facebooktwitterlinkedinmail

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα των παρακολουθήσεων. Στην ερώτηση του αναφέρει την απο κοινού παρακολούθηση μέσω ΕΥΠ και Predator τους πρώην ευρωβουλευτή με την ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, τα αποτελέσματα της επιτροπής PEGA από την επίσκεψη της στην Ελλάδα, όπου «Σύμφωνα με τα ευρήματα (..) υπάλληλοι της εταιρείας Krikel, που εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις, έχουν εντοπιστεί να εργάζονται «δωρεάν» για το ΚΕΤΥΑΚ της ΕΥΠ, στο οποίο έχουν χορηγηθεί 40 εκατ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω απόρρητης διαδικασίας, βάσει μυστικής απόφασης του Πρωθυπουργού».

Ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, ζητά από την Επιτροπή να διευκρινίσει εάν «Πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις για την παρακολούθηση ευρωβουλευτών από την ελληνική κυβέρνηση;» και εάν «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί δράσεις με ανοικτές διαδικασίες και διαγωνισμούς με ουσιαστικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Συμβιβάζεται αυτό με την αδιαφάνεια στην περίπτωση του ΚΕΤΥΑΚ και θα διεξαχθεί γενικότερη έρευνα για την πιθανή χρήση των κοινοτικών πόρων για παράνομες παρακολουθήσεις;».

Ολόκληρη η ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Νέα παρακολούθηση ευρωβουλευτή-Χρηματοδότηση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανάμεσα στη σωρεία αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και υπουργών από την ελληνική κυβέρνηση, έγινε γνωστό ότι τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο παρακολουθούσε τόσο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όσο και μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator [1].

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εισηγήτριας της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA, Sophie In’t Veld, υπάλληλοι της εταιρείας Krikel, που εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις, έχουν εντοπιστεί να εργάζονται «δωρεάν» για το ΚΕΤΥΑΚ της ΕΥΠ, στο οποίο έχουν χορηγηθεί 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω απόρρητης διαδικασίας, βάσει μυστικής απόφασης του Πρωθυπουργού [2].

Με βάση άλλες πληροφορίες, ευρωπαϊκά κονδύλια που δόθηκαν για τελείως διαφορετικούς σκοπούς, έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του κυκλώματος των παρακολουθήσεων.

Ερωτάται η Επιτροπή

  • Πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις για την παρακολούθηση ευρωβουλευτών από την ελληνική κυβέρνηση;
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί δράσεις με ανοικτές διαδικασίες και διαγωνισμούς με ουσιαστικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Συμβιβάζεται αυτό με την αδιαφάνεια στην περίπτωση του ΚΕΤΥΑΚ και θα διεξαχθεί γενικότερη έρευνα για την πιθανή χρήση των κοινοτικών πόρων για παράνομες παρακολουθήσεις;»

Άρθρο που τιτλοφορείται ως: «Τι συμβαίνει όταν ένας ολιγάρχης τα βάζει με έναν πρωθυπουργό. Ρίξτε μια ματιά στην Eλλάδα για να μάθετε» βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της σημερινής Guardian. Το άρθρο κάνει αναφορά στην κατάσταση της Ελλάδας μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο αρθρογράφος Alexander Clapp -που είχε γράψει και το περίφημο «The Rot at the Heart of Greece Is Now Clear for Everyone to See» στους New York Times και είχε προκαλέσει τότε κυβερνητικές αντιδράσεις- επικεντρώνει τώρα στην υπόθεση Μαρινάκη. «Σε κάθε Έλληνα ακούστηκαν σαν μια περίεργη επιλογή λέξεων», γράφει αναφερόμενος στις δηλώσεις Μαρινάκη/ Βρέντζου για το «φασιστικό παρακράτος» που «για τρία ολόκληρα χρόνια λειτουργούσε ένα καθεστώς παρανομίας, υποκλοπών με συνδέσμους και παρακλάδια σε όλο το οργανωμένο έγκλημα με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου.

Ουσιαστικά ο Clapp παρατηρεί μια μεταβολή. Βλέπει τον εφοπλιστή και μιντιάρχη να θέλει να ελέγξει την κυβέρνηση, την οποία ο ίδιος με τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει, βοήθησε να εκλεχθεί.

«Όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα: ποιος εκβιάζει ποιον, εδώ; Η κυβέρνηση που χρειάζεται ευνοϊκή κάλυψη από έναν μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης καθώς οδεύει προς τις εκλογές του επόμενου έτους; Ή ένας ολιγάρχης που προσφέρεται να φέρει την ευθύνη σε ένα κράτος που τυχαίνει να τον έχει υπό έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών; Από ορισμένες απόψεις, το επίκεντρο του σκανδάλου έχει μετατοπιστεί, καθώς δεν αφορά πλέον τις υποκλοπές καθεαυτές, αλλά το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα το ελληνικό κράτος κάτω από το προσωπείο της εκλογικής πολιτικής» υπογραμμίζει ο Clapp

Και καταλήγει: «Μια βαριά ολιγαρχική παρέμβαση μεταμφιέζεται σε μια καθυστερημένη ώθηση σε δημόσια διαφάνεια. Ο Μητσοτάκης κουτσαίνει στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ο Μαρινάκης χαμογελά από το περιθώριο. Όλο αυτό το διάστημα, οι Έλληνες περιμένουν να τελειώσει ο διαγωνισμός και να λάβουν απαντήσεις.».

Βαξεβάνης: «Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έκαναν τις συνακροάσεις για να μην ακούει όλη μέρα ο κ. Μητσοτάκης»

Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, έκανε λόγο για μία «παρακρατική δομή μέσα στο κράτος σε γνώση της ΕΥΠ, του Μαξίμου, των πάντων» αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Κώστας Βαξεβάνης επεσήμανε ότι «κάποιοι έχουν αποφασίσει να γίνουν πιο ομιλητικοί», ενώ εξήγησε ότι «υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο (σ.σ. συμμετεχόντων στο σκάνδαλο)».

«Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έκαναν τις συνακροάσεις και τις απομαγνητοφωνήσεις, για να μην ακούει όλη μέρα ο πρωθυπουργός», συνέχισε ο δημοσιογράφος. «Δεν υπάρχει τεχνικός, πραγματογνώμονας. Ο εισαγγελέας προσπαθεί να βρει άκρη σε θέματα που δεν ξέρει σε μία τεράστια υπόθεση ηλεκτρονικού εγκλήματος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχουν χαρτιά που αν αποδεικνύουν παρακολουθήσεις; Ηλεκτρονικά μέσα υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει πραγματογνώμονας να τα ψάξει. […] Ο πρωθυπουργός της χώρας αφήνει τη χώρα στο έλεος παρακρατικής δράσης… Τον Μάρτιο του 2020, μέσω της Intellexa, έφτασαν στην Ελλάδα 11 τουλάχιστον Ισραηλινοί που ανήκουν στην ελίτ των μυστικών υπηρεσιών. Ήρθαν, έφτιαξαν δίκτυο κατασκοπείας και ως αντάλλαγμα έδιναν πληροφορίες στον Μητσοτάκη για αυτούς που τον ενδιέφεραν».